Treba školiť prokurátorov, odkazujú odborníci Čižnárovi

Ekonómovia, právnici i ľudia z mimovládnych organizácií pozitívne vnímajú plány, o ktorých hovorí nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

19.07.2013 12:00
Jaromír Čižnár Foto: ,
Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (18)

Vedia mu poradiť, ako by mohol začať. Nový šéf prokurátorov chce zrýchliť konania na prokuratúre, aktívnejšie vstupovať do trestných konaní v oblasti daní a zvýšiť ochranu detí a žien pred násilím a zneužívaním.

Právnička Lucia Kurilovská označila ciele Čižnára za dobré. „Myslím si, že vyzdvihol veci, na ktoré sa v praxi poukazuje,“ povedala s tým, že prieťahy v trestných veciach sú vypuklé, preto zrýchlenie konania by malo byť prioritou. Podľa Kurilovskej počet trestných činov súvisiacich s domácim násilím a obchodovaním s ľuďmi je vysoký. Pri odhaľovaní ekonomických trestných činov odporúča ďalšie vzdelávanie vyšetrovateľov a prokurátorov.

V poslednom období polícia bojuje s nárastom daňových deliktov. Podľa policajných štatistík štát krátením daní vlani prišiel takmer o 161 miliónov eur. Ekonóm Vladimír Baláž zo SAV pripomenul, že klesá najmä výber dane z pridanej hodnoty. Efektivita výberu je na úrovni 55 až 60 percent a vo výbere patríme k najhorším v krajinách EÚ. Baláž si však bez prepojenia daňových úradov a Sociálnej poisťovne jednotným informačným systémom len ťažko vie predstaviť účinné odhaľovanie daňových trestných činov.

Vážnou úlohou prokuratúry je zrýchlenie konaní, aby sa prípady neúmerne nepredlžovali. Advokát s dlhoročnými skúsenosťami by Čižnárovi zatlieskal, ak dokáže procesy zrýchliť. „Je absurdné, aby súdy rozhodovali o osudoch ľudí po 14 či 15 rokoch, kedy sa stráca účel trestu,“ zdôraznil s tým, že chce zostať v anonymite. Ako teda zrýchliť konania na prokuratúre? „Tak, že ľudia budú robiť, nemôže byť spis celé roky v šuplíku a nikto sa naň nepozrie. Doteraz sa všetko tolerovalo,“ poznamenal. Podľa neho by prokurátor mal tlačiť na vyšetrovateľov, aby konali, lebo aj nečinnosť je trestný čin. „To nie je o tom, že polícia vznesie obvinenie, nechajú ľudí celé mesiace v base, ani za nimi nejdú. Hlavne, že sa to spopularizuje v médiách a potom skapal pes. To je v katastrofálnom stave,“ podotkol.

Dušana Karlovská zo združenia Fenestra, ktoré pracuje s týranými ženami, poukázala na veľký rozdiel medzi znením zákonov a ich vymožiteľnosťou v praxi. „Keď žena zavolá policajnú hliadku alebo ide podať trestné oznámenie, veľakrát sú skutky klasifikované ako priestupky, hoci napĺňajú skutkovú podstatu závažnejších trestných činov,“ upozornila. Preto by prokuratúra podľa Karlovskej mala vracať polícii spisy na došetrenie, ak ich vyhodnotí tak, že chýba dostatok dôkazov.

V oblasti násilia páchaného na ženách a deťoch celoeurópske prieskumy hovoria, že až pätina detí je napríklad obeťou sexuálneho zneužívania. Podobný prieskum na Slovensku iniciovalo Občianske združenie Náruč. Ivan Leitman zo združenia povedal, že predbežné údaje na Slovensku spracúvajú, ale približujú sa európskym číslam. Leitman očakáva, že plány Čižnára sa prejavia v činnosti všetkých prokuratúr na Slovensku a zlepší sa spolupráci všetkých zložiek trestného konania. „Keby aj prokurátori boli v tejto problematike viac v obraze, mohlo by to prospieť,“ poznamenal.

Čižnár má v pláne meniť aj obsadenie prokuratúry a pritiahnuť nových ľudí. Ešte v júni pred poslancami hovoril, že chce dať šancu mladším prokurátorom z krajských prokuratúr, ktorí majú výsledky. Záujemcov o prácu na Generálnej prokuratúre by čakali výberové konania. Pribudnúť by tak mohlo prinajmenšom 5 prokurátorov. Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová, vo veku nad 65 rokov pracuje na Generálnej prokuratúre celkom 5 ľudí. Podľa zákona môže prokurátora z funkcie odvolať iba generálny prokurátor po dovŕšení dôchodkového veku 65 rokov. Nad 60 rokov veku je na Generálnej prokuratúre 12 prokurátorov. Spolu ich tam pracuje 119, z toho necelá polovica prokurátorov má vek do 50 rokov.

Detailnejšie chce Čižnár o svojich predstavách a personálnych zmenách hovoriť až na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba