Prezident Kiska si vyberá ľudí do paláca

Novozvolený prezident Andrej Kiska okolo seba formuje tím poradcov a nových vedúcich pracovníkov Kancelárie prezidenta SR. Zatiaľ sú známe dve mená poradcov, a to ústavného právnika a bývalého predsedu Ústavného súdu Jána Mazáka a niekdajšieho diplomata Martina Bútoru.

31.03.2014 11:33 , aktualizované: 19:31
Andrej Kiska, prezidentská kampaň Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (351)

„Zatiaľ som s pánom prezidentom Kiskom hovoril iba o tom, že budem pôsobiť ako jeho poradca pre otázky práva, justície a EÚ,“ povedal Pravde Ján Mazák, ktorý pôsobí na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Ďalším poradcom Kisku je bývalý veľvyslanec v USA a kandidát na prezidenta v roku 2004 Martin Bútora. „Zatiaľ sme hovorili iba o prechodnom období, teda do 15. júna,“ povedal Bútora agentúre Sita o spolupráci s novým prezidentom. V tíme Kisku by mal byť aj Tomáš Lehotský, ktorý mu robil manažéra počas volebnej kampane. Otvorenou otázkou je, či budú Kisku naďalej sprevádzať ľudia z jeho volebného štábu Rado Baťo a Sergej Michalič. Baťo bol v minulosti hovorcom premiérky Ivety Radičovej, Michalič sa pohyboval v blízkosti premiéra Mikuláša Dzurindu.

Zvolený prezident sa funkcie ujme 15. júna, keď zloží ústavou predpísaný sľub. Kiska už avizoval, že by sa rád stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom, aby si dohodli prechod úradu. Úradujúci prezident si podľa hovorcu Mareka Trubača určite nájde čas na stretnutie v prípade, že oň Kiska požiada.

Andrej Kiska zatiaľ nepovedal, kde bude bývať v hlavnom meste. Pochádza z Popradu a tam má aj svoj dom. Vila na Slavíne, ktorú mal využívať ešte predchádzajúci prezident Rudolf Schuster, je dlhodobo opustená a pre potreby hlavy štátu nevhodná. Kancelária prezidenta ju mala v pláne predať a peniaze z predaja využiť na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach. Ten by mal slúžiť na reprezentačné účely štátu. Súčasný prezident Gašparovič býva vo vlastnom dome v Limbachu neďaleko Bratislavy.

Andrej Kiska nemá nárok na štátnu ochranku, kým oficiálne nenastúpi do úradu. Minister vnútra mu však môže udeliť výnimku. Rezort vnútra včera uviedol, že riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov už komunikoval s Kiskom vzhľadom na ochranu jeho osoby, ale obsah rozhovoru nebudú bližšie špecifikovať.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

351 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ján Mazák #Martin Bútora