Premiér má opäť problémy s krčnou chrbticou

Predseda vlády Robert Fico má zdravotné problémy. Trpí bolesťami krčnej chrbtice a doliečenú nemá ani nohu, ktorú si zranil ešte vo februári na predvolebnom futbalovom zápase v Košiciach.

24.04.2014 14:22 , aktualizované: 25.04.2014 10:11
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (18)

Potvrdil to aj riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády Erik Tomáš: „Premiér trpí akútnym a bolestivým ochorením krčnej chrbtice a s ním súvisiacimi pohybovými ťažkosťami. Tie ho obmedzujú pri výkone pracovných povinností. Premiér zároveň pokračuje v rehabilitácii zranenej nohy.“ Tomáš pritom nevylučuje ani zmenu Ficovho pracovného programu.

Bolesti krčnej chrbtice trápili premiéra aj pred piatimi rokmi počas jeho prvej vlády. Pre ne v tom čase prerušil všetky pracovné aktivity. Liečil sa na I. neurologickej klinike na Mickiewiczovej ulici v Bratislave. Primár kliniky Juraj Štofko sa včera k zdravotnému stavu premiéra odmietol vyjadriť.

Podľa Štofka počty ľudí s bolesťami v krčnej chrbtici pribúdajú. Môžu ich spôsobovať úrazy z minulosti či nadmerný šport. „Príčin je veľa. Máme pacientov, ktorí si bolesť privodili pri dvíhaní činiek, tiež to môže byť aj infekcia či prechladnutie. Najčastejšie je to však úraz a neprimeraná fyzická námaha,“ vysvetlil a dodal, že k zlepšeniu zdravia nepridáva ani stres. Ten podľa primára iba zhoršuje vzniknuté problémy, či už ide o imunitu, alebo problémy s tlakom, či bolesti chrbta.

Podľa toho, čo sa v organizme poškodilo, prebieha aj liečba. „Ak je to len natiahnutie, presilenie, pacientovi sa dá pomôcť za 4 až 5 dní. Ak však oslabne ruka a máte už poruchu citlivosti, ide už o príznaky postihnutia nervov a také stavy sa už zvyknú operovať. Rovnako ako aj pri vysunutej platničke, vtedy už terapia trvá dlhšie,“ dodal Štofko.

Pacientom sa podávajú najmä infúzie či lieky, najúčinnejší je telocvik a rehabilitácia. Pri ťažších stavoch primár preferuje hospitalizáciu, pretože sa človek rýchlejšie dostane do pracovného procesu.

Pri zanedbaní liečby sa fixuje zlý pohybový stereotyp, to znamená, že ľudia chodia vykrivení, zhrbení, sú neprirodzene natočení a to spôsobuje ďalšiu škodu. V prípade krčnej chrbtice sa tak môže pridružiť aj poškodenie driekovej a naopak. „Mali sme prípady, keď bolesti v driekovej chrbtici chcel pacient rozchodiť, chodil tak pol roka, nakoniec prišiel do ambulancie aj s bolesťami krčnej chrbtice. Je rozumné veci riešiť,“ skončil Štofko.

Po predvolebnom futbale, keď si premiér poranil nohu, mu lekári diagnostikovali odtrhnutú achilovku. Na bratislavských Kramároch sa ešte v ten deň večer podrobil operácii. Podľa prednostu Kliniky úrazovej chirurgie Petra Šimka išlo o malý zákrok pomocou vpichov ihiel, operácia prebehla v lokálnej anestézii. Hodinu po tom mohol premiér z nemocnice odísť. Dostal špeciálnu ortézu, ktorá mu umožnila obmedzený pohyb. Celý liečebný proces podľa Šimka v takých prípadoch trvá približne tri mesiace.

Agentúrna správa bola nahradená.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #premiér