Chaos v čipovaní zvierat. Bude dobrovoľné, ale až neskôr

Najskôr povinné, od budúceho roka dobrovoľné. Čipovanie domácich miláčikov vnieslo do domácností ich majiteľov iba chaos.

22.10.2013 15:35 , aktualizované: 18:07
čipovanie psa, čipovanie psov, sloboda zvierat Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (45)

Zákon pôvodne majiteľov psov, mačiek a fretiek zaväzoval, aby do konca septembra povinne označili svoje zvieratá čipom. Tí, čo to urobili v termíne, zaplatili za čipovanie aj desiatky eur. Poslanci však včera zmenili zákon a rozhodli, že čipovanie bude od 1. januára budúceho roka nakoniec dobrovoľné. V prípade, že do konca roka neoznačený pes na nikoho nezaútočí alebo sa nestratí, majiteľovi pokuta za nezačipovanie nehrozí.

Povinné čipovanie sa má po novom vzťahovať len na zvieratá, ktoré cestujú s majiteľom do zahraničia alebo sú na predaj. Dnes platí, že každý majiteľ bez výnimky musel dať svojho miláčika nezameniteľne označiť do konca septembra. Ak tak neurobil do konca roka, hrozí mu pokuta až do 300 eur. Podľa právnika Petra Wilflinga spolupracujúceho s Via Iuris súčasný zákon platí dovtedy, kým nové znenie zákona nenadobudne účinnosť. „Kým je ustanovenie zákona účinné, tak je záväzné a treba plniť povinnosť, ktorá z neho vyplýva. A to aj napriek tomu, že už teraz je isté, že v budúcnosti stratí účinnosť,“ hovorí.

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš hovorí, že chovatelia nezačipovaných zvierat sa do konca decembra nemusia pokút obávať. „Budeme ich ukladať len v opodstatnených prípadoch, napríklad pri útoku psa. Vzhľadom na vývoj, ktorý sa predpokladá od 1. januára, určite nemusia byť z možných pokút v strese chovatelia, ktorým na svojich zvieratkách záleží,“ ubezpečuje Bíreš. Veterinárni inšpektori podľa neho žiadne náhodné kontroly bez príčiny robiť neplánujú.

Poslanec Marián Záhumenský (Smer), jeden z predkladateľov návrhu, ktorý mení čipovanie na dobrovoľné, pôvodne navrhoval len predĺžiť termín povinného dodatočného čipovania do konca roku 2018. V poslednej chvíli návrh zmenil. „Prechodným päťročným obdobím sme chceli rozriediť tlak na majiteľov zvierat, ktorí museli u veterinárov platiť neúmerne vysoké ceny za čipovanie. Nakoniec sme však rozhodnutie ponechali na dobrovoľnej báze, lebo európske nariadenie nám povinné čipovanie zvierat, ktoré necestujú mimo krajiny, či nie sú určené na predaj, neprikazuje,“ vysvetľuje Záhumenský.

Či oneskorenci uprednostnia dobrý pocit z dodržania zákona, o ktorom vedia, že za dva mesiace už platiť nebude, je podľa Záhumenského otázne. „Pokiaľ ho však nechcú porušovať, mali by zájsť k veterinárovi ešte do konca roka a svoje zviera dať začipovať. Je to na rozhodnutí majiteľov,“ dodáva.

Podpredseda Slovenského klubu chovateľov teriérov a foxteriérov Pavol Seman tvrdí, že zmena prinesie uvoľnenie najmä majiteľom, ktorí majú psíka zväčša na dvore či v byte. „Organizovaní chovatelia nariadenie už dávno plnili, lebo väčšina z nich cestuje do zahraničia, kde je čipovanie nevyhnutnosťou. Ako človek však chápem bežných chovateľov psov, ktorí sa zväčša pohybujú len v blízkosti domu,“ hovorí. V ich prípade je podľa neho čipovanie zbytočné.

Podľa prezidenta Komory veterinárnych lekárov Ladislava Stodolu sa majitelia začipovaných zvierat môžu cítiť podvedení. „No pokiaľ budú nahnevaní, musia sa obrátiť len na príslušné štátne orgány, ktoré zmenu schválili, a nie na súkromných veterinárnych lekárov. My sme len vykonávali službu, ktorú si majiteľ zvierat u nás objednal,“ hovorí. Ten sa podľa neho nemôže u veterinára dožadovať ani vrátenia peňazí za zákrok, keďže sa udial na jeho vlastnú objednávku. Dodáva, že veterinári sú aj naďalej pripravení poskytovať služby majiteľom zvierat, ktoré si objednajú vrátane dobrovoľného čipovania.

(Agentúrnu správu sme vymenili za redakčný článok.)

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #čipovanie