Učiteľov majú v škole udržať aj pôžičky

Študenti môžu do konca októbra požiadať o vyššie študentské pôžičky ako doteraz. Kým vlani bola maximálna výška pôžičky 1 328 eur a žiadalo o ňu približne tritisíc študentov, na tento akademický rok si môžu pri výhodnom úroku požičať aj 3 000 eur.

15.07.2013 12:32 , aktualizované: 16.07.2013 11:00
študenti, učiteľ, tabula, škola, matematika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Lepšie podmienky dostanú aj učitelia. Tí si budú môcť požičať až 30-tisíc eur a použiť ich na kúpu či opravu bytu alebo na investíciu do auta. Nárok na úver do výšky 6 000 eur získajú po novom aj doktorandi.

Ministerstvo školstva, ktoré pre pôžičky nastavilo nové pravidlá, chce takto sprístupniť štúdium na vysokej škole väčšiemu počtu mladých ľudí. Výhodnými úvermi zase plánuje v školstve udržať kvalitných učiteľov. Úrok bude pre všetky skupiny rovnaký, na úrovni 4,5 percenta, čo je oveľa nižšie ako pri spotrebných bankových úveroch. Bezúčelový spotrebný úver je dnes možné v banke získať s úrokom od 7 do 15 percent. Pôžičky študentov a učiteľov spravuje Fond na podporu vzdelávania, ktorému majú v túto jeseň predkladať žiadosti.

Ministerstvo predpokladá vyšší záujem o pôžičky

Minister školstva Dušan Čaplovič i fond predpokladajú, že zmeny prinesú vyšší záujem o pôžičky. „Doteraz bol záujem o študentské pôžičky stabilný, ale začínajú platiť nové pravidlá, ktorými sa okruh ľudí rozšíril aj o doktorandov, preto sa dá predpokladať, že záujem sa zvýši,“ myslí si tiež predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Katarína Stoláriková.

Ľubica, ktorá skončila psychológiu na univerzite v Nitre, bola jednou z mála v ročníku, kto si pôžičku zobral a dnes to neľutuje. „Keď som študovala, veľký záujem o pôžičky nebol. Študenti mali strach o to, čo bude, keď skončia školu a keď po skončení školy budú nezamestnaní, ako budú pôžičku splácať,“ hovorí absolventka. Prácu si našla a teraz mesačne spláca 40 eur.

„Odporúčala som to aj iným. Je to výhodná pôžička a pomohlo mi to v tom, že som si mohla kúpiť napríklad notebook,“ hovorí. Počas štúdia, ktoré skončila pred dvoma rokmi, si privyrábala aj na brigádach, ale pôžička jej pomohla pri nákupe kníh či platení internátu. Od druhého ročníka si ju brala každý rok, a to vo výške približne 600 eur. „Vyššiu som zobrala len posledný rok, ale aj tak by som si z opatrnosti radšej brala nižšiu,“ dodáva.

Fond nechce siahať na rezervu

Celkovo bolo vlani schválených vyše 3 345 študentských pôžičiek v celkovej sume 4,1 milióna eur. Priemerná výška schválenej pôžičky bola 1 239 eur. Tento rok je celkovo pre študentov vyčlenených 5 miliónov eur. Ďalšia časť financií je v rezerve, na tie však nechce fond veľmi siahať, aby všetky financie nevyčerpali v jednom roku. Minister pritom prisľúbil, že s ministrom financií bude rokovať o navýšení balíka.

Nárok na výhodný úver majú aj učitelia a pedagogickí zamestnanci základných a stredných škôl. Doteraz oň mohli žiadať len začínajúci učitelia, ktorí mali tri roky praxe od ukončenia štúdia. Po zmene pravidiel pôžičku dostanú aj starší učitelia. V porovnaní s minulým rokom stúpla maximálna výška pôžičky z 8-tisíc eur až na 30-tisíc eur. Skrátiť sa má aj doba schvaľovania úveru z jedného roka na 60 dní. Pre učiteľov je celkovo vyčlenených 1,5 milióna eur.

