Americkí študenti bodovali pred naším súdom

Ako vyriešiť zamotaný prípad dvoch homosexuálov, ktorí sa starajú o dieťa? Presne nad tým si lámali hlavu študenti práva z celého sveta. V rámci súťaže Simulovaný súdny spor z európskeho práva sa postavili pred sudcov, ktorých mali presvedčiť svojimi argumentmi.

03.03.2014 14:56
Univerzita Komenského Foto: ,
Na pôde Univerzity Komenského v Bratislave sa odohralo jedno z regionálnych kôl súťaže študentov práva z celého sveta.
debata

Regionálne kolá sa konali v štyroch európskych krajinách, medzi nimi aj na Slovensku. Do finále v Luxemburgu sme poslali študentov z Michiganu.

Zákony, rozhodnutia v obdobných prípadoch, ale aj odborné texty. To všetko museli mať účastníci medzinárodnej súťaže v malíčku. Ešte vlani dostali zadanie prípadu, na ktorý sa niekoľko mesiacov pripravovali. Asi polovica tímov prešla cez písomné vyraďovanie a postúpila do regionálnych kôl. Tie sa konali okrem Slovenska aj v Portugalsku, vo Francúzsku a v Taliansku.

Na Slovensku sa minulý týždeň predstavilo spolu 12 tímov, okrem európskych aj jeden americký. Mali rozriešiť vskutku náročný prípad, zameraný na problematiku práva Európskej únie. „Muž si po smrti manželky vzal iného muža, s ktorým vychovávali dieťa. Žili v krajine, ktorá registrované partnerstvá neuznávala, čo spôsobovalo rad problémov pri získaní trvalého pobytu, ako aj starostlivosti o dieťa. Organizátori vždy vymýšľajú takéto zložité prípady, ktoré sa ešte nikdy v presne takej podobe nestali,“ vysvetľuje zadanie doktorand Právnickej fakulty Univerzity Komenského Jakub Jošt, ktorý na túto súťaž pripravoval jeden zo slovenských tímov.

Študenti sa sudcom prihovárali v anglickom i vo francúzskom jazyku. Niektoré argumenty mali dobre pripravené, iné, ako zhodnotila odborná porota, „stáli na vode“. Dôraz sa kládol nielen na vedomosti, ale aj na celkové vystupovanie, ktoré s pribúdajúcimi otázkami sudcov odrážalo nervozitu. Ako sa neskôr ukázalo, porotu najviac presvedčili študenti z Michiganu, ktorí postúpili do finále. To sa uskutoční v priestoroch Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu, kde sa stretnú štyri víťazné tímy zo všetkých regionálnych kôl.

„Študenti práva si môžu vyskúšať vystupovanie pred súdom, argumentovanie a analytické rozmýšľanie aj pod stresom, keďže výučba na univerzitách je často až príliš teoreticky zameraná. Mnohí z nich sa potia už len pri predstave, ako rozprávajú pred vysoko odbornou porotou. Tá je v súťaži zastúpená sudcami Súdneho dvora Európskej únie, univerzitnými profesormi či odborníkmi z praxe,“ hovorí členka organizačného výboru Soňa Ondrášiková. Jošt dopĺňa, že väčšinou máme tendenciu všetko povedať na jeden dych. Počas prípravy si však súťažiaci cvičia aj tempo reči, plynulé, sebavedomé a bezchybné vystupovanie.

Možno práve to bola slabšia stránka slovenského tímu, ktorý sa prebojoval do regionálneho kola v Portugalsku, no nakoniec neuspel. „Nevnímam to ako zlyhanie, možno sme mali ešte viac prehĺbiť štúdium európskeho práva v rámci prípravy. Takisto sme sa rovnako intenzívne mali venovať prezentácii,“ vysvetľuje možné dôvody neúspechu kouč slovenského tímu a zároveň doktorand Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ivan Kisely. Ako dopĺňa, súťažiaci z anglicky alebo francúzsky hovoriacich krajín často vystupovali sebavedomejšie ako my, i keď možno argumentačne zaostávali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súdny spor #študenti práva #európske právo