Figeľ: Nevidím dôvod, aby sme nerokovali o ústavných zmenách

KDH v utorok opätovne zopakovalo, že ústavné zmeny v oblasti justície a manželstva sú pre hnutie prioritou. "Nikto nemôže z Roberta Fica alebo zo Smeru zobrať šesť rokov výraznej personálnej zodpovednosti za harabinizáciu slovenského súdnictva, ale ak je možnosť teraz to naprávať a napraviť, tak to treba robiť," zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ.

18.03.2014 14:03
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ
debata (9)

Sulíkovci, lipšicovci a matovičovci žiadajú presunutie ústavných justičných zmien z aktuálnej schôdze na inú. Chcú tiež odbornú diskusiu o zmenách. Premiérovi Ficovi neveria, že mu skutočne ide o očistenie justície. KDH podľa nich naletelo Smeru, sociálnym demokratom ide len o prezidentskú kampaň Roberta Fica a môže sa stať, že s KDH „opäť vypečie“. Ako uviedol Daniel Lipšic (nezaradený), Smer KDH oklamal vždy, keď mu hodil udičku. Podľa Richarda Sulíka sa KDH predalo príliš lacno. Lipšic je za ústavnú ochranu manželstva, zahlasuje za samostatný opozičný návrh, ale odmieta spojenie zmien v justícii a oblasti manželstva.

Figeľ nevidí dôvod, ak je dobrá vôľa aj v opozícii, aj vo vládnej strane, aby ústavné zmeny nepredložili na rokovanie parlamentu. „Ústavná definícia manželstva je veľmi dôležitým predpokladom pre súčasnosť a budúcnosť, aby manželstvo bolo stabilne a silnejšie chránené,“ zdôraznil predseda KDH. Dodal, že Slovensko tieto zmeny potrebuje. Odklad ústavných zmien, ktoré navrhujú niektorí opoziční poslanci, považuje za špekulácie. Ako dodal, priestorom na diskusiu týkajúcu sa ústavných zmien je plénum parlamentu.

Opozičná strana naďalej stojí aj za prezidentským kandidátom Andrejom Kiskom aj napriek tomu, že jeho súper o prezidentský palác Robert Fico (Smer) v utorok opäť pripomenul, že Kiska má blízko k sekte scientológov. „Ubezpečenie, že kandidát na prezidenta nie je scientológom, je podstatné. Nepodporujeme monopol moci jednej strany,“ uviedol v reakcii Figeľ.

Na margo špekulácií v súvislosti s odstúpením Pavla Hrušovského z postu predsedu poslaneckého klubu KDH uviedol, že prezidentské voľby a fungovanie klubu sú dve témy, ktoré priamo nesúvisia. „Som presvedčený, že Pavol Hrušovský, tak ako som to vyjadril aj v nedeľu, bol za 20 rokov najlepším predsedom parlamentu,“ zdôraznil Figeľ s tým, že výsledky prvého kola prezidentských volieb zhodnotia po vnútorných rokovaniach strany.

KDH chce na začínajúcu sa schôdzu predlžiť viacero návrhov zákonov. Medzi nimi napríklad návrh zákona, ktorý ochráni subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, či návrh zákona, ktorý má zaviesť trestnú zodpovednosť za stáčanie kilometrov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #KDH #ústava #Smer