Dôvera uľahčila pacientom prístup k liečbe protónom

Pacienti s onkologickými ochoreniami môžu absolvovať šetrnejšiu liečbu v Protónovom centre v Prahe. Pre poistencov zdravotnej poisťovne Dôvera sa prístup do centra viac zjednoduší. Ako prvá zdravotná poisťovňa na Slovensku s ním uzatvorila zmluvu.

10.07.2014 20:00 , aktualizované: 11.07.2014 07:00
debata (10)

Doteraz sa v centre liečilo 29 Slovákov, každý z nich musel žiadať o súhlas svoju poisťovňu. Všeobecná zdravotná poisťovňa aj zdravotná poisťovňa Union budú takto postupovať aj naďalej. V prípade Dôvery bude stačiť, ak liečbu navrhne lekár a Protónové centrum ju potvrdí.

Prínos protónovej terapie pri liečbe onkologických ochorení je nespochybniteľný. Protónový lúč totiž pôsobí len na nádor, čím výrazne ušetrí zdravé tkanivo. Nežiaduce účinky sú menšie ako pri klasickom ožarovaní, pacientom sa vytvoria podmienky na zlepšenie kvality života.

„Protónová terapia je vhodná všade tam, kde sa uvažuje o liečbe ožarovaním, pretože ide o najmodernejšiu rádioterapeutickú metódu,“ povedala riaditeľka pre stratégiu a marketing Protónového centra v Prahe Iva Taťounová. Používa sa pre vybrané diagnózy ako nádory mozgu, cievne mozgové príhody, nádory hlavy a krku, zažívacieho traktu, pankreasu aj lymfómy či rakovinu prostaty.

Primár onkologického oddelenia Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Pavel Bician tvrdí, že protónom sa liečili už aj ich dvaja detskí pacienti. Jeden bol na terapii v Mníchove a druhý v pražskom centre. „Dievčatku, ktoré sa liečilo v pražskom centre, prechodne liečba pomohla, teraz však znova konzultujeme s rádioterapeutmi ešte ďalšiu liečbu v Protónovom centre,“ uvádza onkológ. Ak podľa neho existuje nejaká zmluva, ktorá by zjednodušila liečbu v zahraničí, tak to víta. Prípadov, keď indikujú liečbu protónom, však podľa neho nie je veľa.

„Pre našich poistencov sme hľadali zdravotnícke zariadenie ponúkajúce špičkovú onkologickú liečbu, ktorá nie je dostupná na Slovensku. Pozitívne skúsenosti pacientov s liečbou prostredníctvom protónového ožarovania nás viedli k rozhodnutiu podpísať zmluvu s Protónovým centrom v Prahe," povedal generálny riaditeľ poisťovne Martin Kultan. Zmluva by mala podľa neho urýchliť proces prípravy na liečbu a zjednodušiť celú administratívu s ňou spojenú.

Všeobecná zdravotná poisťovňa a zdravotná poisťovňa Union pri záujme pacientov o liečbu v Protónovom centre budú postupovať podľa zákona o zdravotnom poistení. Zákon hovorí, že zdravotná poisťovňa schvaľuje plánovanú liečbu v zahraničí iba vtedy, ak boli vyčerpané všetky možnosti na Slovensku alebo sa u nás určitý druh terapie nevykonáva.

Najväčšia zdravotná poisťovňa v minulom roku schválila liečbu v pražskom centre deviatim poistencom, ktorí podľa hovorkyne poisťovne Evy Ravingerovej spĺňali kritériá. Poisťovňa Union doteraz na protónovú terapiu nedostala žiadosť od žiadneho zdravotníckeho zariadenia. Liečba v centre prebieha ambulantne, jedno ošetrenie trvá necelú hodinu. Je vhodná pre všetkých pacientov bez rozdielu veku, záleží len na type ochorenia. Podľa Taťounovej mimoriadne dobré účinky pozorovali u detských pacientov.

Ako má postupovať pacient, ak chce ísť do Protónového centra? PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik tvrdí, že o potrebe liečby rozhoduje vždy ošetrujúci lekár. „Lekár takúto terapiu navrhne priamo pacientovi a následne komunikuje s Protónovým centrom,“ dodal Cehlárik. Ak sa pacient rozhodne, že si terapiu zaplatí sám, môže kontaktovať priamo Protónové centrum v Prahe.

Protónové centrá vo svete

  • Vo svete je v prevádzke takmer 60 protónových center, sú aj v susednom Česku, Poľsku či v Rakúsku.
  • Britské centrum v Clatterbridgei je experimentálne zariadenie schopné ožiariť len nádory oka, také je aj centrum v Nice. Druhé francúzske protónové centrum v Orsay sa tiež sústreďuje na nádory očí.
  • Helmholtzovo centrum v Berlíne ožaruje len nádory oka. Mníchovské centrum je porovnateľné s pražským, vlani malo 500 pacientov.
  • Talianske pracovisko v Katánii je výskumné, časť kapacity venuje liečbe nádorov očí. Druhé centrum v Pávii začalo prevádzku vlani ako PTC Praha a zatiaľ len nabieha na terapiu.
  • Krakov využíva protóny len na liečbu nádorov očí a kapacitu chce rozšíriť o dve ožarovne. Vo švajčiarskom Villigene je výskumné pracovisko.
  • Vlani sa v Európe liečilo protónovou terapiou 2 034 pacientov.
  • Ďalšie protónové centrá chce postaviť Nemecko, Maďarsko, Británia, Holandsko, Švajčiarsko, Dánsko a Rusko.
  • Na Slovensku malo byť protónové centrum v ÚVN Ružomberok, problémy s jeho dokončením trvajú už tri roky.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Dôvera #poisťovňa #onkologické ochorenia