Csáky písal Hollandovi ako europoslanec Maďarska

Je europoslanec Pál Csáky zo Slovenska alebo z Maďarska? Podľa listu europoslancov, ktorý adresovali francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, je Csákyho vlasťou Maďarsko.

22.10.2014 10:00
Pál Csáky Foto:
Pál Csáky.
debata (448)

Europoslanec, ktorý je členom predsedníctva SMK, celú záležitosť nevysvetlil. Ešte začiatkom septembra 38 poslancov Európskeho parlamentu napísalo francúzskemu prezidentovi list, v ktorom vítajú rozhodnutie francúzskej vlády o pozastavení plánovanej dodávky lode Mistral ruskej armáde. Podľa nich toto rozhodnutie môže prekonať "morálnu a politickú nekonzistentnosť európskych politík vo vzťahu k ruskej invázii v susednom štáte“. Pod listom je podpísaný aj Csáky. Pri jeho mene sa uvádza, že je z Maďarska. Csáky v utorok nereagoval na mail ani nedvíhal telefón, aby to vysvetlil. Na webstránke Európskeho parlamentu je pritom vrátane maďarskej jazykovej mutácie napísané, že je zo Slovenska. Namiesto Csákyho reagoval v utorok predseda SMK a jeho stranícky šéf József Berényi, ktorý tvrdí, že sa tak stalo omylom.

List francúzskej hlave štátu podpísal tiež europoslanec Ivan Štefanec z SDKÚ, ten má pri mene uvedené Slovensko. "Netuším. Nemám najmenšiu vedomosť o tom,“ zareagoval Štefanec na priradenie Csákyho k Maďarsku.

Csáky má kanceláriu v Európskom parlamente v Bruseli vedľa poslancov za maďarský Fidesz. Či toto spôsobilo, že ako vlasť Csákyho je uvedené Maďarsko, nie je jasné. Cez leto výber kancelárie Csáky zdôvodnil tým, že mu ponúkli lepšie priestory s tromi miestnosťami, naopak, v Štrasburgu je v spoločnosti slovenských kolegov z frakcie ľudovcov Józsefa Nagya a Anny Záborskej.

Csáky je v europarlamente podpredsedom petičného výboru. K funkcii mu pomohli podľa jeho slov dobré vzťahy s Fideszom a nemeckou CDU. "Došlo k rošáde a miesto pripadlo Fideszu. Ten však nemal v tomto výbore riadneho člena, ktorý by mohol takúto funkciu zastávať, preto miesto ponúkli slovenskej delegácii,“ povedal Csáky pred časom agentúre Sita.

V júli poslanci Smeru Ján Podmanický a Juraj Blanár vyzvali Csákyho, aby sa verejne priznal, či je občanom Maďarskej republiky a kedy požiadal o maďarské štátne občianstvo. Podľa Podmanického viaceré verejné vyhlásenia a kroky Csákyho vzbudzujú oprávnené obavy, záujmy ktorého štátu v Európskom parlamente zastupuje.

© Autorské práva vyhradené

448 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #SMK #dvojité občianstvo #Pál Csáky