Dostavba Mochoviec sa môže zastaviť

Meškanie spustenia mochoveckej atómky sa môže razantne predĺžiť. Senát Najvyššieho súdu totiž konštatoval, že Úrad jadrového dozoru pri povoľovaní dostavby tretieho a štvrtého bloku urobil viacero chýb. "Najvyšší súd SR odvolacie rozhodnutie o povolení dostavby zrušuje a vracia na ďalšie konanie," píše sa v rozsudku, za ktorý hlasovali všetci traja členovia senátu.

21.08.2013 08:35 , aktualizované: 22.08.2013 12:00
Mochovce Foto:
Jadrová elektráreň Mochovce.
debata (81)

Spor vyvolala mimovládna organizácia Greenpeace, ktorej úrad nechcel poskytnúť technickú dokumentáciu k elektrárni. Proti prvému rozhodnutiu úradu o vydaní stavebného povolenia z roku 2008 sa preto odvolali. Úrad však aj odvolanie zmietol v roku 2009 zo stola a nasledoval preto súd. „Podľa nášho názoru je teraz stavebné povolenie neplatné a Úrad jadrového dozoru by mal teraz vyzvať stavebníka, aby okamžite zastavil stavebné práce na dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach,“ vyhlásil šéf slovenskej pobočky Greenpeace Juraj Rizman.

Úrad jadrového dozoru pod taktovkou Marty Žiakovej včera vyhlásil, že aktivisti dokumentáciu v rozsahu viac ako 100-tisíc strán dostanú a zároveň prišiel s rozhodnutím, ktoré Slovenským elektrárňam umožní zatiaľ pokračovať v stavbe. „Toto rozhodnutie je zdôvodnené verejným záujmom, keďže na Slovensku sa budú odstavovať niektoré klasické elektrárne a mohli by nastať problémy s dodávkou elektriny,“ spresňuje šéfka úradu a dodáva, že druhým dôvodom je snaha o odvrátenie nenahraditeľnej škody, ktorá by mohla Slovenským elektrárňam vzniknúť.

Eva Kováčechová, právnička, ktorá v tomto spore zastupuje Greenpeace, avizuje, že takéto rozhodnutie môže byť pochybné. „Rozhodnutie o vylúčení odkladného účinku je totiž potrebné veľmi podrobne a pravdivo zdôvodniť. Po porade s klientom sa rozhodneme, či toto zdôvodnenie napadneme,“ podotýka Kováčechová. Ak by mimovládka pri namietaní uspela, robotníci by museli z dostavby Mochoviec odísť. Rozhodnutie úradu o povolení stavby by totiž nebolo právoplatné a keby dostavba pokračovala, išlo by o čiernu stavbu.

Je však možné, že aktuálne rozhodnutie Úradu jadrového dozoru aktivisti nebudú musieť napádať. Najvyšší súd totiž v rozsudku konštatoval aj to, že pred povolením neprebehla takzvaná EIA, čiže analýza vplyvov na životné prostredie. Táto analýza je základným stavebným kameňom pre všetky väčšie stavby, medzi ktoré patria napríklad aj diaľnice či priehrady. Kým neprebehne, úrady nesmú začať ani stavebné konanie.

Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič však tvrdí, že stavebné povolenie bolo vydané v súlade so slovenskými predpismi. „Rozhodnutie Najvyššieho súdu nemá vplyv na proces dostavby jadrových blokov v Mochovciach, pretože nebolo zrušené stavebné povolenie,“ zdôvodňuje hovorca hospodárskeho rezortu.

Dostavba tretieho a štvrtého bloku atómky v Mochovciach už v súčasnosti prináša do slovenskej štátnej kasy desiatky miliónov eur a po spustení majú Slovenské elektrárne na vyrobenej elektrine zarábať stovky miliónov eur. Slovensko má vo firme 34 percent akcií, zvyšok vlastní taliansky Enel. Prvé megawatthodiny z novej atómky majú podľa informácií Pravdy začať prúdiť do elektrickej siete až v polovici roka 2015. V porovnaní s pôvodnými plánmi je to posun zhruba o 2,5 roka. Keby sa dostavba zastavila, meškanie by narástlo o ďalšie roky.

Podľa Greenpeace by bol jediným vinníkom takýchto škôd Úrad jadrového dozoru. „Úrad nám arogantne uprel právo, ktoré má každý občan Slovenska – presvedčiť sa, či bude nová elektráreň naozaj modernejšia a bezpečnejšia. Teraz súd rozhodol, že tým porušil predpisy,“ podotýka Rizman a dodáva, že mimovládka má doma i v zahraničí dostatok expertov, ktorí boli pripravení pomôcť pri ďalšom zlepšovaní bezpečnosti elektrárne.

(Agentúrnu správu sme vymenili za redakčný článok.)

81 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Mochovce #enviro