Šéf štátnej poisťovne zarába viac ako premiér

Za zamlčanie pôžičky príde o tri mesačné platy, čo je takmer 15-tisíc eur. Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2012 pôžičku, z ktorej mal zaplatiť lukratívny byt v komplexe River Park pri Dunaji.

02.07.2014 12:00
debata (45)

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií preto v utorok rozhodol o tomto treste. Forai na tom nie je až tak zle. Za vlaňajší rok zarobil viac než 118-tisíc eur, čo je dvakrát viac než premiér Robert Fico. Ten mal ročný príjem vyše 45-tisíc eur.

„Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal preverovať majetok generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia v marci tohto roka. Výboru musel vysvetliť, prečo zamlčal úver, z ktorého financoval byt v lukratívnej časti Bratislavy,“ povedal predseda výboru Viliam Novotný. Generálny riaditeľ podľa Novotného už medzitým podal opravné oznámenie a svoju chybu si uvedomil, výboru sa podľa Novotného ospravedlnil.

Riaditeľ štátnej poisťovne ako verejne činná osoba musí každý rok do konca marca parlamentnému výboru poslať majetkové priznanie. Na webovej stránke je už aj to najnovšie za rok 2013. Podľa neho Forai vlastní dva byty, rodinný dom, garáž a ornú pôdu.

Minulý rok Forai zarobil 59 230 eur, čo je mesačne 4 930 eur. Iné príjmy mal vo výške 59 494 eur. Malo by ísť o odmenu za funkciu predsedu predstavenstva v poisťovni, ktorú riaditeľovi vyplácajú mesačne vo výške 3 700 eur, okrem toho ročnú odmenu vo výške 15 097 eur. Jeho ročný zárobok sa tak vyšplhal na sumu 118 724 eur, predseda vlády vlani zarobil 45 179 eur.

Denník Pravda sa včera opýtal generálneho riaditeľa na bližšie podrobnosti o jeho majetku a ako ho nadobudol. Tlačové oddelenie VšZP reagovalo, že ide o osobné otázky a tie musí zodpovedať on sám. V utorok bol podľa hovorkyne poisťovne Evy Ravingerovej na ministerstve zdravotníctva.

Podľa listu vlastníctva uverejneného na webe katasterportal.sk sa jeden byt, ktorý riaditeľ vlastní, nachádza v Košiciach. Na liste vlastníctva je vyznačená plomba. Ide o bytovku na sídlisku, rozloha nebola uvedená. Hodnota 3-izbového bytu v tejto časti mesta sa pohybuje približne od 70– do 80-tisíc eur, štvorizbové stoja od 90– až do 110-tisíc eur.

Plomba k bytu podľa advokáta Stanislava Pavla znamená, že v tom čase prebieha na nehnuteľnosti určitá zmena. Majiteľ si mohol zobrať napríklad úver a založiť byt, mohol ho predať, darovať, je to vo fáze preskúmavania. „Plomba znamená, že prebieha preskúmavacie konanie voči nehnuteľnosti,“ vysvetlil Pavol.

Druhý byt, na ktorom je Forai podľa listu vlastníctva uvedený ako majiteľ, sa nachádza v lukratívnej časti Bratislavy v bytovom komplexe River Park pri rieke Dunaj. Ide o byt č. 925 na deviatom poschodí. Podľa čísla bytu ide o štvorizbový apartmán s rozlohou viac ako 200 štvorcových metrov, k tomu ešte prislúcha 100 štvorcových metrov terasy. Podľa zverejnených cenníkov na internete štvorizbový byt mohol vyjsť zhruba na 700-tisíc eur. Na byte je záložné právo banky.

Forai podľa katastrálneho portálu vlastní rodinný dom v obci pri Košiciach. Ešte v apríli bolo na byt záložné právo banky. Včerajší výpis z listu vlastníctva už záložné právo neuvádza.

Záložné právo banky podľa advokáta Pavla je v takom prípade, ak na nehnuteľnosť poskytla úver banka. „Ako zábezpeka na splnenie podmienok podľa úverovej zmluvy sa vždy vypracuje záložná zmluva, ktorá je podkladom pre kataster nehnuteľností na zriadenie záložného práva v prospech banky,“ tvrdí advokát. Je to vlastne zábezpeka na splnenie úverovej zmluvy, to znamená, že byt alebo dom bol financovaný formou úveru z banky.

V marci generálny riaditeľ Forai vysvetľoval kúpu bytu tým, že sa rozvádza a v rámci vysporiadania spoločného majetku rodinný dom prenecháva manželke a dvom deťom. Vysvetlenie poslal tlačovej agentúre SITA. „V októbri 2012 som požiadal banku o poskytnutie hypotekárneho úveru na kúpu nehnuteľnosti. So súhlasom bývalej manželky som záložné právo banky dal na rodinný dom s tým, že po kúpe bytu bude toto záložné právo prenesené na moju novozískanú nehnuteľnosť,“ vysvetlil v tom čase Forai, a keďže pracovne pôsobí v Bratislave, tak si kúpil byt v hlavnom meste.

Finančné prostriedky na kúpu bytu v Bratislave mal podľa jeho slov k dispozícii zo spomínaného úveru a z vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov. „V súčasnosti presúvam záložné právo z rodinného domu vo vlastníctve bývalej manželky na byt v Bratislave a rodinný dom tak bude môcť byť zapísaný v katastrálnej mape na meno mojej bývalej manželky,“ vyjadril sa v marci riaditeľ VšZP.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Robert Fico #Marcel Forai