Figeľ: V súdnictve, prokuratúre aj polícii nás EK hodnotí podpriemerne

Správa Európskej komisie o boji proti korupcii hodnotí Slovensko horšie ako je priemer v Európskej únii v oblastiach ako súdnictvo, prokuratúra, polícia, ale aj školstvo a zdravotníctvo.

09.02.2014 16:51
Ján Figeľ Foto: ,
Líder KDH Ján Figeľ
debata (21)

Napriek tomu vláda za dva roky nepredložila žiadnu vážnu protikorupčnú normu. V dnešnej diskusnej relácii O päť minút dvanásť to uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

Pripomenul, že Smer nepodporil v parlamente napríklad iniciatívu KDH na prijatie zákona na ochranu oznamovateľov korupcie.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) reagoval, že kresťanskí demokrati vtedy predložili normu v „surovej podobe“, tak, ako bola pripravovaná na rezorte vnútra ešte pod vedením Daniela Lipšica. „Nebola dobrúsená, nebola dokončená,“ povedal s tým, že Smer nemá problém s myšlienkou zákona a práve jeho rezort pripravil nový návrh znenia tejto normy.

Pripomenul, že jeho rezort vopred avizoval zmenu vo verejnom obstarávaní, potom volebné zákony a financovanie politických strán a napokon práve predloženie zákona o ochrane oznamovateľov korupcie.

Správa EK podľa Kaliňáka hodnotila viaceré trendy aj pozitívne, napríklad v oblasti trestných zákonov, verejného obstarávania a zverejňovania zmlúv. „Výčitky smerovali k politickým stranám, ktoré sme mohli mať už minulý rok v lete prijaté. Hodnotené tam bolo vnímanie korupcie zo strany podnikateľov a obyvateľov, smerovalo to hlavne k súdnictvu. Odpoveďou je razantný útok vlády smerom k reforme súdnictva,“ vyhlásil Kaliňák.

Volebná reforma a pravidlá financovania politických strán sa podľa neho zdržali kvôli rokovaniam s opozíciou. Aktuálne už by podľa neho mali byť všetky zásadné body prediskutované, relatívne najproblematic­kejšia je otázka orgánu, ktorý by financovanie kontroloval.

„Otvorili sme širokú diskusiu, nesnažíme sa upraviť pravidlá vo svoj prospech,“ povedal Kaliňák s tým, že doteraz akceptovali vyše tridsať opozičných pripomienok.

Figeľ poznamenal, že KDH presadzuje návrat k systému viacerých volebných krajov, čo by Národnú radu priblížilo k regiónom. Kaliňák reagoval, že Smer s regionalizáciou nemá žiadny problém, dokonca by bol ochotný zvažovať aj zmenu volebného systému na väčšinový. Volebná reforma je však otázkou konsenzu a so zvýšením počtu volebných obvodov majú problém malé strany, ktoré nemajú dostatok regionálnych osobností.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Ján Figeľ