Salmonela v žemľovke spôsobila epidémiu

Takmer sto ľudí vo Zvolene si pochutnávalo tento týždeň na ovocno-tvarohovej žemľovke, ktorá bola nakazená salmonelou. Ťažkosti sa prejavili u 39, z nich 18 skončilo v nemocnici. Epidemiológovia vyhlásili v tejto oblasti epidémiu. Na príčine mohla byť pena z bielkov na žemľovke.

18.05.2014 17:00
salmonela Foto:
Salmonela (Ilustračné foto).
debata

Epidemiológovia za zdroj nákazy určili ovocno-tvarohovú žemľovku, ktorá bola pripravená v prevádzke kuchyne zvolenskej firmy Alex. „Epidemiologickým vyšetrením sa zistilo, že žemľovka bola podávaná vo viacerých jedálňach. Celkový počet vydaných porcií dosiahol stovku, čo predstavuje vlastne aj počet exponovaných osôb, počet chorých k včerajšiemu dňu bol 39, z nich 18 skončilo v nemocnici,“ informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Hygienici v kuchyni odobrali vzorky žemľovky, vykonali výtery z prostredia a ďalšie vyšetrenia.

Z 39 chorých skončilo 15 na infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a traja v Nemocnici s poliklinikou vo Zvolene. „Pacienti boli u nás hospitalizovaní s hnačkami, vracaním a teplotami. U väčšiny z nich bol priebeh ochorenia nekomplikovaný. Po dvoch až troch dňoch boli prepustení do domácej liečby,“ reagovala hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje. Z počtu nakazených salmonelózou bolo podľa nej päť detí. Jedno dieťa bolo preložené do Detskej fakultnej nemocnice.

Branislav Filo, konateľ spoločnosti Alex, ktorej prevádzka pripravovala žemľovku, hovorí, že ich firma je na trhu 20 rokov a zatiaľ sa u nich niečo také nestalo. „Vieme, že po konzumácii ovocno-tvarohovej žemľovky pripravenej v jednej z našich prevádzok mali konzumenti žalúdočne problémy a ich vyšetrením bola dokázaná salmonela. V súčasnosti epidemiológovia vykonávajú vyšetrenia, či sú na vine naši zamestnanci, alebo naši dodávatelia. Vzorky v našej prevádzke boli negatívne,“ povedal Filo. Ak sa preukáže ich zavinenie, sú podľa neho pripravení poškodených odškodniť. „Vyslovujeme ľútosť nad vzniknutou udalosťou a problémami, ktoré týmto mali naši stravníci,“ dodal konateľ. Vajíčka firma nekupuje od priekupníkov, ale priamo z chovu. „Či boli nakazené vajíčka, nemôžem potvrdiť, v súčasnosti sa to ešte vyšetruje,“ skončil Filo.

„Do jedla sa baktéria môže dostať vo vajíčkach, ak neboli dostatočne tepelne spracované, alebo aj ak je kontaminovaná škrupina vajíčka. Človek, ktorý s ním manipuluje a neumyje si ruky, môže nákazu preniesť ďalej,“ vysvetlila lekárka epidemiologička Jarmila Pertinačová, ako sa salmonela zvykne do jedla dostať. V prípade Zvolena problémom mohla byť podľa nej pena na žemľovke, ktorej príprava nevyžaduje vysoké teploty.

V bielkovinovom jedle (majonéza, krémeše) sa totiž salmonela veľmi rýchlo rozmnoží. „Bielkoviny vytvárajú priaznivé prostredie na rozmnoženie salmonely. Podľa toho, koľko sme jej dostali, tým rýchlejšie sa prejavia príznaky,“ hovorí epidemiologička.

Úrad verejného zdravotníctva eviduje tento týždeň okrem Zvolena aj epidémiu salmonely v okrese Stropkov. Šesť ľudí sa nakazilo na rodinnej oslave po konzumácii koláčov, opekaných kuracích krídel, klobás a plnenej kapusty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #salmonela