Slováci ešte musia platiť za víza v Turecku

Aj napriek tomu, že prezidenti Slovenskej republiky a Turecka podpísali v utorok 20. augusta dokument o zrušení vízovej povinnosti pre Slovákov, musia ešte občania SR po príchode do Turecka platiť poplatky spojené s vízovou povinnosťou.

22.08.2013 11:48 , aktualizované: 23.08.2013 09:00
debata (1)

„Tureckí colníci neboli o ničom informovaní a víza sme museli zaplatiť,“ sťažuje sa Laura, ktorá v stredu vycestovala do známeho letoviska Antalya.

Ministerstvo zahraničných vecí včera priznalo, že aj keď rozhodnutie o zrušení vízovej povinnosti už prezidenti podpísali, ešte nie je právoplatné. „V Turecku musí byť ukončený administratívny proces publikovaním rozhodnutia vlády v tureckej zbierke zákonov. Následne nám turecká strana notifikuje túto skutočnosť a bude informovať všetky turecké hraničné priechody o zrušení vízovej povinnosti pre občanov Slovenska cestujúcich do Turecka,“ spresnil hovorca rezortu Boris Gandel.

So zmätkami pri platení víz sa museli vyrovnať aj cestovné kancelárie, ktorým sa od utorka ozývalo množstvo nespokojných klientov. „Sami sme preto museli riešiť, ako to s vízami je a kedy ich rušenie nadobudne účinnosť,“ pripustila hovorkyňa cestovnej kancelárie Satur Mária Gallová. Sťažnosti však zaznamenali aj iné cestovky.

Aj keď viacerí nahnevaní turisti sa zaujímali aj o to, či nemajú nárok na vrátenie poplatkov, ministerstvo tieto nároky odmieta. Kým totiž rozhodnutie nevyjde v zbierke zákonov, platia pôvodné predpisy, teda aj poplatky.

Za víza sa tak stále platí 20 dolárov, teda 15 eur pri dĺžke pobytu do 30 dní. Tí, ktorí cestujú do Turecka autom alebo inou pozemnou dopravou, zaplatia až 60 eur, pričom v oboch prípadoch znamená prekročenie dĺžky pobytu pokutu najmenej sto eur.

Zrušenie víz do Turecka avizoval premiér Robert Fico ešte začiatkom júna, keď mu turecký kolega Recep Tayyip Erdogan prisľúbil, že vízová povinnosť by sa mohla zrušiť už v úvode letnej turistickej sezóny. Krajina si aj takto chce zabezpečiť viac turistov.

Už v minulom roku sa pritom Turecko zaradilo na prvé miesto spomedzi všetkých krajín, ktoré Slováci navštevujú cez cestovné kancelárie. Vlani tak podľa Štatistického úradu urobilo viac ako 90-tisíc ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #víza #ministerstvo zahraničných vecí