Z Himalájí sa stále neozýva vyše 30 Slovákov

Počet slovenských turistov, ktorí sa po snehových búrkach a lavínach v nepálskych Himalájach neozývajú, stále rastie.

17.10.2014 20:00
Nepál, záchranári Foto:
Členovia záchranného tímu v nepálskych Himalájach naďalej pátrajú po uviaznutých horolezcoch a turistoch, ktorých v utorok zasypala lavína.
debata (13)

Ministerstvo zahraničných vecí vedelo v piatok o 56 Slovákoch, ktorí by sa mali v postihnutej oblasti nachádzať. V čase našej uzávierky sa mu nepodarilo nadviazať kontakt s 32, pričom počet nezvestných sa mohol odvtedy zvýšiť.

Vo štvrtok prišiel do Nepálu aj náš veľvyslanec v indickom Dillí Žigmund Bertók, ktorý sa snaží poskytnúť pomoc nájdeným turistom. Slovenská ambasáda vybavuje aj prevoz dvoch mŕtvych horolezcov a ďalších ôsmich členov horolezecko-skialpinistickej expedície, ktorí pád lavíny prežili. Vládnym špeciálom však na Slovensko pre technické problémy nepoletia.

Neočakávané snehové búrky v Nepále si tento týždeň vyžiadali najmenej 27 obetí a desiatky nezvestných. Agentúra DPA a Reuters uvádzajú až 29 mŕtvych. Najviac zasiahnutou oblasťou je priesmyk Thorang La vo výške 5-tisíc metrov nad morom. Nachádza sa na turistami obľúbenej trojtýždňovej okružnej túre okolo desiatej najvyššej hory sveta Annapurny.

Náš rezort diplomacie potvrdil, že 24 občanov nachádzajúcich sa v týchto oblastiach je v poriadku. „Informácie o ďalších 32 osobách preverujeme,“ spresnil v piatok večer riaditeľ tlačového odboru Peter Susko. Počet nezvestných Slovákov stúpol od štvrtka do piatka večera o 11.

Na informačnú linku ministerstva sa totiž obracajú rodinní príslušníci ľudí, ktorí by sa mali v Himalájach v tomto období nachádzať. Zamestnanci rezortu sa snažia kontaktovať nezvestných cez registračný systém pre pomoc občanom SR v núdzi, kde sa turisti dobrovoľne registrujú, a pomocou údajov od rodinných príslušníkov.

„Pracovníci ministerstva zahraničných vecí sa opakovane pokúšajú spojiť tak s osobami v Himalájach, ako aj s ich rodinnými príslušníkmi a preveriť ich dostupnosť a situáciu,“ dodal Susko. Zoznam nezvestných priebežne aktualizujú a komunikujú aj s nepálskymi úradmi.

Problém s nezvestnými turistami hlásia aj z Českej republiky. Televízna stanica ČT24 informovala, že v zasiahnutých oblastiach sa nachádza asi 120 Čechov. Českému rezortu diplomacie sa v čase našej uzávierky nepodarilo skontaktovať s 93 osobami.

Skupina siedmich českých turistov, ktorá cestovala do Nepálu cez cestovku Livingstone aj s jej majiteľom, uviazla v Himalájach kvôli lavíne vo výške 4 300 metrov. Dve helikoptéry by ich mali v sobotu previezť do nemocnice v Káthmandu. Nemali žiadne vážne zranenia, ale boli podchladení. Český veľvyslanec v Dillí Miloslav Stašek pre Českú televíziu povedal, že nemajú informácie o žiadnom mŕtvom českom turistovi.

Smrtiaca lavína pochovala v utorok dvoch Slovákov, ktorí boli súčasťou 10-člennej horolezecko-skialpinistickej expedície, pod siedmou najvyššou horou sveta Dhaulágirí (8 167 m). Od Annapurny ju na juhovýchode oddeľuje údolie rieky Kali Gandaki a vrcholy oboch hôr sú od seba vzdialené 30,5 kilometra. Telá Jána Matláka (60) a Vladimíra Švancára (58) včera zo základného tábora Dhaulágirí prepravili do hlavného mesta Káthmandu. Ostatní členovia sú v meste Pokhara, ktoré je neďaleko miesta, kde spadla lavína.

Veľvyslanec aj honorárny konzul v piatok zisťovali, aký rozsah poistenia majú horolezci a či im umožňuje prepravu vládnym špeciálom. Ministerstvo vnútra však túto možnosť pre technické problémy vylúčilo.

„Ministerstvo vnútra aj napriek úprimnej snahe nebude môcť vyslať špeciál Tu-154 M pre mŕtvych slovenských občanov a turistov. Špeciál Tu-154 M nie je momentálne z technických príčin schopný letu a pre dva menšie špeciály Jak-40 by bol takýto let technicky náročný,“ vysvetlil Peter Lazarov z tlačového odboru rezortu vnútra.

Horolezci sa najčastejšie poisťujú v Alpenvereine, najväčšej poisťovni pre horské športy. Výstupy na osemtisícovky zahŕňa špeciálne poistenie, súčasťou ktorého je v prípade úmrtia aj preprava do domovskej krajiny. Podľa prevádzkovateľa portálu Expedition.sk Juraja Pekáreka, ktorý s členmi výpravy komunikoval počas ich výstupu, horolezci pravdepodobne toto špeciálne poistenie uzavreli. Išlo totiž o skúsených športovcov, ktorí absolvovali viaceré výstupy na osemtisícovky.

Susko v piatok ešte nevedel spresniť, ako horolezcov dopravia na Slovensko, ani rozsah ich poistenia. Uviedol, že slovenský zastupiteľský úrad v Dillí poskytne pozostalým maximálnu súčinnosť pri prevoze telesných pozostatkov, ktoré budú prepravené v súlade s poistnými podmienkami.

Podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu je snehová búrka v Nepále v tomto ročnom období anomáliou. Vyvolal ju cyklón Hudhud, ktorý sa vytvoril nad Bengálskym zálivom a jeho výbežky zasiahli aj horské vnútrozemie Himalájí. „Vo vysokých nadmorských výškach však zrážky už nepadali v tekutej, ale tuhej forme, teda sneh. Ľudia tam očakávali priaznivé počasie, preto je tak veľa obetí a nezvestných,“ podotkol.

Nevyspytateľné výkyvy počasia podľa neho spôsobuje výrazné prehrievanie oceánov počas letných mesiacov. Pri nástupe chladnejšieho počasia dochádza k zrážke medzi teplým oceánom a chladným vzduchom, čo podľa neho môže vytvárať silné tropické búrky. „To je jedna z príčin, prečo ten stav v Himalájach nadobudol také rozmery, aké nadobudol,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nepál #Himaláje #slovenskí turisti