Kiska skritizoval Fica: Na summite sa pýtali, či smerujeme k Rusku

Ak sa prezidenti či premiéri štátov Európskej únie (EÚ) dohodnú a schvália sankcie voči Rusku, potom by sa za ne mali aj slovne postaviť a nepopierať ich. V relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil prezident Andrej Kiska, ktorý tak reagoval na výroky slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že sankcie sú nezmyselné.

21.09.2014 13:51
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (675)

Prezident v súvislosti s vyjadreniami predsedu vlády podotkol, že na septembrovom summite NATO vo Walese dokonca dostával otázky, či Slovensko smeruje k Ruskej federácii.

„Ono to nie je príjemné, keď ja prídem na summit, kde sú prezidenti a premiéri desiatok štátov, našich najbližších spojencov, a začnú mi klásť otázky, čo sa to deje. Ste skutočne súčasťou toho jadra EÚ? Ste súčasťou toho, kde ste, alebo máte nejaké proruské smerovanie? Takéto otázky som dostal,“ povedala hlava štátu.

Tým, ktorí sa pýtali, Kiska odpovedal, aby sa v prvom rade pozeralo na to, aké činy Slovensko spravilo. „Schválili sme všetky sankcie a Ukrajine sme reálne pomohli. Ale opakujem, ak sa niečo schváli, tak ako premiéri, tak aj prezidenti všetkých krajín by sa za to mali postaviť,“ dodal.

Podľa Kisku sú sankcie potrebné

Kiska na rozdiel od premiéra, ktorý sa dlhodobo označuje za odporcu sankcií, tvrdí, že sankcie sú potrebné. „Čo sa týka sankcií, nikto si ich neželá. Všetci by sme mali spraviť všetko pre to, aby sa každý problém riešil dialógom. Ale pokiaľ dialóg nefunguje, pokiaľ sa stretáva pani Merkelová s Putinom niekoľkokrát a slová sa nedodržia, nemôžeme ostať len pri slovách,“ myslí si hlava štátu.

„Nikto si neželá sankcie, ale na záver musia prísť činy a ja som veľmi rád, že Slovensko sa do sankcií zapojilo,“ doplnil. Situáciu na susednej Ukrajine vidí Kiska jasne. Podľa neho tam došlo k porušeniu medzinárodné práva, časť Ukrajiny bola anektovaná a prebieha tam vojna, v ktorej bojujú aj ruskí vojaci. „Je to dokázateľné a neodškriepiteľné.“

Kiska o peniazoch do obrany: Sľuby treba dodržať

Prezident sa v relácii vyjadril aj k sľubu navyšovať obranné výdavky, ktorý dal v mene Slovenska na summite NATO. „Ak niekto dá sľub a dá ho aj ústne, tento sľub by mal dodržiavať a pokladám za súčasť politickej kultúry, že ak naša vláda dá sľub inej vláde či aliancii, tak vláda, ktorá po nej príde, bude tento sľub dodržiavať,“ konštatoval.

Na margo prípadného logistického skladu NATO v Poprade Kiska poznamenal, že nejde o žiadnu vojenskú základňu a že ako prezident štátu by nikdy nedovolil, aby pri ktoromkoľvek slovenskom meste vzniklo niečo, čo by ohrozovalo životy občanov.

675 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Andrej Kiska