Moderátorka RTVS zaútočila na Rómov

Skrat alebo sklony k rasizmu? Športová moderátorka verejnoprávnej RTVS Kristína Kormúthová musí v týchto dňoch vysvetľovať svoj status na sociálnej sieti, v ktorom ostro zaútočila na rómsku menšinu.

16.05.2014 17:17
debata (494)

Rádiotelevízia preň zvažuje jej ďalšie pôsobenie na obrazovke.

Kormúthová napísala status po tom, čo sa skoro ráno zobudila na rachot v dome. „… a to pritom nejaký nedonosený, smradľavý cigáň vám z domu kradne 4-metrovú odkvapovú rínu … Prečo "toto“ nemôžeme my poľovníci strieľať podobne ako škodnú?" rozhorčovala sa.

Komentár vymazala krátko po zverejnení. Ako prvý si ho všimol denník Nový Čas, ktorý naň upozornil aj jej zamestnávateľa. „Tieto vyjadrenia považujeme za neprípustné a nezlučiteľné s prácou mediálne činnej osoby. RTVS stiahla moderátorku z vysielania a konkrétne personálne dôsledky oznámime v pondelok,“ uviedla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

Moderátorka svoj čin ospravedlňuje konaním v afekte. „Nezlučuje sa s mojím osobným presvedčením a pohľadom na menšiny,“ vysvetľuje Kormúthová v stanovisku, ktoré Pravde poslala RTVS.

Podľa prezidenta Mediálneho inštitútu Andreja Zmečka sa vyjadreniami moderátorky treba zaoberať, keďže je tvárou verejnoprávnej inštitúcie. „Rádiotelevízia musí preskúmať, či išlo o skratové konanie, alebo skutočné sklony k rasizmu, ktoré sa môžu premietnuť aj v jej práci. Mala by vyhodnotiť, na akej pozícii môže človek s podobnými názormi robiť,“ uzatvára Zmeček.

© Autorské práva vyhradené

494 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #RTVS #rasizmus #Kristína Kormúthová