Fico opäť neprezradil, či bol v byte z kauzy Gorila

Otázka návštevy konšpiračného bytu na Vazovovej, ktorá sa spomína v spise Gorila, je dobrou otázkou, vyhlásil Robert Fico. Či v byte bol, však stále povedať nechce.

22.12.2013 13:22 , aktualizované: 13:33
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (205)

„Bola to kauza druhej Dzurindovej vlády. Ak by som tam aj bol, nič ma nekompromituje. Ak by som povedal, že som tam bol, znamená to, že si pán Hrušovský delil 200 miliónov korún? Znamená to, že všetko, čo tam je tam napísané, je pravda? Ak sa ktokoľvek relevantný bude pýtať, tak tam pôjdem a odpoviem. Nechám to na relevantných. Ale ja nedovolím zatieniť podstatu Gorily, kde išlo o privatizáciu a úplatky tým, že ja som niekde popíjal alebo nepopíjal pohár Coca-Coly,“ zdôraznil v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Na otázku, či sa prípad vyšetrí, Fico odvetil, že orgány činné v trestnom konaní pracujú. „Nedával by som teraz viac informácií,“ deklaroval. Fico zároveň uviedol, že vypovedal vo viacerých prípadoch, ktoré boli spomenuté v Gorile, ale nie v súvislosti s vyšetrovaním tejto kauzy.

Podobne bol vypovedať aj líder Mostu-Híd Béla Bugár. „V súvislosti s Gorilou nie, ale v súvislosti s kauzami, ktoré môžu mať niečo spoločné s Gorilou, áno,“ oznámil. Ficove úsilie hodiť vinu na terajšiu opozíciu, označil za neúprimnú. „Každá politická strana, keď sa o spise dozvedela, tak nekonala,“ dodal.

Fico v kampani nemieni krajinu zanedbávať

Úloha prezidenta ako politického lídra krajiny bude aj vo svetle drobenia sa politických strán a presadzovania sa extrémizmu a nacionalizmu narastať. Preto je dôležité, aby do tejto pozície neprišli ľudia, ktorí sa tam chcú učiť, ale musia tam byť ľudia, ktorí niečo zažili, vyhlásil premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico (Smer).

„Úlohou prezidenta bude častejšie sa stretávať so štandardnými stranami, aby dokázal viesť široký sociálny dialóg, aby v zahraniční presadzoval aktívnejšie záujmy SR. Jeho úloha ako politického lídra krajiny bude narastať,“ povedal.

Fico zároveň uistil, že jeho prezidentská kampaň nebude mať vplyv na výkon funkcie premiéra, keďže pôjde asi len o osem týždňov, keď bude premiérom v predvolebnej kampani. Na otázku, prečo v júni tvrdil, že nie je možné mentálne sedieť na dvoch stoličkách, teda byť premiérom a aj robiť predvolebnú kampaň na prezidenta, odvetil, že to bolo v situácii, keď Slovensko potrebovalo dotiahnuť do konca mnohé úlohy súvisiace s krízou. „Domácu úlohu, ktorú som mal, som si splnil. Krajina je v pozícii, ktorá dáva šancu na rozbeh v roku 2014,“ deklaroval Fico.

Na tom, že bude premiérom v prezidentskej kampani, nevidí nič zlé, ak môžu kandidovať napríklad aj poslanci NR SR. „Všetky úlohy si budem plniť, nebude sa na tom nič meniť. Budem robiť možno ešte viac ako obyčajne. Keď kandidoval Eduard Kukan (SDKÚ) z pozície ministra zahraničných vecí, nepamätám sa, že by opozícia hovorila o jeho výhode. Nemajme dva metre. Tých osem týždňov nebude mať žiadny vplyv na výkon mojej práce premiéra,“ uistil.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár je však presvedčený, že Robert Fico bude mať určitú výhodu ako premiér. „Nedá sa to porovnať so žiadnym kandidátom,“ upozornil. Za nie dobré zároveň označil stav, ak by jedna strana ovládala všetky tri najvyššie ústavné funkcie. Ako príklad uviedol, že už dnes kontrolné funkcie parlamentu voči vláde nefungujú. „Smer porušuje Ústavu aj zákony. Ak dáme návrh na mimoriadnu schôdzu NR SR, tak to Smer zruší a nedovolí, aby sa konala,“ poznamenal. Fico mu kontroval, že rovnako postupovala aj pravica, keď bola pri moci.

Premiér zároveň apeloval, aby opoziční politici nestrašili verejnosť. Sám tvrdí, že rozkývania strany Smer sa po jeho prípadnom odchode do prezidentského paláca neobáva, keďže je to stabilná strana. „Všetci prichádzajú s programom antiFico, ale to je málo,“ odkázal protikandidátom. Bugár ako jeden z lídrov Ľudovej platformy, ktorá sa po viac ako roku zhodla na podpore Pavla Hrušovského (KDH), uviedol, že Ľudová platforma má opodstatnenie. „Vznikla pred rokom a odstránila nezhody, ktoré jednotlivé strany mali,“ vysvetlil. Zopakoval tiež svoje stanovisko, že kandidáti na post prezidenta bez šance na úspech by mali podporiť Hrušovského. „Je to jeho úloha, aby začal rokovať. Viem, že niektoré rokovania už boli,“ uviedol.

Na margo krajských volieb, kde KDH aj Most-Híd vytvárali koalície aj so Smerom, poznamenal, že očakávanie Pavla Freša (SDKÚ), že sa platforma dohodne v každom kraji, bolo zbytočne veľké. „V polovici krajov došlo k dohode, Košice (Most-Híd tu bol v koalícii so Smerom, pozn. TASR) sú trošku iné. Nebola tam iná alternatíva,“ uzavrel.

Politici vidia situáciu na Slovensku odlišne

Slovensko ako ostrov stability, rešpektovaný hráč a demokratická krajina s vidinou najvyššieho hospodárskeho rastu. Takto opísal na prelome rokov situáciu Slovenska predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. Na druhej strane líder Mostu-Híd Béla Bugár vidí rok premárnených príležitostí – lepšie hospodáriť, neschopnosť vlády konsolidovať a znižovať nezamestnanosť.

„Máme jeden z najnižších dlhov, budú rásť reálne mzdy, zvýšili sme minimálnu mzdu, budeme riešiť aj zdravotné sestry. Výhodou je, že sa nám podarilo vyberať dane,“ argumentoval Fico s tým, že netreba slovenskú verejnosť strašiť.

Bugár strašenie odmieta. „Keď sme hovorili o nepružnom Zákonníku práce, stalo sa. Ústredie práce informovalo v októbri o nezamestnanosti na úrovni 13,66 percenta. Nedarí sa vám znižovať nezamestnanosť. Ak by to skutočne bolo tak, že bude len dobre, ako je možné, že do štátneho rozpočtu ste naplánovali vyššiu nezamestnanosť, ako máme tento rok?“ pýtal sa.

Fico zároveň deklaroval, že vláda sa myšlienky jednej zdravotnej poisťovne nevzdáva. Plán platí, pracuje sa na ňom. Sú veci, ktoré idú pomalšie, iné idú rýchlejšie. Nepovažujeme za správne, ak ľudia musia zo zákona posielať peniaze do zdravotných poisťovní a tie si z nich berú zisk," zopakoval hlavný argument. Dôvod zdržania vidí v prípade legislatívy a otázky jej ústavnosti. Bugár neverí, že sa v tejto veci niečo do prezidentských volieb udeje. „Mohlo by to znížiť šance na Ficove víťazstvo,“ myslí si.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kauza Gorila