Zastavením exekúcie penzistovi dlh nezaniká

Z každého dôchodku kráteného exekúciou musí penzistovi po 1. novembri zostať životné minimum, čo je dnes 198,09 eura. Na každú osobu, ktorú vyživuje, sa k tejto sume pripočíta 50 percent zo životného minima, teda 99,04 eur mesačne.

06.11.2013 14:00
dôchodok. dôchodca, pracujúci, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Nové pravidlá prinieslo nariadenie vlády prijaté v júli tohto roka. Na jeho základe Sociálna poisťovňa počnúc týmto mesiacom prestáva vykonávať zrážky zo všetkých dôchodkov, ktoré sú nižšie ako povinne nezraziteľná suma. Penzistom, ktorých sa to týka, už inštitúcia zaslala vyrozumenia o tejto novej skutočnosti.

„To však neznamená, že pohľadávka takému dôchodcovi zanikla,“ upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Aj po úmrtí exekvovaného sa dlh môže vymáhať v dedičskom konaní. V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa neuhradenej pohľadávky odporúča hovorca dotknutým penzistom obrátiť na orgán, ktorý pohľadávku vymáha.

Len v októbri tohto roka vykonala Sociálna poisťovňa zrážky z titulu exekúcie z 34 334 dôch­odkových dávok. Po prepočítaní základnej nezraziteľnej sumy bude po novom možné exekúciu vykonávať pri 23 211 dôchodkových dávok, čo je zhruba o 11-tisíc menej.

Dosiaľ sa dôchodcovi nesmela z dávky zraziť základná suma 60 percent životného minima, neraz teda musel dokázať vyžiť zo sumy nižšej ako 120 eur mesačne. Na každú osobu, ktorej poskytoval výživné, sa mu zvýšila o ďalších 25 percent životného minima, čiže zhruba o 50 eur.

Počet exekúcií dôchodkov z roka na rok stúpa. Kým v roku 2009 ich bolo necelých 16-tisíc, už nasledujúci rok k nim pribudlo asi 10-tisíc nových prípadov a vlani ich už bolo takmer 30-tisíc. Do finančných problémov sa starí ľudia dostávajú najmä pre neschopnosť splácať rozličné pôžičky či úvery. Najviac pohľadávok si voči nim uplatňujú rôzne nebankové spoločnosti či telekomunikační operátori, často je však veriteľom samotná Sociálna poisťovňa.

Zo slovenského dôchodku je pritom ťažké vyžiť aj bez exekúcie. V minulom roku napríklad penzie pod aktuálnou hranicou chudoby 326 eur mesačne poberalo viac ako 280-tisíc seniorov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #exekúcie