Rezort školstva má ušetriť v rámci reformy ESO 4,2 milióna

Ministerstvo školstva by malo ušetriť v budúcom roku v rámci reformy štátnej správy ESO 4,17 mil. eur. Informovala o tom Dana Pohlodová z komunikačného odboru rezortu vnútra.

20.10.2013 13:05
debata (2)

Vyplýva to i z návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý odobrila vláda. Šetrenie rezortu školstva spočíva v znížení odmien pri dohodách o vykonaní práce a úsporách na tovaroch a službách. Transformovať či zlučovať organizácie spadajúce pod rezort školstva by sa v rámci ESO v roku 2014 nemali. Takéto zmeny odsunuli na ďalšie obdobie, hovorí Pohlodová.

Ministerstvo vnútra, ktoré reformu ESO riadi, navrhlo ministerstvu školstva, ako by sa mohli jeho organizácie transformovať. Pohlodová však nechcela prezradiť, ako konkrétne. „Rezort vnútra pokračuje v rokovaniach s ostatnými rezortmi o ďalšej transformácií úradov,“ hovorí Pohlodová. V prípade rezortu školstva ide napríklad o Ústav informácií a prognóz školstva, Agentúru na podporu výskumu a vývoja či Metodicko-pedagogické centrum. Transformácia sa má uskutočniť do roku 2016.

Konkrétne zmeny, ako by sa mali organizácie zlučovať či transformovať, nechce povedať ani ministerstvo školstva. „Nakoľko tento proces nie je uzavretý, nemôžeme sa vyjadrovať k jeho čiastkovým fázam. Pre nás bude dôležité prijať také opatrenia, s ktorými budú sprevádzané úspory, stanovené šetrenie a pritom bude zachovaná plná funkčnosť nového modelu,“ dopĺňa hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Transformácie presunuli až na ďalšie roky pre krátkosť času, potreby legislatívnych úprav či priebeh nadnárodných projektov, ktoré organizácie zastrešujú, hovorí Pohlodová.

Šetriť sa bude aj v Slovenskej akadémii vied. V rokoch 2014 až 2016 sa každoročne predpokladá úspora na výdavkoch 2,7 mil. eur. Z toho 0,7 mil. eur ušetria na osobných výdavkoch znížením počtu zamestnancov v rozpočtových organizáciách, na tovaroch a službách ušetria 0,6 mil. eur. Znížia i výdavky pre príspevkové organizácie, a to viazaním bežných transferov vo výške 1,4 mil. eur.

SAV už odštartovala legislatívny proces transformácie na verejno-výskumnú inštitúciu. Predsedníctvo SAV tiež 1. augusta 2013 schválilo zámer na zlúčenie organizácií SAV do deviatich samostatných celkov – vedeckých organizácií podľa sekcií v jednotlivých oddeleniach, napr. Sekcia geovied, Sekcia technických vied či Sekcia matematicko-fyzikálnych vied.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #školstvo #SAV