Čaplovič vidí potenciál príchodu nemecky hovoriacich učiteľov

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič vidí v pôsobení súkromnej vysokej školy Goethe Uni Bratislava potenciál príchodu významného počtu študentov a pedagógov z Nemecka a Rakúska na Slovensko.

04.04.2014 14:35
Dušan čaplovič Foto: ,
Minister šškolstva, vedy, výskumu a ššportu Duššan Čaplovič.
debata (3)

„Moja podpora ako ministra školstva a vlády bola projektu poskytnutá z dôvodu, že vysoká škola Goethe Uni prináša do slovenského univerzitného priestoru významný počet nemecky hovoriacich pedagógov z Nemecka a Rakúska ako aj potenciál významného počtu študentov z týchto krajín,“ povedal za ministra školstva na parlamentnej Hodine otázok minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Výučba sa podľa Čaploviča na Goethe Uni uskutočňuje prevažne v nemeckom jazyku. Na Slovensku podľa neho pôsobí množstvo spoločností s nemeckým a rakúskym kapitálom a previazanosť slovenskej ekonomiky na nemeckú a rakúsku je veľmi významná. „Uvedené kladie požiadavky aj na kvalitnú prípravu budúcej pracovnej sily a na užšie prepojenie vzdelávacích systémov Slovenska a oboch štátov,“ konštatoval.

Otázku na Čaploviča položil poslanec za OĽaNO Igor Hraško. „Pán minister, 2. apríla 2013 ste sa vyjadrili, že nepodpíšete vznik žiadnej novej súkromnej školy. Kde sa stala chyba, keď ste v júni 2013 podpísali vznik súkromnej vysokej školy Goethe Uni Bratislava a už sa tlačí ďalšia?“ pýtal sa Čaploviča.

„Pokiaľ ide o Hochschule Fresenius, vzhľadom na to, že slovenskí zamestnávatelia vyjadrujú nespokojnosť s absolventmi vysokých škôl, najmä s nedostatkom absolventov technických a prírodovedne orientovaných odborov a bakalárov, máme záujem podporovať technické a prírodovedné smery. Prioritou je profesijne orientované vzdelávanie a prepájanie vysokých škôl s praxou,“ čítal Jahnátek Čaplovičovu odpoveď Hraškovi.

Zatiaľ sa podľa ministra s Hochschule Fresenius uskutočnili iba prvé informatívne rokovania, a to o možnosti zriadenia vyššej odbornej školy, teda strednej školy a možnosti pôsobenia pobočky vysokej školy Fresenius s bakalárskym programom pre praktické technické vzdelávanie v Banskej Bystrici. Zatiaľ podľa Čaploviča však oficiálna žiadosť neprišla.

Hraško Čaplovičovu odpoveď považuje za nedostatočnú, minister si navyše v niektorých veciach odporuje. „Najprv pán Čaplovič deklaroval, že vznik ďalej súkromnej školy nepodpíše, neskôr ho podpísal. Teraz hovorí o podpore technického a prírodovedného zamerania, ale vysoká škola Goethe Uni s technickým zameraním nemá nič spoločné,“ povedal Hraško. Vysoká škola Goethe Uni Bratislava má tri fakulty – medzinárodného podnikania, mediálnych a kultúrnych štúdií a cestovného ruchu.

„Sám pôsobím vo vysokoškolskom prostredí. Viem, aká je situácia na fakultách VŠ. Na to, aby sme vedeli viac uspokojiť potreby trhu, musíme prejsť zásadnou reorganizáciou hlavne vysokého školstva, ale aj stredného odborného školstva. Lebo my len predlžujeme ten cyklus, ale prax čaká na kvalitných absolventov,“ uzavrel minister pôdohospodárstva Jahnátek.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Jahnátek #Dušan Čaplovič #vysoké školy #Goethe Uni Bratislava #Igor Hraško