Jobbik kortešoval v Dunajskej Strede

Maďarská extrémistická strana Jobbik naháňa voličov aj na Slovensku. Predvolebný míting mala v utorok večer v Dunajskej Strede.

27.02.2014 12:30
debata (12)

Kým kandidát do maďarského parlamentu Péter Pallér sa predstavoval v kultúrnom stredisku ako kandidát Felvidéku, pred budovou protestovali ľudia s transparentmi. Heslami ako „Jobbik, prac sa!“ či „Nie nacizmu“ dali najavo, čo si o tejto kortešačke myslia.

„Protestujeme proti exportu nacistických ideí,“ povedal Marián Ravasz, poslanec mestského zastupiteľstva za Most – Híd. „Vôbec nerozumieme tomu, čo tu hľadá zahraničná politická strana, a hlavne tak, že jeden pán je uvedený ako kandidát za Felvidék,“ dodal. Jeho materská strana Most – Híd včera odsúdila túto akciu.

Výraz Felvidék je na Slovensku veľmi kontroverzný. Ide totiž o historické pomenovanie Slovenska z čias Uhorska, ktoré používajú nacionalisti v Maďarsku aj na dnešné Slovensko. „Strana Jobbik je známa tým, že používa konfrontačnú rétoriku ako napríklad názov Felvidék, ktorý je na Slovensku považovaný za niečo, čo dráždi verejnosť,“ hovorí politológ Juraj Marušiak. Jobbik je však podľa neho známy nielen vyhroteným nacionalizmom, ale aj propagáciou totalitných a nedemokratických i­deí.

PIANO

Čítajte aj glosu Mariána Repu Jobbik, domov!

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Kto pozval predstaviteľov Jobbiku, medzi ktorými bol dokonca aj podpredseda maďarského parlamentu Zoltán Baczó a poslanec István Szávay, nie je jasné. Primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos (SMK) aj riaditeľka kultúrneho strediska mali včera podľa ich sekretariátov dovolenku, viceprimátor sa k akcii Jobbiku nevyjadril. „My s Jobbikom nič nemáme, nie sú to naši partneri,“ povedal predseda SMK József Berényi. Tvrdí, že o akcii v Dunajskej Strede nevedel.

Časť mestských poslancov pobúril i fakt, že míting bol v sále kultúrneho strediska, ktoré je príspevkovou organizáciou mesta. „Je to hanba pre mesto, že dalo priestor extrémistom. Politika Jobbiku v žiadnom prípade nemôže pomôcť maďarskej ani iným menšinám,“ zdôraznil Ravasz. Poslanci za Most a nezávislí sa aj preto chystajú na budúci týždeň na zastupiteľstve presadiť uznesenie, ktoré by malo zablokovať organizovanie podobných podujatí v zariadeniach mesta. "V uznesení chceme dosiahnuť, aby politickým stranám a hnutiam, ktoré nie sú zaregistrované na Slovensku a organizáciám, ktoré šíria nenávisť voči komunitám, nemalo byť umožnené organizovať spoločenské udalosti v zariadeniach mesta,“ dodal Ravasz.

Podľa Marušiaka Jobbik robí kampaň medzi tými obyvateľmi južného Slovenska, ktorí majú aj v rozpore s platnou slovenskou legislatívou dvojaké štátne občianstvo. „Takáto kampaň nemôže prispievať k upokojeniu a stabilizácii slovensko-maďarských vzťahov, naopak, je nutne konfrontačná,“ hovorí Marušiak.

Parlamentné voľby v Maďarsku sa uskutočnia 6. apríla a právo voliť či byť volení majú občania Maďarska vrátane tých, čo žijú v zahraničí. Maďarsko totiž pred necelými troma rokmi rozšírilo možnosť získania občianstva pre Maďarov v zahraničí. Slovensko na to reagovalo prijatím zákona, ktorý zakazuje dvojaké občianstvo. Podľa oficiálnych údajov takto prišlo o slovenské občianstvo vyše 700 ľudí, väčšina z nich však požiadala o občianstvo v iných štátoch ako v Maďarsku.

O tom, koľko slovenských občanov skutočne požiadalo o maďarské občianstvo a tvorí voličský potenciál pre maďarské politické strany, nie sú presné údaje. „Maďarská strana neuvádza mená a počty občanov Slovenska, ktorí požiadali o maďarské občianstvo,“ pripomína Marušiak. Či k nim patrí aj kandidát Jobbiku Pallér tiež nie je zatiaľ známe.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Dunajská Streda #voliči #Jobbik