Môže za chýbajúce lieky hra farmafiriem?

Za sedem liekov, ktoré vypadli z lekární, ministerstvo zdravotníctva vyrubilo pokutu štyrom farmaceutickým spoločnostiam. Spolu majú zaplatiť 70-tisíc eur. Na to, že lieky sú nedostatkové, upozornili rezort občania. Hoci za ne existuje náhrada, chýbať budú. Na všetky bol totiž nulový alebo nízky doplatok.

17.09.2014 12:00
lekáreň, lieky, lekárnik, Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Odborníci na liekovú politiku upozorňujú, že za výpadkom niektorých liekov môže byť konkurenčná hra firiem. Tie nastavia nízke ceny, aby donútili konkurenciu k tomu istému kroku. Najlacnejšie lieky však na trh nedovezú. Aj preto ministerstvo zdravotníctva vyradilo sedem chýbajúcich liekov z kategorizácie. Znamená to, že ak by sa aj do lekární vrátili, zdravotné poisťovne ich hradiť nebudú.

Pacienti sa posledné mesiace nevedeli dostať k trom liekom na zníženie cholesterolu, dvom na poruchy trávenia, chýbal tiež liek na zápal kĺbov a jeden druh inzulínu. Sťažovali sa preto ministerstvu zdravotníctva „Práve ich záujem o riešenie tejto problematiky je pre ministerstvo veľmi dôležitý. V prípade nedostupnosti niektorých druhov liekov na našom trhu je najmä vďaka občianskym podnetom možné okamžite konať,“ povedala riaditeľka komunikačného odboru Zuzana Čižmáriková.

Čižmáriková dodala, že pacienti s liečbou problémy mať nebudú, pretože za každý z týchto liekov existuje adekvátna terapeutická náhrada.

Viceprezident lekárnickej komory Ondrej Sukeľ súhlasí, že ide o lieky, ktoré majú náhradu a pre pacienta to neznamená, že by sa nemal čím liečiť. „Ide však o to, že neboli dostupné tie lieky, ktoré majú nulový alebo najnižší doplatok, a preto má pokutovanie význam,“ zhodnotil Sukeľ. Ak výrobca nedodá liek na trh dlhšie ako dva mesiace a tento krok včas neoznámi Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, hrozí mu sankcia až do výšky 30-tisíc eur. „Ak by spoločnosti nahlásili ústavu prerušenie alebo zrušenie dodávky liekov, pokutu by nedostali,“ podotkla hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová. Nie je známe, z akého dôvodu farmaceutické firmy lieky nedodali.

V ktorých skupinách liekov evidujú výpadky na trhu

  • proti vysokému krvnému tlaku
  • na liečbu reumy
  • na zníženie cholesterolu
  • na liečbu epilepsie
  • na liečbu hemofílie

Pozn. Platí od novembra 2013
Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

Denník Pravda oslovil všetkých štyroch výrobcov liekov, ktorí dostali pokuty, s otázkou, prečo ich nedoviezli do lekární. Do uzávierky odpovedali len dve, jedna vyrába inzulín a druhá liek na žalúdočné ťažkosti. Podľa stanoviska prvej firmy nedostupné bolo len jedno balenie inzulínu, ktoré sa na Slovensku nikdy nepoužívalo, ani nebolo dovezené. Spoločnosť podľa nej mala toto balenie v zálohe, ak by nebolo dostupné iné. Firma sa proti pokute ministerstva zdravotníctva odvolala, jej argumenty však rezort zamietol. Sankciu už zaplatila a požiadala o vyradenie lieku z kategorizácie.

Druhá firma pokutu ministerstvu uhradila. Dôvody, prečo jej liek vypadol z trhu, denníku Pravda neuviedla.

Zdroj z prostredia liekového biznisu redakcii povedal, že môže ísť o konkurenčný boj farmafiriem. „Firma síce upraví cenu lieku tak, aby bol doplatok pacienta nulový, ale reálne nezabezpečí jeho dostupnosť. To znamená, že ide len o akúsi hru, konkurenčný boj, aby sa doplácalo na ostatné lieky,“ vysvetlil. Výrobca podľa neho naschvál zníži cenu lieku tak, aby dotlačil aj konkurenta do ďalšieho zníženia ceny. Tomu sa tu už na trhu neoplatí zostať.

Od novembra 2013 do dnešného dňa uložilo ministerstvo za nedostupnosť liekov sedemnásť pokút vo výške 170-tisíc eur, pričom šestnásť sankcií dostali farmaceutické spoločnosti od začiatku tohto roka. „Jednej firmy sa týkali až tri sankcie, pretože z trhu vypadli tri lieky určené na liečbu a prevenciu krvácania u pacientov s hemofíliou. Všetky s nulovým doplatkom pacienta, ale v rovnakej skupine, boli aj iné lieky plne hradené z verejného zdravotného poistenia,“ uviedla Čižmáriková.

Jednu z pokút ministerstvo uložilo na základe prešetrenia pacientskeho podnetu, ktorý upozornil, že v lekárňach chýba liek na zníženie cholesterolu s nulovým doplatkom pacienta. V ďalšom prípade sa zistilo, že nedostatkové sú tri lieky na liečbu epileptických záchvatov. Všetky pochádzali od jednej farmaceutickej spoločnosti a mali nulový doplatok.

Ďalšie dve pokuty, každú vo výške 10-tisíc eur, udelilo ministerstvo za výpadok liekov proti reumatoidnej artritíde a na zníženie cholesterolu. Tiež ich vyradilo z kategorizácie. Historicky prvú pokutu za nedostupnosť liekov vo výške 10-tisíc eur rezort dal vlani v novembri, týkala sa lieku na zníženie vysokého krvného tlaku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekárne #pacienti #farmafirma