Učitelia si môžu požičať aj na byt

Záujem o pôžičky určené začínajúcim učiteľom na rozdiel od študentov z roka na rok klesal. Vlani uzavrelo zmluvu 47 žiadateľov na celkovú sumu 361-tisíc eur, pričom väčšina pedagógov žiadala o maximálnu výšku pôžičky. Po úprave podmienok sa záujem učiteľov môže zvýšiť. Okrem toho, že na pôžičku budú mať nárok aj starší učitelia, zmiernia aj niektoré ďalšie podmienky. Úvery do 15-tisíc nebudú účelovo viazané ako doteraz, viac si budú môcť učitelia požičať nielen vtedy, ak si budú chcieť doplniť vzdelanie, ale aj kupovať či rekonštruovať byt. „Za oprávnené sa budú považovať aj výdavky na nákup motorových vozidiel, refinancovanie iných úverov a pôžičiek z komerčných bánk. To bola častá požiadavka od klientov,“ hovorí poverený riaditeľ Fondu na podporu vzdelávania Pavol Kučmáš.

Riaditeľ základnej školy v Spišskom Podhradí Ján Jurečko si myslí, že učitelia nebudú žiadať o vysoké sumy pre prípad, že by ich v terajšej dobe neistoty nevedeli plácať. Záujem budú mať podľa neho skôr učitelia, ktorí si chcú doplniť vzdelanie. „Fakulty ponúkajú možnosti na doplnenie si aprobácie, napríklad o špeciálnu pedagogiku alebo ďalší predmet, čo si tiež vyžaduje financie,“ dodáva.

Podľa Ľudovíta Sebelédiho, predsedu Nových školských odborov, sa záujem niektorých učiteľov o výhodnú pôžičku môže zvýšiť. „Úrok 4,5 % je skutočne výhodný, ale pochybujem, že si takú veľkú pôžičku bude môcť dovoliť začínajúci učiteľ s nástupným platom približne 500 eur,“ hovorí. Ponuku pôžičiek ako spôsob udržania kvalitných učiteľov v školstve nepovažuje za šťastné riešenie. „Skôr by to malo byť tak, že sa platy učiteľom zvýšia natoľko, aby aj začínajúci učiteľ mohol dostať pôžičku v banke. Teraz mu ju pre nízky príjem nedajú,“ dodáva.

Pôžičky pre študentov

  • výška pôžičky pre študentov: 500 – 3 000 eur
  • max. výška pôžičky pre doktorandov: 6 000 eur
  • na pôžičku nemá nárok ten, kto dostal už 6 pôžičiek
  • úroková sadzba: 4,5 %
  • lehota splatnosti: 5 – 10 rokov
  • pôžička nie je účelovo viazaná
  • o pôžičku možno žiadať do 31. 10. 2013

Pôžičky pre učiteľov

  • nárok majú všetci učitelia, nielen začínajúci, nárok nemajú nepedagogickí zamestnanci škôl
  • výška pôžičky: 1 000 – 30-tisíc eur (mesačná splátka nesmie presiahnuť tretinu čistého platu)
  • pôžičky do 5 000 eur nie sú účelovo viazané a poskytujú sa bez ručiteľa
  • pôžičky do 15-tisíc eur nie sú účelovo viazané, ale musia mať ručiteľa
  • pôžičky nad 15-tisíc eur sú účelovo viazané a je potrebný ručiteľ
  • pôžičku možno použiť na nákup či rekonštrukciu nehnuteľnosti, ale aj auta a refinancovanie iných úverov a pôžičiek z komerčných bánk
  • úroková sadzba: 4,5 %, lehota splatnosti 8 – 15 rokov s možnosťou predčasného splatenia bez poplatku
  • o pôžičku možno žiadať do 30. 9. 2013

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.)

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #študenti #pôžičky #Fond na podporu vzdelávania