Kiska: Sankcie voči Rusku sú nutné, ďalšie však netreba

Ak Rusko porušuje dohody, sankcie Európskej únie (EÚ) voči nemu sú nutné, v súčasnosti však netreba robiť žiadne ďalšie rázne kroky, vyhlásil slovenský prezident Andrej Kiska počas štvrtkovej oficiálnej návštevy Rakúska.

17.07.2014 14:05
Andrej Kiska, prezident Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (171)

„Netreba robiť žiadne rázne kroky. Postup sankcií, ktorý sa postupne zvyšuje na základe toho, ako sa vyvíja situácia, osobne pokladám za dostatočný. Som presvedčený o tom, že ak dochádza k porušeniu dohôd, sankcie sú potrebné a nutné,“ povedal Kiska na spoločnej tlačovej besede s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom.

Kiska zdôraznil, že pri riešení konfliktov je vždy potrebná komunikácia a dialóg. Komunikácia s partnerom sa však podľa neho vždy opiera o slovo dôvera. „Ak diskutujeme s partnerom, musíme mať dôveru, aby sme vedeli, že slová, ktoré za stolom padnú, budú skutočne platiť. A v prípade, že tie slová neplatia, treba uvažovať o tom, ako tie slová posilniť reálnym činom,“ dodal.

Podľa rakúskej hlavy štátu je dôležité stanoviť si jasné hranice v prípadoch porušenia medzinárodného práva, k čomu po anexii Krymu Ruskom došlo. „Súčasne však treba v prvom rade hľadať riešenia pri rokovacom stole a hľadať rozumné úpravy vo vzťahu EÚ a Ruska,“ myslí si Fischer. Sankcie by podľa neho mali byť vždy až posledným riešením. Aj napriek tomu, že Fischer je predovšetkým zástanca rozhovorov a rokovaní, uznáva, že sankcie sú aj momentálne nevyhnutné.

Spojené štáty zaviedli v stredu zatiaľ najprísnejšie hospodárske sankcie voči Rusku a lídri EÚ zasa rozhodli, že blok sankcie taktiež sprísni a rozšíri. Dôvodom je nedostatočná snaha Moskvy o zastavenie konfliktu na Ukrajine, v ktorom Moskva podporuje proruských separatistov bojujúcich proti vláde v Kyjeve. Rusko dnes nové sankcie ostro odsúdilo. Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení konštatuje, že rozšírenie sankcií je „primitívnym pokusom o pomstu za vývoj na Ukrajine, ktorý nezodpovedá predstavám Washingtonu“. Ministerstvo zároveň obvinilo USA, že vydieraním primäli k prijatiu sankcií aj Európsku úniu.

Kiska v Rakúsku zdôrazňoval, že chce bojovať s korupciou

Prezident Andrej Kiska, ktorý je na svojej prvej oficiálnej návšteve Rakúska, vo štvrtok počas stretnutia s prezidentom Heinzom Fischerom zdôrazňoval, že je preňho dôležitý boj proti korupcii a za zlepšenie vymožiteľnosti práva. Uviedol to Fischer na spoločnej tlačovej besede hláv štát. „To isté platí aj pre Rakúsko. Myslím si, že žiadna krajina nemôže povedať, že v tejto veci je všetko v poriadku,“ vyhlásil Fischer.

Rakúskych novinárov zaujímalo, čo chce Kiska v prezidentskom úrade dosiahnuť. „Najdôležitejšie je vracať dôveru ľudí v štát, v to, že ľudia, ktorí zastupujú štát, a politici, sú vo svojich funkciách preto, aby pomohli ľuďom a aby štát slúžil pre nich,“ odpovedal im Kiska. Slovenská hlava štátu okrem iného podotkla, že Rakúsko môže byť v mnohých oblastiach pre Slovenskom inšpiráciou a vzorom. Slovenský prezident ocenil rakúske školstvo, prepojenie vedy a výskumu s praxou či rešpekt k životnému prostrediu.

Hlavy štátov sa zhodli, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na veľmi dobrej úrovni. „Rakúsko je druhým najväčším investorom na Slovensku. Súvisí to určite aj s tým, že na Slovensku vidno veľké snahy o rozvoj,“ poznamenal Fischer. Vzťahy sa však podľa neho dobre vyvíjajú aj v politickej rovine.

Slovenská hlava štátu má na programe aj stretnutie so spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom a s primátorom mesta Viedeň Michaelom Häuplom. Kiska, ktorý sa stal prezidentom 15. júna, už má za sebou oficiálnu návštevu Českej republiky aj Poľska. Stretol sa tiež s maďarským prezidentom na pracovnej ceste v Budapešti.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #sankcie #Andrej Kiska