Odchod do penzie by už nemusel byť podmienený vekom

Pravidlá nároku na starobný dôchodok už možno v blízkej budúcnosti nebudú stanovené tak jednoznačne ako doteraz.

05.12.2013 12:00
dôchodca, dôchodcovia, dôchodok, penzia, odvody Foto:
Ilustračné foto.
debata (42)

Ministerstvo práce a sociálnych vecí plánuje do konca roka 2017 predložiť analýzu zavedenia alternatívnych možností.

Na priznanie starobnej penzie dnes treba splniť súčasne dve podmienky: dovŕšiť vek 62 rokov a najmenej 15 rokov platiť dôchodkové poistenie, hoci v skutočnosti ho ľudia odvádzajú dlhšie. Sociálny rezort však teraz zvažuje, že by sa doba dôchodkového poistenia mohla predĺžiť až na 30 rokov. Ak by človek, podľa tohto návrhu, začal pracovať ako 20-ročný a platil by odvody do Sociálnej poisťovne, v päťdesiatke by už mohol odísť do dôchodku. Nárok by mal na plnú penziu.

Rezort by súčasne mal pripraviť model takzvaného čiastočného starobného dôchodku, ktorý by zase dostal ten, kto podmienku dĺžky odvádzania celkom nesplní. Ďalšou z analyzovaných možností by malo byť zavedenie postupného odchodu do dôchodku.

„Spružnenie dôchodkového systému by bolo rozhodne krokom dopredu,“ hodnotí ekonóm Pavol Kárász. Podľa neho by zavedenie analyzovaných možností v budúcnosti urobilo systém spravodlivejším pre tých, ktorí doň prispeli najviac, výrazne by pomohlo jeho udržateľnosti a priblížilo by ho k európskym štandardom. „Dnes je priemerná doba života na dôchodku 16 rokov, takže mnohí ho poberajú dlhšie, než odvádzali,“ pripomína Kárász.

Potenciálne novinky uvádza dokument Národný program aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020, ktorý v stredu odobrila vláda. Výsledky analýzy má ministerstvo práce pripraviť do konca júna 2017. Do konca toho istého roka by potom malo urobiť informačnú kampaň a prieskum záujmu zo strany verejnosti. Vypracovať by tiež malo dopadovú štúdiu na rozpočet.

Zmeny by sa mali dotknúť aj predčasných dôchodcov. Ministerstvo bude hľadať možnosti, ako priznanie predčasnej penzie sprísniť. V tomto prípade sa spracovanie výsledkov analýzy vyžaduje už do konca roka 2014.

Najbližšie dva roky budú kľúčové pri stanovení nového inštitútu – takzvaného minimálneho dôchodku. Jeho suma by mala závisieť od počtu odpracovaných rokov. Minimálny dôchodok má byť štátnou dávkou pre tých, ktorým by hrozilo prepadnutie do hmotnej núdze.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #ministerstvo práce a sociálnych vecí