Doživotný zákaz šoférovania dostali len traja vodiči

Trikrát a dosť. Súdy túto zásadu zatiaľ uplatnili iba pri troch vodičoch, ktorí viackrát jazdili opití. Za opakované porušenie zákona dostali doživotnú stopku na šoférovanie.

16.07.2014 13:00
debata (4)

V pondelok poslal bratislavský súd jedného z takýchto vodičov nielen do väzenia, ale vodičský mu už policajti nikdy nevydajú. Bratislavčana prichytila polícia za volantom až trikrát opitého.

S absolútnym zákazom šoférovania skončil začiatkom tohto roku aj 41-ročný muž z Dolnej Stredy. Súd mu síce uložil podmienečný trest, ale zároveň rozhodol o doživotnom zákaze viesť motorové vozidlo, keďže bol za takýto trestný čin odsúdený už dvakrát.

Podobne skončil aj 25-ročný muž z Klátovej Novej Vsi. Toho súd poslal za mreže a dostal doživotný zákaz šoférovania ešte v roku 2012. Bol prvým opitým vodičom na Slovensku, ktorému súd zakázal šoférovať. Mladíka prichytila polícia päťkrát šoférovať bez vodičského oprávnenia, z toho v štyroch prípadoch pod vplyvom alkoholu.

Prečítajte si aj názor Ľubomíra Okruhlicu Ako na opitých vodičov.

Častejšie policajné kontroly odhalili, že za volant si denne sadajú desiatky opitých vodičov. Pri poslednej mimoriadnej celoslovenskej akcii na začiatku prázdnin počas štyroch dní chytili policajti 448 opitých šoférov, z nich takmer polovica nafúkala viac ako jedno promile. Jazdu s alkoholom v krvi nad jedno promile už zákon považuje za trestný čin. Súdy vymeriavajú takýmto previnilom často len podmienečné tresty spojené s dlhším zákazom šoférovania. Doživotie bez vodičského čaká každého, ktorý sa tohto trestného činu dopustí tri­krát za obdobie de­sať rokov.

Sudca Peter Šamko z Okresného súdu v Pezinku, ktorý sa takýmito trestným činmi zaoberá, si myslí, že tresty by mali byť prísnejšie, a nielen pri porušení zásady trikrát a dosť. Opitému vodičovi by podľa neho mali vziať vodičský na niekoľko rokov, najmä ak má aj iné priestupky. „Prípadne aj doživotné odňatie vodičského preukazu a ak je to možné, mala by okamžite nasledovať aj sankcia týkajúca sa prepadnutia motorového vozidla v prospech štátu,“ uviedol Šamko. Trestný zákon konfiškáciu auta síce ponúka, ale jeho uplatnenie naráža na rad právnych prekážok.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská vysvetlila, že Trestný zákon pozná dva inštitúty, ktoré znamenajú prechod súkromného majetku do štátnych rúk. Prvým je trest vo forme prepadnutia veci, druhým je ochranné opatrenie zhabanie veci. V prípade vodičov môže súd rozhodnúť o prepadnutí auta, ak bolo použité na spáchanie trestného činu. Ide o trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Zhabanie veci pripadá do úvahy aj vtedy, ak to vyžaduje bezpečnosť ľudí alebo majetku, prípadne iný obdobný verejný záujem. Jazda pod vplyvom alkoholu alebo používanie auta počas zákazu činnosti by pod túto definíciu mohli patriť.

V susednej Českej republike zhabanie auta umožňuje zákon v tých prípadoch, keď vodič šoféruje napriek zákazu. Ak súd rozhodne o konfiškácii, auto sa podľa hovorcu policajného prezídia Českej republiky Jozefa Bocána stáva majetkom štátu, s ktorým ďalej nakladá polícia. „V prípade, že polícia o auto záujem nemá, ponúkne ho formou ponukového konania ďalším organizačným článkom štátu bezplatným prevodom. Ak ani tieto inštitúcie nemajú o vozidlo záujem, tak sa predá,“ spresnil policajný hovorca.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vodič #alkohol za volantom