Slovensko preberie predsedníctvo vo V4

Slovensko v utorok 1. júla od Maďarska prevezme jednoročné predsedníctvo vo V4, jeho hlavným mottom je „Dynamický Vyšehrad pre Európu a svet“, informoval na tlačovej besede minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

30.06.2014 11:29
Miroslav Lajčák, V4 Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na tlačovej besede k predstaveniu loga predsedníctva SR vo V4 a o prioritách Slovenska počas predsedníctva vo V4
debata (3)

Motto nášho predsedníctva má podľa neho odrážať záujem Slovenska na posilňovaní konkurencieschop­nosti a hospodárskeho rastu regiónu ako celku.

Lajčák tiež predstavil logo nášho predsedníctva, ktoré vzišlo zo študentskej súťaže. Je ním bielo-červená holubica, v ktorej je zároveň skrytá značka V4. „Namiesto toho, aby sme sa obrátili na PR agentúru, oslovili sme našich študentov. Išlo nám aj o to, aby sme V4 dostali do povedomia mladých ľudí. Celá táto akcia nás stála menej ako tisíc eur,“ vysvetlil šéf slovenskej diplomacie. Víťazka, ktorá logo navrhla, získala štvortýždňovú stáž na jednom z našich zastupiteľstiev. Dôkazom toho, že slovenské predsedníctvo bude dynamické, je aj fakt, že ako prvé bude tweetovať. Prvý tweet odoslal Lajčák počas tlačovej besedy.

Pohľad na logo predsedníctva SR vo V4. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
logo V4 Pohľad na logo predsedníctva SR vo V4.

„Program slovenského predsedníctva sme zamerali na konsolidáciu verejných financií, stimuláciu ekonomického rastu, na predchádzanie daňovým únikom a daňovým podvodom v krajinách V4,“ dodal Lajčák. Po voľbách do Európskeho parlamentu a v súvislosti s následným obsadzovaním postov v Európskej komisii bude tiež podľa neho našou úlohou nastaviť komunikačné kanály krajín V4 s novými orgánmi EÚ. Jedným z cieľov nášho predsedníctva bude pokračovať vo formáte rozšírenej spolupráce V4+. „V neposlednom rade naším zámerom bude presadzovať už rozbehnuté projekty V4 spoločného záujmu v oblasti energetickej bezpečnosti, dopravy a obrany, ktoré sú dôležité pre vnútornú súdržnosť celého regiónu strednej Európy,“ ukončil Lajčák.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Miroslav Lajčák