Malé menšiny dostanú od štátu viac

Kľúč, podľa ktorého dostávali menšiny peniaze od štátu, sa mení. Uberie z peňazí pre maďarskú a zrejme aj rómsku komunitu, pridá však ostatným.

17.11.2013 15:00
menšiny Foto: ,
Menšiny budú v budúcom roku financované podľa nového kľúča. Na snímke členovia výboru pre menšiny. Zľava Ján Lipinský (rusínska menšina), Mária Jedličková (poverená riadením Úradu splnomocnenca vlády pre
debata (3)

Presné rozdelenie financií pre 13 menšín zatiaľ nie je známe, čaká sa na schválenie rozpočtu v parlamente. Na budúci rok majú kvôli šetreniu dostať ešte menej ako teraz – necelých 3,83 milióna eur.

Napriek menej štedrému rozpočtu si malé menšiny vďaka novému kľúču polepšia. Naopak, maďarská menšina môže prísť asi o štvrť milióna eur. „Pre maďarskú menšinu to bude znamenať výrazný pokles. Zatiaľ len predpokladám, že to bude pokles o 250-tisíc eur, čo je dosť,“ hovorí Béla Hrubík, zástupca maďarskej menšiny vo Výbore pre národnostné menšiny. Menej financií môže podľa neho znamenať problémy pre niektoré vydavateľstvá a financovanie celoslovenských festivalov.

Väčšina zástupcov menšín nový systém považuje za spravodlivejší. „Som veľmi rád, že sme tento rok konečne mohli diskutovať o prerozdelení financií, lebo doteraz taká možnosť nebola,“ hovorí Ján Lipinský, zástupca rusínskej národnosti. Stanovené pravidlá by podľa neho mali zabezpečiť väčšiu stabilitu a zabrániť finančným skokom, keď nejaká menšina z roka na rok dostane výrazne menej financií, ako sa to stalo tento rok. Predpokladá, že Rusíni by mali na budúci rok dostať viac ako tento rok, o konkrétnej sume je však podľa neho predčasné hovoriť. „S navrhnutým riešením pravidiel sme spokojní,“ reagoval Czeslaw Sobek, zástupca poľskej menšiny, ktorá tento rok dostala o polovicu menej ako vlani – 40-tisíc eur.

„Ak by bolo na dotácie pre menšiny toľko, čo tento rok, tak by sme mali dostať výraznejšie viac,“ povedala Dagmar Takácsová z Českého spolku v Košiciach. S novým navrhnutým systémom je však spokojná. „Je to kompromis, ktorý bolo treba nájsť, ak sme sa chceli pohnúť dopredu a nezostať zacyklení v okruhu problémov, ktoré vyhrotil tento rok. Rok 2013 bol najmä pre malé národnostné menšiny veľmi traumatický, pretože došlo k výraznému zníženiu financií najmä pre malé menšiny,“ dodala Takácsová.

Spôsob prerozdelenia financií na tento rok pripravil Úrad splnomocnenca vlády pre menšiny pod vedením vtedajšieho splnomocnenca Lászlóa Nagya. Zohľadňoval počet ľudí, ktorí sa hlásili k menšine podľa sčítania v roku 2011, a pozitívnu diskrimináciu menších. Pri menšom balíku peňazí však dostali pridané len dve najväčšie menšiny, maďarská a rómska, štyrom väčším menšinám sa objem peňazí znižoval a ostatným s výnimkou moravskej národnosti sa prepočet zvyšoval podľa nie celkom jasného kľúča.

Nové pravidlá rozdeľovania dotácií pre kultúru národnostných menšín schválila pracovná skupina Výboru pre menšiny. Pri delení dotácií sa majú zohľadňovať tri základné kritériá – počet príslušníkov, pre ktorých je jazyk menšiny materinským, počet príslušníkov menšiny i to, či menšina má materskú krajinu. Zároveň sa má zaviesť pravidlo základnej sumy pre každú menšinu, čo by malo zabezpečiť istú poistku malým menšinám.

Dohoda o novom kľúči rozdelenia financií by mohla urýchliť aj schvaľovanie grantov a vyplácanie dotácií na budúci rok. Menšiny už roky upozorňujú, že žijú na dlh, pretože peniaze z dotácií sa im vyplácajú až na jeseň, prípadne ku koncu roka, ale väčšinu podujatí robia skôr. „Výzva na rok 2014 je už pripravená. Oproti minulým rokom sme ju zjednodušili,“ dodala Mária Jedličková, poverená riadením Úradu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny. Predpokladá, že celý proces schvaľovania dotácií by sa mohol skrátiť o tri až štyri mesiace. Tento rok boli peniaze vyplácané vo väčšine prípadov až v druhom polroku.

Okrem rozdeľovania dotácií by sa vo výbore malo zmeniť aj hlasovanie. Výbor schválil tento týždeň návrh na zmenu štatútu výboru, podľa ktorého má mať každá z menšín pri hlasovaní len jeden hlas. Doteraz mal hlas každý člen výboru, najväčšie zastúpenie vo výbore majú najväčšie menšiny – maďarská má 5 členov, rómska 4, česká, rusínska a ukrajinská po dvoch a ostatní po jednom.

O novom návrhu bude ešte hlasovať Rada vlády pre ľudské práva. Ak prejde, vo výbore sa oslabí vplyv najväčších menšín. Podľa vyhlásenia Lászlóa Solymosa zo strany Most-Híd vláda takto začala „boj proti národnostným menšinám“. Úrad vlády zdôrazňuje, že o návrhu rozhodli samotné menšiny. „Záujmy národnostných menšín sa nepoškodzujú, ale zrovnoprávňujú,“ uviedol úrad vo svojom stanovisku.

Dotácie pre menšiny

Rok 2013

  • na dotácie pre menšiny bolo určených 4,25 mil. eur – o štvrť milióna menej ako v roku 2012
  • rozdeľovali sa podľa kritéria početnosti menšiny a pozitívnej diskriminácie menších
  • škrtalo sa pri všetkých menšinách s výnimkou dvoch najväčších – maďarskej a rómskej, ktoré dostali viac, srbská menšina mala rovnako ako predtým
  • najväčšie sumy sa krátili pri nemeckej, ukrajinskej, poľskej, rusínskej a českej národnosti

Rok 2014

  • na dotácie je podľa návrhu štátneho rozpočtu vyčlenených necelých 3,83 mil. eur
  • rozdeľovať sa majú podľa 3 hlavných kritérií – najviac sa má zohľadňovať počet príslušníkov menšiny, ktorých materinským jazykom je jazyk menšiny
  • každá menšina by mala mať pevnú základnú sumu, ktorá by nemala klesnúť pod 25-tisíc eur

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďari #Rómovia #menšina