Bude odškodné za stratu radosti z dovolenky?

Spotrebitelia budú viac chránení pred podvodníkmi, špekulantmi, ale aj štátnymi orgánmi. Mal by to umožniť nový Občiansky zákonník, ktorého legislatívny zámer má už rezort spravodlivosti pripravený.

04.09.2013 09:44
piesok, pláž, more, palma, dovolenka, leto,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Počíta aj s tým, že ak cestovka svojim klientom nezaručí takú dovolenku, za akú si zaplatili, budú môcť od nej na súde žiadať odškodnenie aj za stratu radosti z dovolenky. A nielen za to, že nefungovali niektoré služby, ktoré si zaplatili.

Platný Občiansky zákonník z čias socializmu, ktorý má vyše 880 paragrafov a pod ktorým je ešte podpis prezidenta ČSSR Antonína Novotného či slovenského komunistického predsedu vlády Jozefa Lenárta, sa bude komplexne celý meniť. Kedy by mal začať platiť, nie je ešte známe. Zákonník upravuje občianskoprávne vzťahy, majetkové vzťahy ľudí i firiem či majetkové vzťahy medzi nimi.

Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská upozorňuje, že nový Občiansky zákonník bude aj v časti úpravy náhrady škody zohľadňovať najnovšie vývojové trendy právnej vedy vrátane rozhodovacej činnosti európskych súdov. „Osobitne sa budeme sústreďovať na novo poňatú úpravu náhrady osobnej ujmy nemajetkovej povahy, napríklad náhrady za tzv. duševné útrapy. Tento prístup sa prejaví napríklad aj pri zavedení náhrady za stratu radosti z dovolenky, ktorá má svoj pôvod v rozhodovacej činnosti Súdneho dvora Európskej únie. Aj vzhľadom na čoraz častejšie prípady uplatňovania nárokov na náhradu škody pri dovolenkách, považujem jej zavedenie pre občanov za nanajvýš aktuálne a prospešné,“ uviedla Jankovská pre denník Pravda.  

Rezort spravodlivosti v rekodifikácii vyše 40-krát novelizovaného zákonníka uvažuje o tom, že prepíše aj paragrafy, ktoré stanovujú náhradu škody. Ľudia si tak budú môcť po novom uplatňovať náhradu škody spôsobenej náhodou, informáciou alebo radou. Legislatívci upravia tiež paragrafy na odškodnenie straty počatého dieťaťa. Ustanovenia, ktoré sa týkajú náhrady škody a nemajetkovej ujmy, by sa podľa návrhu rezortu mohli rozšíriť aj o náhradu škody spôsobenej zvieraťom a vecou. Upraviť by sa mala aj náhrada za vytrpené bolesti a sťažené spoločenské uplatnenie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #odškodné #radosť