Zlaté padáky v štátnych firmách zostanú

Vládny Smer v piatok zamietol zákon o výbere a odmeňovaní zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, v ktorom poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Igor Hraško a Ján Mičovský navrhovali zakázať odstupné alebo mimoriadne odmeny pri skončení funkcie pre manažérov v štátnych firmách.

06.06.2014 12:11
debata (30)

Zástupcom štátu návrh zakazoval kumulatívne poberanie odmien za výkon viacerých funkcií. Vychádzal z pravidla „jedenkrát a dosť“, odmenu umožňoval poberať len za funkciu, ktorú zástupca štátu začal vykonávať ako prvú. Manažéri by teda mohli naďalej pôsobiť vo viacerých štátnych spoločnostiach, všetky ďalšie funkcie by ale vykonávali zadarmo. Za absencie na zasadnutiach orgánov spoločností navrhovali Kadúc, Hraško a Mičovský udeľovať zástupcom štátu sankcie.

Do funkcií vo firmách kontrolovaných štátom sa podľa návrhu zákona mali vyberať ľudia výhradne transparentným výberovým procesom.

Zástupcovia štátu mali byť odmeňovaní podľa zásad legality, hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a transparentnosti. Odmeny mali sčasti odzrkadľovať ekonomickú kondíciu spoločnosti. „Zákon je teda postavený hlavne na princípe motivácie – ak bude spoločnosť dosahovať dobré ekonomické čísla, t.j. zisk, vysoký ročný obrat, bude z toho profitovať nielen štát, ale aj zástupcovia štátu – predstavitelia spoločností s majetkovou účasťou štátu,“ uviedli zástupcovia OĽaNO.

Návrhom sa parlament zaoberal aj na marcovej schôdzi, obyčajní ho pred hlasovaním stiahli. „Neviem prečo, ale tento návrh nenašiel podporu,“ povedal Kadúc pred tým, ako novelu z rokovania stiahol.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #zlatý padák #odmeňovanie #manažéri