Ochrana dieťaťa bude mať prednosť pred súkromím

Prípad utýranej Lucky, ktorej tri roky mŕtve telo našla pred rokom polícia v bratislavskom byte otriasol snáď každým.

11.08.2013 15:00
sociálka, dvere, obchodník Foto:
Pripravovaná zmena zákonov by sociálnym pracovníkom mala v istých prípadoch umožniť vstup do bytu aj v prípade, že im nikto neotvára.
debata (8)

Zachránilo by ju to, ak by sociálni pracovníci, ktorých na týranie dievčatka upozorňovali susedia, mali právo na vstup do bytu? Sociálni pracovníci sa totiž aj v prípade Lucky o to viackrát pokúšali, ale „nikto im neotváral“. Rezort práce sa preto rozhodol, že uľahčí sociálnym pracovníkom prešetrovanie podozrenia z týrania.

Pripravovaná zmena zákonov by im mala v istých prípadoch umožniť vstup do bytu aj v prípade, že im nikto neotvára. „Ide o riešenie špecifických situácií, keď preverenie stavu dieťaťa nie jej možné vykonať iným spôsobom, napríklad cez lekára, predškolské alebo školské zariadenia alebo predvolaním rodiča s dieťaťom,“ uviedol hovorca rezortu Michal Stuška. V súčasnosti nemôže do bytu len tak vstúpiť ani polícia. Môže to urobiť len vtedy, ak za dverami počuje krik, plač a situáciu vyhodnotí ako ohrozenie života a zdravia.

Návrh vyvolal kritiku

Návrh, ktorý rezort pripravuje v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti, vyvolal už vlnu kritiky. Iniciatíva kresťanských rodín Slovenska upozorňuje, že na ministerstve sa pripravuje zákon ako odkopírovaný z Anglicka, ktorý umožní sociálnym pracovníkom voľný vstup do bytu na základe udania či podozrenia, čo sa v konečnom dôsledku môže skončiť odobratím dieťaťa.

Na problém s takým zákonom upozorňujú aj právnici, ktorí odkazujú najmä na ústavou garantované právo na súkromie. Ľudia, ktorí pracujú s týranými deťmi, však taký krok vítajú. „Aj v prípade legislatívnych noriem, pri ktorých hrozí, že sa dostanú do rozporu s inými, by najlepší záujem dieťaťa a právo na jeho ochranu mali mať prednosť pred právom na súkromie,“ myslí si Ivan Leitman z občianskeho združenia Náruč.

Podľa Marice Pirošíkovej, ktorá zastupuje Slovensko pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu, „ochrana dieťaťa môže prevýšiť nad ochranou práva na súkromie v prípade ohrozenia života, zdravia dieťaťa, či zlého zaobchádzania s ním“. V takom prípade majú štátne orgány dokonca „povinnosť uskutočniť náležité vyšetrovania a prijať opatrenia na uskutočnenie nápravy a zabrániť tak prípadným fatálnym následkom“. Právo na vstup do bytu podľa nej musí byť odôvodnené závažnými skutočnosťami, ktoré sa nedajú overiť iným spôsobom.

Vstup do bytu bude musieť odobriť súd

Podmienky, za akých by sociálni pracovníci mohli mať vstup do bytu, sa zatiaľ dolaďujú. Predpokladá sa, že na to, aby sociálny pracovník v spolupráci s políciou mohol vstúpiť do bytu, bude potrebné súdne rozhodnutie. O súhlas na vstup do bytu teda najskôr budú musieť požiadať súd. Samotní sociálni pracovníci pritom nepredpokladajú, že takých prípadov bude veľa. Týkať sa budú najmä malých detí, ktoré ešte nechodia do školy, a ich stav sa nedá overiť napríklad v škole v spolupráci s učiteľmi alebo lekármi.

„Z praxe sociálnych pracovníkov vyplýva, že majú problém, ak vedia, že v byte je dieťa, ktoré trpí, no páchateľ ich nechce pustiť dnu. Nebýva to extrémne časté. Ale ak ich rodič nechce pustiť do bytu, dá sa očakávať, že sa tam niečo vážne deje. Teda aj to môže byť signál, že dieťaťu sa ubližuje,“ hovorí Leitman.

Umožnenie vstupu do bytu by podľa neho mohlo pomôcť odhaleniu prípadov týrania, najmä fyzického. „Odhaliť psychické týranie alebo sexuálne zneužívanie je počas jednej návštevy rodiny len ťažko možné, sociálni pracovníci by však aj tu mali zachytiť varovné signály, ak je dieťa príliš plaché, utiahnuté či bojazlivé,“ dodáva Leitman.

Právne normy, ktoré by mali umožňovať vstup do bytu, budú zrejme dosť komplikované, aby sa zabezpečila ochrana pred ich zneužitím. „Zákon musí byť primerane predvídateľný, formulovaný tak, aby poskytoval ochranu pred svojvoľnými zásahmi a zneužitím,“ hovorí Pirošíková.

Podmienky odobratia dieťaťa z rodiny sa podľa rezortu práce meniť nebudú. „Je vylúčené, aby sociálni pracovníci bez rozhodnutia súdu odňali dieťa zo starostlivosti rodičov,“ zdôrazňuje hovorca rezortu Michal Stuška. Dieťa možno okamžite dočasne umiestniť v krízovom centre alebo detskom domove len v prípadoch ohrozenia jeho života a zdravia, sociálni pracovníci však musia ešte predtým požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #zákon #smrť #týranie