Americký senátor navrhol bojkot olympiády v Soči pre Snowdena

Americký senátor Lindsey Graham vyhlásil, že Spojené štáty by mali zvážiť možnosť bojkotu budúcoročných zimných olympijských hier v ruskom letovisku Soči. Podľa republikánskeho člena hornej komory amerického parlamentu je potrebné Rusom vyslať čo najsilnejší signál, pričom prirovnal ZOH v Soči k OH 1936, ktoré v Mníchove usporiadalo nacistické Nemecko.

18.07.2013 21:38
debata (22)

Senátor za štát Južná Karolína poukázal aj na ďalšie dôvody, pre ktoré by Američania nemali prísť do Soči. Tými sú podľa neho spolupráca s režimom sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, vyhrážanie sa Izraelu či podporovanie iránskeho jadrového programu. Grahamove návrhy však americký olympijský výbor už stihol odmietnuť. Jeden z jeho hlavných predstaviteľov Patrick Sandusky poukázal na nič neriešiaci bojkot z roku 1980, keď sa USA za prezidenta Jimmyho Cartera spolu s ďalšími krajinami odmietli zúčastniť na moskovskej olympiáde vo vtedajšom Sovietskom zväze. Dôvodom bola sovietska invázia do Afganistanu.

„Milujem olympijské hry, ale neznášam všetko, čo ruská vláda robí vo svete. Ak poskytnú azyl osobe, ktorá sa podľa mňa dopustila vlastizrady voči USA, prekročia ďalšiu hranicu. Nevravím, že Rusi sú nacisti, ale ich vláda chráni zlo a ľudí, ktorých nenávidí celý svet. Snažím sa povedať, že čo je dosť, to je dosť. Ak dlho to budeme tolerovať? Dovolil by ste Adolfovi Hitlerovi usporiadať olympiádu v Nemecku?“ vyjadril sa republikán Graham, na ktorého zareagoval Sandusky slovami: „Ak sme sa v niečom poučili z roku 1980, tak v tom, že bojkot hier nefunguje,“ cituje ho portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Tridsaťročného Snowdena chcú Američania súdiť za odhalenie tajných programov sledovania telefonickej a internetovej komunikácie pre potreby spravodajských služieb. Spojené štáty ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Snowden sa od konca júla nachádza v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetovo.

22 debata chyba