V Bratislave znelo Stop fašizmu, Kotleba nazval vlajku EÚ okupačnou handrou

Zhruba 300 ľudí v sobotu 15. marca aj napriek zlému počasiu prišlo v Bratislave podporiť podujatie proti fašizmu.

16.03.2014 13:16
protest, antifašisti Foto: ,
Zvolávateľ akcie Spoločne proti fašizmu Robert Mihály (uprostred vľavo) počas verejného zhromaždenia proti prejavom neznᚹanlivosti, extrémizmu a beztrestného ššírenia ideológie fašizmu či rasizmu na Námestí SNP v Bratislave.
debata (15)

Akcia pod názvom Spoločne proti fašizmu, organizátorom ktorého bola iniciatíva Bratislava bez náckov, sa začalo na bratislavskom Námestí SNP niekoľkými príhovormi.

Ako prvý sa na pódium, pod ktorým bol zavesený veľký plagát s nápisom „Stop fašizmu“, postavil primátor mesta Bratislavy Milan Ftáčnik. Okrem neho sa pre ľudí postavil aj historik Eduard Chmelár, neurológ Pavel Traubner či priamy účastník Slovenského národného povstania Ján Chudík. Prítomným sa prihovorili aj aktivisti zo Slovenska, Čiech či Veľkej Británie. Všetci fašizmus radikálne odsúdili a vyzývali na neustály boj proti nemu.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik je rád, že sa zhromaždenie konalo, pričom ho podporilo aj vedenie mesta. „Myslíme si, že je dôležité, aby tá možno mlčiaca väčšina vyjadrila svoj názor a ja osobne sa tiež veľmi jednoznačne a jasne hlásim k antifašistickej tradícií, na ktorej je postavená naša Slovenská republika,“ povedal. Ako dodal, nemožno oslavovať vznik slovenského štátu v roku 1939 nielen z historických dôvodov, ale aj preto, že to bol štát, ktorý súhlasil s tým, aby časť obyvateľov bola vyhlásená za menejcenných, za obyvateľov druhej kategórie. „To nie sú len veci, ktoré sa dotýkajú histórie, dotýkajú sa aj dnešných dní, pričom aj dnes vidíme v spoločnosti prejavy neznášanlivosti, rasizmu či xenofóbie,“ doplnil primátor.

Kotleba dal odstrániť vlajku EÚ

Banskobystrický župan Marian Kotleba nazval vlajku EÚ modrou handrou a oznámil, že ju dal odstrániť z výzdoby na úrade.

„Tieto okupačné modré handry by nám už nemali pripomínať, že sme načisto stratili svoju národnú a štátnu nezávislosť,“ s týmito slovami vystúpil zakladateľ Ľudovej strany Naše Slovensko na oslavách 75. výročia vzniku Slovenskej republiky z roku 1939, ktoré boli v sobotu 15. marca na Svätoplukovom námestí v Nitre. Zúčastnilo sa na nich približne šesťdesiat ľudí.

Kotleba zároveň vysvetlil, že Nitru si ako miesto osláv vybrali pre jej históriu a aj preto, lebo si zaslúži, aby bola hlavným mestom Slovenska a bola sídlom prezidenta. To bude jedným z bodov programu, ktorý prestavia pred parlamentnými voľbami. Hovoril aj o dôvodoch, prečo v Banskej Bystrici odstránili vlajku EÚ. „Ani Hitler si nedovoľoval to, čo dnes Európska únia. Nemecká vlajka viala len na veľvyslanectve Nemecka v Bratislave a na žiadnych iných úradoch v krajine. Preto sme včera obnovili vlajkovú výzdobu na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja a odstránili sme okupačnú európsku vlajku a nahradili ju slovenskou,“ povedal Kotleba.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja zároveň upozornil, že jeho strana chce ísť do eurovolieb a vybojovať pre Slovensko samostatnosť. Vo svojom prejave sa dotkol aj témy homosexuálnych partnerstiev. „Chceme, aby naše deti rástli v spoločnosti, kde otec bude otcom a matka matkou a nie že mama sa volá Jozef a otec sa volá Mišo,“ upozornil Kotleba, ktorý kritizoval aj zavádzanie angličtiny na školách alebo multikulturalizmus vo výchove detí. Nakoniec bol jeho prejav hlavne výzvou, aby jeho stranu ľudia volili v najbližších voľbách.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Marian Kotleba #antifašisti