Maďarič sa cirkví pýta na dotácie

Odluka cirkvi od štátu nebude u nás reálna ešte niekoľko rokov. Bráni tomu samotný postoj cirkví, ktoré diskusiu o novom systéme financovania spomaľujú.

29.07.2013 20:00 , aktualizované: 30.07.2013 08:00
MK SR, ministerstvo kultury Foto: ,
Ministerstvo kultúry
debata (132)

Na každú požiadavku ministra kultúry Mareka Maďariča reagujú až o niekoľko mesiacov. Ten sa už od februára snaží získať údaje o ich majetku. Teraz v júli im napísal list, v ktorom sa pýta na použitie štátnej dotácie. Či však dostane odpoveď, nie je isté.

Minister sa chce od cirkví dozvedieť, koľko z ich celkových nákladov tvorí štátna dotácia. Z ich odpovedí rezort kultúry získa predstavu, do akej miery sú cirkvi závislé od štátu a či sa dokážu zafinancovať samy. „Prioritou ministerstva kultúry nie je súpis majetku cirkví, ale príprava spravodlivého a transparentného spôsobu ich financovania. V rámci tohto procesu potrebujeme mať čo najpresnejšie údaje o ich aktuálnej finančnej situácii,“ vysvetľuje ďalší list cirkvám Natália Mizereová z ministerstva kultúry.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Neprijateľná remíza. Ak si ho chcete prečítať, zaregistrujte sa v predplatenom systéme Piano.

Podľa sociológa Stanislava Buchtu dospieť k súpisu majetku je otázkou rokov. „Ide o supercitlivú záležitosť. Financovanie obrovského aparátu je pre cirkvi dosť zásadná záležitosť. A v súčasnej dobe to nie je vládna priorita a dôvod na urýchlené snahy,“ myslí si sociológ.

Cirkvi majú odpovedať do konca septembra. No je pravdepodobné, že niektoré budú musieť žiadať o posunutie termínu. O takýchto požiadavkách väčšinou rozhodujú kolektívne a termíny zasadnutí už majú zadané.

Dajú odpoveď Maďaričovi?

V Bratskej jednote baptistov zatiaľ nevedia, či ministrovu požiadavku splnia, hoci sú pre diskusiu o forme súpisu majetku otvorení. Musí o tom totiž rozhodnúť vrcholný orgán cirkvi Konferencia delegátov zborov, ktorý sa stretne až v novembri.

Podľa tajomníčky Biskupského úradu Starokatolíckej cirkvi na Slovensku Anny Záhradníkovej informácie ministerstvu poskytnú. Odhadnúť, koľko tvorí dotácia, zatiaľ nevedela. „Takéto údaje nemám. Zasadať o tejto veci bude najvyšší orgán našej cirkvi – Synoda. Správa bude najprv podaná ministrovi kultúry,“ povedala Záhradníková.

Tajomníčka pre mediálnu komunikáciu generálneho biskupského úradu evanjelickej cirkvi Edita Škodová potvrdila, že list od ministra dostali 23. júla. „Žiadosťou pána ministra sa budú zaoberať príslušné grémiá našej cirkvi,“ dodala Škodová.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí ministerstvu informácie poskytne. „Ministerstvo by malo mať vedomosť o našom majetku, keďže sme ho nikdy nezatajovali a na mnohých rekonštrukciách synagóg dokonca spolupracujeme na základe grantových výziev,“ povedala hovorkyňa zväzu Lucia Kollárová.

Ešte vo februári poslal Maďarič cirkvám list s otázkou, či sú ochotné poskytnúť údaje o majetku. Cirkvi odpovedali kladne, no v mnohých toto rozhodnutie museli schváliť najvyššie orgány a už vtedy žiadali ministerstvo o predĺženie zadaného termínu.

Buchta pripúšťa, že urýchlenie celého procesu by nemuselo mať pre všetkých pozitívny význam. „Spravodlivosť je veľmi subjektívna vec. Čo je spravodlivé pre jedného, nemusí byť aj pre iného, je to vec zorného uhla,“ povedal. Dodáva, že problematické môže byť aj spolužitie jednotlivých cirkví, pretože jedna cirkev má veľmi silný vplyv, ostatné také dominantné postavenie nemajú.

Nevedia, čo reštituovali

Cirkvi sa dostali k majetku v rámci reštitúcií po páde totality v roku 1989. Reštitučné nároky sa z osemnástich registrovaných cirkví a náboženských spoločností týkali predovšetkým rímskokatolíckej a gréckokatolíckej cirkvi, evanjelickej cirkvi, reformovanej kresťanskej cirkvi a židovských náboženských obcí.

Doteraz nie je jasné, koľko nehnuteľností a aký majetok celkovo štát, samosprávy, ale aj iné inštitúcie (napríklad školy) cirkvám vrátili. Ministerstvo kultúry prvý raz chcelo inventarizovať reštituovaný majetok už v roku 1996. Biskupstvá mu mali nahlásiť aktuálny stav, nepodarilo sa to. Odvolávali sa na neukončené reštitúcie a súdne spory. Odvtedy sa o to ministerstvo pokúšalo viackrát, napríklad aj pred prijatím vatikánskej zmluvy v roku 2000, opäť bez výsledku. Či sa to podarí súčasnému ministrovi, je preto otázne. Zisťovať vlastníctvo v katastri, ako to odporúčajú samotné cirkvi, by bolo záležitosťou niekoľkých mesiacov a nemuselo by priniesť úplné informácie. Najbližšie zasadnutie expertnej komisie na riešenie problematiky financovania cirkví a náboženských spoločností chce ministerstvo zvolať v októbri.

Podľa posledných údajov Slovenský pozemkový fond vrátil cirkvám a náboženským spoločnostiam viac než 410 štvorcových kilometrov poľnohospodárskych pozemkov, 688 štvorcových kilometrov dostali od štátnych lesov, najviac reštituovala katolícka cirkev.

Koľko dostávajú najpočetnejšie cirkvi od štátu
Cirkev Počet veriacich Dotácie od štátu v roku 2012 v eurách
Rímskokatolícka cirkev 3 347 277 21 540 974
Evanjelická cirkev augsburgského vyznania 316 250 3 695 535
Gréckokatolícka cirkev 206 871 3 784 437
Reformovaná kresťanská cirkev 98 797 1 991 320
Pravoslávna cirkev 49 133 1 706 548
ZDROJ: MK SR

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba