Čo bude s chlapčekom, ktorý prišiel pri nehode o rodinu?

Tragická dopravná nehoda, ktorá si pri obci Cabaj-Čápor v okrese Nitra vyžiadala štyri životy, si teraz žiada vyriešiť niekoľko ďalších problémov, ktoré s ňou súvisia.

27.08.2014 15:00
cabaj-čápor, dopravná nehoda, neštastie, doprava Foto: ,
Pri dopravnej nehode neďaleko obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra prišiel trojročný Oliver o rodičov aj sestru.
debata (6)

A to, čo bude so zraneným 3-ročným Oliverom, ktorý v jednom okamihu prišiel o rodičov a 12-ročnú sestru, a čo podniknú úrady, aby znížili počet nehôd, ktoré spôsobili mladí alebo opití vodiči.

Chlapček je po nedeľnej havárii stále v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave. Podľa Anny Hlavatej, zástupkyne prednostu II. detskej kliniky LF UK, o jeho zdravotnom stave nemôžu hovoriť, pretože nemajú súhlas rodinných príslušníkov na poskytovanie takýchto informácií. „Dieťatko je naďalej v starostlivosti Detskej kliniky intenzívnej a anestéziologickej medicíny. Pokračujeme v jeho liečbe a ďalších vyšetreniach. To je všetko, čo vám môžem v tomto smere povedať,“ dodala Hlavatá. O tom, kto sa oňho postará, sa pravdepodobne rozhodne neskôr. Podľa Jána Bukovského, bývalého starostu Diakoviec, odkiaľ chlapcova rodina pochádzala, v dedine býva brat Oliverovho otca a babička, druhá babka býva v Šali, vzdialenej asi dva kilometre. Predpokladá, že niekto z príbuzných sa siroty ujme.

V takýchto prípadoch sa vždy začne najskôr skúmať najbližšie príbuzenstvo, starí rodičia, tety a ujovia, kto by sa o dieťa mohol postarať, vysvetľuje Michal Stuška, hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Iba v prípade, že by z nejakých dôvodov všetky tieto biologické väzby zlyhali, príde na rad sociálny pracovník, psychológ a začne sa riešiť náhradná starostlivosť, teda detský domov alebo vhodná adopcia. „Samotná adopcia však trvá minimálne rok, sú potrebné rozhodnutia súdov, skúšobná predadopčná 9-mesačná lehota, ale to už príliš predchádzame. V prvom rade je potrebné upriamiť sa na príbuzenské väzby. Z toho, čo viem, ide o veľmi solídnu rodinu, takže je veľká šanca, že sa ho ujme niekto z najbližších príbuzných,“ predpokladá Stuška.

Polícia nehodu vyšetruje a tak ešte nie je známe, prečo 24-ročný vodič Octavie prešiel cez plnú čiaru, vošiel do protismeru a čelne sa zrazil s VW Passat, v ktorom sa viezla štvorčlenná rodina z Diakoviec. Polícia začala trestné stíhanie vo veci pre trestné činy usmrtenia a ublíženia na zdraví a čaká na vypracovanie znaleckých posudkov a výsledky pitvy, ktorá by mala preukázať, či pri nehode zohral úlohu aj alkohol.

Kým nie je skončené vyšetrovanie, je podľa polície predčasné hovoriť o opatreniach, ktoré by na úseku, kde sa nehoda stala, mali zabrániť podobným zrážkam.

Odborníci navrhujú, aby sa prijal zákon, ktorý by aspoň čiastočne zamedzil riskantným jazdám mladých, neskúsených vodičov. Podľa Denisy Baloghovej, hovorkyne policajného prezídia, dopravná polícia eviduje počet vinníkov dopravných nehôd aj podľa veku vodičov a zaoberá sa možnosťou legislatívnych opatrení, ktoré by prispeli k bezpečnosti cestnej premávky.

„V súčasnosti sa vedie odborná diskusia, ako sprísniť alebo zmeniť niektoré tresty súvisiace s jazdou pod vplyvom alkoholu. Jednou z možností je zavedenie alkotesterov do povinnej výbavy auta. Túto diskusiu by sme chceli ukončiť na jeseň a následne ju preniesť aj do legislatívnej roviny,“ dodala Baloghová.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #adopcie