Smer by si podľa prieskumu musel hľadať koaličného spojenca

Ak by sa parlamentné voľby konali na konci októbra, zvíťazila by v nich strana Smer so ziskom 39 percent hlasov a v parlamente by obsadila 70 kresiel. Druhé miesto by patrilo KDH, ktoré by volilo 9,7 percenta respondentov, získalo by 17 mandátov. Na treťom mieste by skončilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 9,1 percentnou podporou (16 kresiel).

04.11.2013 11:29
debata (68)

Nasledovali by strany Most-Híd so ziskom 8,5 percenta (15 kresiel), ďalej SDKÚ so 7,4 percentami hlasov (13 mandátov), Stranu maďarskej komunity by volilo 5,3 percenta opýtaných (10 mandátov) a v Národnej rade by sedeli aj poslanci strany Sloboda a Solidarita, ktorých by podporilo 5,2 percenta opýtaných (9 kresiel). Pred bránami parlamentu by skončilo hnutie Nová väčšina – Dohoda, ktoré by malo rovnako ako SNS podporu 4,6 percenta opýtaných. Ľudovú stranu – Naše Slovensko by volilo 2,5 percenta a Komunistickú stranu Slovenska jedno percento respondentov.

Smer by tak podľa aktuálneho prieskumu nemohol vládnuť sám, keďže na potrebnú najtesnejšiu parlamentnú väčšinu potrebuje 76 poslaneckých mandátov.

Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý urobila pre agentúru SITA od 25. do 29. októbra na vzorke 1 119 ľudí starších ako 18 rokov v celej republike. Respondenti odpovedali na otázku: „Keby sa parlamentné voľby konali tento víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?“

Z prieskumu tiež vyplýva, že podpora strany Smer oproti posledným dvom prieskumom agentúry Polis klesla. V júni mala vládna strana podporu 42,3 percenta a v septembri 39,7. Naopak, podpora rástla napríklad Strane maďarskej komunity, ktorá sa v posledných prieskumoch pohybovala tesne pod piatimi percentami. V porovnaní so septembrovým prieskumom si polepšilo aj hnutie Nová väčšina – Dohoda, vtedy by ho volilo 3,9 percenta opýtaných.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #parlament