Horský: Pred letom budú zmeny najmenej bolestivé

Vo vláde tento týždeň dôjde k dvom zmenám na poste ministra. Podľa politológa Michala Horského tlak opozície je príliš slabý na to, aby nútil premiéra aj k vážnejšej rekonštrukcii vlády.

01.07.2014 12:00
debata (2)
Michal Horský Foto: Ivan Majerský, Pravda
Michal Horsky Michal Horský

Je práve teraz ten správny čas na zmeny vo vláde?
Všeobecná politická skúsenosť velí, že v demokratických režimoch spravidla v polovici vládnutia prichádza k istej forme rekonštrukcie vlády, resp. k výmene niektorých ministerských kresiel. Aj na Slovensku dozrela politická kultúra k bodu, že si to vládna zostava uvedomuje a prirodzene pred politickými prázdninami je dvojnásobne vhodná doba, aby došlo k výmene. Aj keď je pre každú vládu citlivá, tak pred začiatkom politických prázdnin bude najmenej bolestivá.

Odísť by mali ministri hospodárstva Tomáš Malatinský a školstva Dušan Čaplovič. Prečo práve títo ministri?
V prípade ministra Malatinského sú všeobecné rozpaky, či jeho odchod podnietilo komunikačné nezvládnutie zoštátnenia časti Slovenského plynárenského priemyslu, alebo či si vládny Smer uvedomuje, že hospodárska politika ako celok potrebuje nový vietor pri odstraňovaní problémov nezamestnanosti, ktoré sú tou najpálčivejšou nielen hospodárskou, ale aj politickou témou. Pri mene Dušana Čaploviča ide o jedného z najzaslúžilejších zakladateľov Smeru, preto nie iba jeho politické zásluhy, ale aj váha straníckych funkcií mu zaručovali istú mocenskú stabilitu. Zaostávanie nášho školstva je však do tej miery vážne a nezodpovedá moderným trendom informačnej a poznatkovej revolúcie, že zmena na tomto kresle sa stala celospoločensky neoddiskutovateľná. Slúži ku cti Smeru i samotného ministra Čaploviča, že sa odhodlali pristúpiť k tejto zmene.

Je možné očakávať, že sa časom pristúpi aj ďalším zmenám vo vláde?
Tlak opozície je príliš slabý na to, aby nútil premiéra k vážnejšej rekonštrukcii vlády. Aj preto oznamuje iba čiastkové výmeny. Je však otázne, či spoločnosť ako celok a niektoré jej inštitúty, ako sú médiá, tretí sektor, alebo aj prezidentská kancelária v krátkej dobe nevytvoria taký tlak na vládu, že sa i napriek neschopnosti opozície stane zmena vo vláde opäť aktuálnou.

Meniť sa budú aj posty štátnych tajomníkov v rezortoch hospodárstva, školstva a pôdohospodárstva. Je to preto, že noví ministri chcú vlastný tím štátnych tajomníkov?
Funkcie štátnych tajomníkov sú predovšetkým pracoviskami, kde politickí ministri právom očakávajú odbornosť a výkon. Zároveň sú však akýmisi inkubátormi, v ktorých sa osvedčuje aj politická schopnosť vybraných osobností. Preto častejšie výmeny v týchto funkciách sú prirodzené.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #Tomáš Malatinský #opozícia #Dušan Čaplovič #minister #Michal Horský