Arnolda po prílete domov čakal napínavý súboj

Takýto prílet domov orol Arnold určite nečakal. Keď sa o 14.48 po takmer dvoch mesiacoch dobrodružnej cesty blížil k svojmu hniezdu v Liptove, musel vysilený bojovať o svoje miesto s dvoma ďalšími orlami.

22.04.2014 09:23 , aktualizované: 18:41
Orol Arnold Foto:
Orol Arnold priletel na Slovensko
debata (32)

„Videli sme, ako od východu prilietal, spomaľoval a zrazu zboku od hniezdneho stromu naň zaútočili dva orly a zrazili ho na zem. Nestihol si ani oddýchnuť,“ opísal riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Bitka bola dramatická, začala sa ešte vo vzduchu.

„Bol to ťažký súboj, spadli na zem, tam sa trhali asi 10 minút a pridala sa k ním aj orlica,“ pokračoval Majko. Ťažko povedať, či to bola práve Arnoldova partnerka, ktorá si medzičasom našla iného orla, keďže Arnold meškal, alebo to bol iný pár, ktorý chcel obsadiť miesto. Isté je, že samica orla krikľavého v liptovskom hniezde zosadla už 5. apríla. O teritórium orly bežne súperia. „Vytláčajú sa z jednotlivých teritórií a sú pri tom takéto výmeny názorov,“ dodáva šéf Správy TANAP-u.

Orol Arnold. Foto: Kukaj.sk
Orol Arnold Orol Arnold.

Súboje môžu byť veľmi kruté, takúto skúsenosť majú ochranári pri orlovi skalnom, keď sa vojna sokov skončila tragicky. To našťastie nie je Arnoldov prípad. Majko potvrdil, že po súboji oba orly odleteli a Arnold zostal v hniezdnej lokalite.

V čase našej uzávierky ešte priamo do hniezda nezosadol, ale sedel asi 20 metrov od neho na strome, oddychoval a čistil si perie. Cesta z Afriky na Slovensko mu trvala asi sedem týždňov a preletel zhruba 8-tisíc kilometrov. Odpovede na otázky, prečo letel pomalšie a neletel aj s partnerkou, ochranári zatiaľ nepoznajú. „Sme len na začiatku toho, aby sme poznali odpovede. Možno, keď sa nám v budúcnosti podarí odchytiť samičku a dáme jej vysielačku, tak budeme múdrejší,“ dodal Majko.

Sledujte naživo zábery z hniezdiska na stránke Správy Tatranského národného parku.

Vďaka solárnej minivysielačke sledovalo dobrodružnú púť orla krikľavého na africké zimovisko a späť tisícky priaznivcov. Kým ochranári z Arnoldovho tímu čakali priamo pri jeho hniezdisku, ďalší zvedavci netrpezlivo sledovali internetový prenos. Medzi nimi aj Katarína, ktorá napísala Arnoldovi na stránku projektu odkaz: „Spojil si počas svojho návratu k domovu, ani neviem odhadnúť aké množstvo ľudí, ktorí tu sedíme pri monitoroch v očakávaní. Najskôr či šťastne doletíš a dnes, či nájdeš to správne hniezdo… Tvoj let bol napínavý, no tento záver sú nervy, horšie ako v najlepšej detektívke.“

Počítačoví diváci ďakovali organizátorom projektu LIVE Ochrana orla krikľavého na Slovensku a s napätím pozorovali jeho pozíciu, striehli na každú novú informáciu a aktualizované údaje o Arnoldovom návrate domov.

Našla si Arnoldova partnerka iného? Foto: Kukaj.sk
orol Arnold Našla si Arnoldova partnerka iného?

Už krátko po ôsmej hodine ráno to Ivan Daráni zo spoločnosti Profi – net, ktorá spolu s ochranármi v blízkosti hniezda umiestnila kameru, videl takto: „Momentálne je ešte len ráno a máme aktívnych 450 "kukačov“, dnes čakáme extrémnu záťaž na serveroch, keďže Arnoldov prílet je ostro sledovaný a očakávaný." Okolo obeda to už bolo vyše 2¤500 ľudí, ktorí na stránke kukaj.sk online čakali na prílet najznámejšieho slovenského orla. Ďalšia možnosť sledovať živý prenos bola na stránke Správy Tatranského národného parku.

Arnold sa na svoje africké letovisko vydal v polovici septembra minulého roku a v marci zase vyštartoval na spiatočný let s predpokladaným návratom v apríli. Ako Daráni dodal, od začiatku tohto mesiaca bola stránka kukaj.sk s projektom orla Arnolda otvorená 567¤738-krát. Teraz už len treba dúfať, že Arnold, ktorý sa na Slovensko vrátil symbolicky na Deň Zeme, zostane s partnerkou v hniezde, z ktorého v minulosti vyviedli svoje mláďa.

Z Arnoldovej cesty:

  • 14. augusta 2013 – dostal solárnu minivysielačku
  • 19. septembra 2013 – odletel zo Slovenska do Afriky, kde sa najviac zdržiaval v Botswane a Zimbabwe
  • 18. a 19. februára 2014 – dosiahol najjužnejší bod svojej africkej misie, bol v Juhoafrickej republike
  • 4. marca – Arnold sa vydal na sever a mieri domov, z vysielačky poslal už takmer 3-tisíc sms správ
  • 2. apríla – spoločnosť Profi – net a Správa TANAP-u opravili škody po víchrici a k liptovskému hniezdu opäť namontovali kameru umožňujúcu online prenos z hniezda
  • 5. apríla – v hniezde sa už objavila Arnoldova partnerka
  • 12. apríla – Arnold zrýchlil tempo, definitívne opustil zimovisko v Afrike
  • 15. apríla – šťastlivo preletel Libanon aj vojnovú zónu v Sýrii
  • 21. apríla – preletel zhruba 300 kilometrov a nachádzal sa za „dverami“ v Maďarsku
  • 22. apríla – o 10. hodine bol Arnold v Spišskej Novej Vsi, o 14.48 hodine priletel domov do Liptova

    Zdroj: spravatanap.sk, kukaj.sk

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #orol Arnold