Známy horolezec a cestovateľ František Kele zahynul v Tatrách

Slovensko prišlo o ďalšiu osobnosť. Vo Vysokých Tatrách v nedeľu popoludní zahynuli dvaja turisti. Podľa informácií Pravdy bol jedným z nich známy cestovateľ František Kele.

19.10.2014 16:57 , aktualizované: 17:28
František Kele Foto: ,
František Kele.
debata (20)

Tragédia sa stala počas pretekov vysokohorských nosičov s názvom Sherpa Rallye na Chatu pod Rysmi. Oznam o prvom páde dostali záchranári krátko poobede. Z vodopádu nad Žabími plesami, ktorý je mimo turistického chodníka, spadla 36-ročná Slovenka.

Do Mengusovskej doliny záchranári leteli vrtuľníkom, spolu s nimi aj záchranár HZS. Po príchode na miesto sa snažili turistku oživovať, no neúspešne. Počas tejto akcie dostali informáciu o ďalšom páde na zľadovatenom povrchu. Približne o 800 metrov vyššie spadol známy 78-ročný cestovateľ, ktorý si ťažko poranil hlavu, rovnako ako 36-ročná Slovenka.

Ani jeho sa po snahe záchranárov a lekárov nepodarilo oživiť. Vrtuľník postupne previezol telá nebohých na Popradské pleso, kde ich prevzal obhliadajúci lekár a polícia.

Kele stál na vrchole Mont Blancu prvý raz v roku 1955 ako člen štátneho Československého reprezentačného družstva horolezcov. Vo Vysokých Tatrách uskutočnil vyše 500 výstupov a 50 prvovýstupov.

V rokoch 1951 až 1954 sa stal najmladším horským vodcom s právom vodiť v oblasti celých Vysokých Tatier. Vystúpil na takmer 100 končiarov v rôznych pohoriach sveta. Z exotických vrcholov vynikajú najmä výstupy na Kibo (Kilimandžáro), Aconcaguu, Popocatepetl, Chimborazo, Mont Rinjani, Tahat, Elbrus a ďalšie. Dĺžka výstupov na končiare sveta predstavuje vyše 1 100 kilometrov.

Cestovateľ obľuboval i dlhé splavy na kajaku. Známe sú jeho prechody chrbtami a hrebeňmi Západných Karpát v lete aj v zime. Naposledy vlani, v rámci Roka Milana Rastislava Štefánika, prešiel z Bradla na Kriváň. Hlavný hrebeň Vysokých Tatier preliezol dva razy v zime, raz v lete.

Popri aktívnej horolezeckej činnosti sa intenzívne venoval organizovaniu viacerých horolezeckých, polárnych a geografických výprav (napríklad Mount Everest 1984 či Severný pól 1993). Medzi nimi boli aj tri cesty okolo sveta v rokoch 1980 až 1994.

Bol prvým cestovateľom zo Slovenska, ktorý pôsobil no všetkých svetadieloch, vrátane Arktídy a Oceánie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry