Policajti budú naberať posily

Policajtov na uliciach pribudne, od budúceho roku by ich malo byť zhruba o 800 viac ako dnes. Posilniť by mali tie regióny, kde je vysoká kriminalita, najmä východ republiky.

09.10.2013 20:00 , aktualizované: 10.10.2013 08:00
polícia, policajt, policajti Foto: ,
Platy a príplatky policajtov by sa mali zmeniť tak, aby boli v každom kraji aj okrese na tých istých pozíciách rovnaké.
debata (80)

V tejto súvislosti už prebehli prvé rokovania policajných funkcionárov so starostami obcí, ktorí žiadajú o posily alebo vo svojej obci navrhujú zriadenie novej policajnej stanice. Nábor stoviek policajtov súvisí s pripravovanou reorganizáciou obvodov, ktorej výsledkom má byť nová mapa rozmiestenia policajných oddelení.

Vedenie polície v týchto dňoch vyhodnocuje štatistiky stavu policajtov na krajských a okresných riaditeľstvách. Na základe analýzy týchto údajov do konca roka rozhodne, ktoré mestá či dediny dostanú viac policajtov, kde, naopak, príslušníkov zboru uberie a kde vzniknú alebo zaniknú policajné stanice. Podobná reorganizácia v susednom Česku vyvolala protesty v krajoch a mestách, kde sa policajné stanice rušili. Žiadny okres sa totiž „svojich“ policajtov nechcel vzdať. V Policajnom zbore je v súčasnosti 22¤181 policajtov. Hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík potvrdil, že ich počet plánujú zvýšiť o ďalších 800. Počítajú s absolventmi policajných odborných škôl, nábor sa však chystá polícia robiť aj medzi bežnými občanmi. Tí po prijatí budú musieť absolvovať kurz na policajnej škole. V zbore chýbalo okolo 1¤600 policajtov, polovica z týchto miest je už doplnená. Výpadok policajtov nastal v roku 2010, keď ich zo služby odišlo okolo tritisíc.

Ktoré mestá či dediny dostanú posily, polícia ani rezort vnútra nechcú zatiaľ komentovať. Dodávajú, že najprv musia rozhodnúť o zmene rozloženia policajných obvodov. „Len teraz sme dostali podklady z krajov a okresov,“ reagoval prvý policajný viceprezident Milan Lučanský. Aj ministerstvo vnútra poukazuje na to, že všetko je zatiaľ v prípravnom štádiu. „Vedenie polície na reorganizácii pracuje,“ odkázal jeho hovorca Netík. Minister vnútra Robert Kaliňák sa viackrát v minulosti vyjadril, že policajtov plánuje pridať najmä do problémových oblastí na východe Slovenska.

Policajní funkcionári už rokovali so starostami a primátormi miest, kde je vysoká kriminalita. Zatiaľ konkrétne sľuby nepadli. „Mali sme aj stretnutie so zástupcami polície a fakt je, že policajtov je málo a ešte musia riešiť aj papierovačky. Personálne potom pomaly nemajú koho poslať do terénu ako pešie hliadky,“ povedal primátor mesta Spišské Vlachy Ľubomír Fifik. Podľa informácií Pravdy nové obvodné oddelenie by malo vzniknúť v Rybanoch pri Bánovciach nad Bebravou. V regióne je totiž len jedno obvodné oddelenie, ktoré pokrýva okrem Bánoviec aj okresné riaditeľstvo v Partizánskom. Policajné oddelenie by tu privítal aj starosta obce Roman Malánik. „Výjazdy sú tu časté, lebo je tu vysoká priestupková činnosť. Predsa len, 42 obcí na jedno okresné mesto a dve hliadky nie je bohviečo,“ vraví Malánik.

Na potrebu nového obvodu upozorňoval aj začiatkom roka, keď sa jeden muž z obce opil a pokúsil sa zabiť svoju rodinu. „Mali sme nejaké rokovania s krajským aj okresným riaditeľom, no zostalo to v štádiu, že všetko sa odvíja od financií, takže to nevidím veľmi ružovo,“ hovorí starosta. Dodáva pritom, že mal už aj vyhliadnutú budovu, v ktorej by mohli policajti sídliť. „Uvažovali sme o jednej firme, ktorá má neobsadenú bytovku v stave rekonštrukcie. Keby sa na začiatku roka rozhodlo, že by tam to policajné oddelenie šlo, prerobili by nám to priamo na tento účel,“ ozrejmuje.

Policajný prezident Tibor Gašpar v apríli tohto roku v rozhovore pre Pravdu povedal, že cieľom reorganizácie je prerozdeliť policajtov medzi regiónmi, ale aj medzi jednotlivými službami. Vedenie polície chce tým docieliť efektívnejšie rozmiestnenie základných policajných útvarov po celom Slovensku. Viac policajtov by podľa neho malo pribudnúť na východe krajiny. Najmä v okresoch, kde dlhodobo narastá bežná kriminalita či neklesá počet dopravných nehôd a priestupkov. Naopak, v regiónoch, kde kriminalita klesá, by sa mali niektoré oddelenia rušiť. Koľko z dnešných 53 okresných policajných riaditeľstiev a 229 policajných obvodných oddelení zostane a, naopak, koľko sa zruší, nie je ešte rozhodnuté.

Policajti na Slovensku nie sú rozmiestnení rovnomerne. Niektoré oddelenia majú nadstav, iným zase zamestnanci chýbajú. Nadpočet policajtov v okresoch či na niektorých obvodných oddeleniach je podľa dlhoročného policajného funkcionára najmä tam, kde si šéfovia vo vedení polície vedeli v minulosti vylobovať nových ľudí. „V minulosti sa to robilo aj tak, že okresní aj krajskí policajní funkcionári si dokázali často vylobovať posily. Tam im posunuli dvoch, tam zase troch. Na niektorých oddeleniach je priveľa policajtov a na iných zase chýbajú,“ hovorí policajný dôstojník, ktorý si praje zostať v anonymite.

Od budúceho roka by sa mali zmeniť platy a príplatky policajtov. Dnes sú v každom kraji aj okrese na tých istých pozíciách rozličné. To sa po novom upraví tak, aby boli rovnaké. V súčasnosti je priemerný plat policajta 1 149 eur.

Čoho sa dotkne reorganizácia v Policajnom zbore

  • vedenie polície chce efektívnejšie rozmiestniť základné policajné útvary na celom Slovensku
  • zmeniť by sa mal počet 53 okresných policajných riaditeľstiev aj počet 229 policajných obvodných oddelení
  • posilniť by sa mali najmä policajné obvody na východe a v regiónoch, kde rastie kriminalita
  • naopak, rušiť by sa mali okresné riaditeľstvá a obvody, kde je bezpečnostná situácia dlhodobo stabilizovaná
  • počet asi 22-tisíc policajtov sa ešte asi o 800 zvýši
  • upravovať sa budú aj platy a príplatky policajtov, sú totiž v každom okrese na tých istých pozíciách rôzne, priemerný plat policajta je 1 149 eur
  • medzi najbezpečnejšie podľa policajnej štatistiky patria okresy Kežmarok, Skalica, Stará Ľubovňa, Prešov, Nové Mesto nad Váhom
  • medzi najnebezpečnejšie okresy patria všetky v Bratislave, Žilina, Čadca, Košice, Senec

vv, PZ SR

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #policajt #ministerstvo vnútra #posily