Slovenský veľvyslanec vo Varšave vraj porušuje dopravné predpisy

Slovenský veľvyslanec v Poľsku Vasil Grivna vraj už od roku 2011 porušuje poľské dopravné predpisy, píše portál tvnoviny.sk s odvolaním sa na internetové vydanie denníka Gazeta Wyborcza.

26.08.2013 14:34
debata (2)

Na fotoradare ho 28. mája chytila varšavská mestská stráž. Stalo sa to, keď vošiel na križovatku ulíc Sobieského a Witosa. Ak by nebol diplomat, dostal by pokutu 500 PLN (asi 118 eur).

Pred tromi mesiacmi mohol dostať pokutu až 1000 PLN (zhruba 236 eur), píšu Tvnoviny.sk. Zastavili ho policajti v meste Alojzowie, Grivna tam mal výrazne prekročiť povolenú rýchlosť. Nebolo to však prvé stretnutie s cestnou políciou. Vlani v decembri ho zastavili v Makowci, pretože predbiehal na priechode pre chodcov a na križovatke.

Denník podľa portálu uvádza neoficiálne tvrdenie nášho diplomata, ktorý rýchlu jazdu vysvetľoval „otrasným stavom poľských ciest“. Tvnoviny.sk oslovili aj hovorcu ministerstva zahraničných vecí. Boris Gandel odpísal, že „poľské orgány nezačali žiadne konanie voči nášmu veľvyslancovi a MZVaEZ SR sa tak nemá k čomu vyjadriť“.

V Poľsku s diplomatickými ŠPZ jazdí vyše 1 800 áut. Používajú ich pracovníci veľvyslanectiev, konzulátov a zastúpení medzinárodných organizácií a tiež členovia ich rodín. Z údajov varšavskej mestskej stráže vyplýva, že len od januára do júna fotoradary zachytili až 310-krát diplomatov pri porušovaní predpisov. Napríklad 39-krát vyfotili autá ruského veľvyslanectva, 34-krát ukrajinského a 19-krát veľvyslanectva USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Grivna #Varšava #diplomacia