Opozícia chce pre kauzu predraženého CT preveriť tendre firmy

Pre časť opozície sa nákup predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici odstúpením ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej nekončí.

04.11.2014 11:02 , aktualizované: 14:19
debata (26)

SDKÚ, KDH a Most-Híd chcú budúci týždeň zvolať mimoriadny Výbor pre zdravotníctvo NR SR a budú požadovať zoznam tendrov, ktoré za posledné roky vyhrala firma Medical Group SK. Tá mala dodať drahší prístroj, v minulosti v nej pôsobil predseda parlamentu Pavol Paška. Poslanci chcú zároveň iniciovať poslanecký prieskum nielen v piešťanskej, ale aj martinskej a trenčianskej nemocnici, kde spoločnosť taktiež dodala techniku.

Poslanec SDKÚ Viliam Novotný označil za prekvapivé, že premiér Robert Fico reagoval v tomto prípade promptne, a to vzhľadom na kauzy, ktoré tu boli už v minulosti, napríklad tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky, keď sa nevyvodzovala žiadna zodpovednosť. Za týmto rýchlym konaním vidí blížiace sa komunálne voľby, ale aj snahu zbaviť sa tejto kauzy. „Ide tu o plytvanie a tunelovanie verejných zdrojov v štátnom zdravotníctve nominantmi strany Smer. Robert Fico to veľmi dobre vie. Táto kauza sa dotýka najvyšších špičiek strany Smer, pani podpredsedníčky NR SR Zmajkovičovej, ktorá tak isto odchádza zo svojej pozície, dotýka sa priamo predsedu parlamentu, ktorý je blízky firme Medical Group,“ uviedol Novotný.

Ivan Uhliarik (KDH) hovorí o megatunelovaní a megaprovíziách. Požaduje od predsedu vlády, aby tender na CT prístroj zrušil a peniaze zostali v nemocnici. „Nie je možné, aby dravci z Košíc si túto miliónovú korisť rozdelili,“ skonštatoval Uhliarik. Zároveň vyjadril podozrenie, že firma Medical Group SK by mohla byť druhá Star EÚ. Podľa neho nie je totiž vylúčené, že túto firmu odporučil niekto zo Smeru pre všetky nemocnice v správe ministerstva zdravotníctva. „Experiment Smeru s právničkou na čele ministerstva zdravotníctva naozaj nevyšiel,“ zhodnotil Uhliarik.

Tibor Bastrnák (Most-Híd) dodáva, že odchod Zvolenskej a Zmajkovičovej je len minimum, je potrebné prípad riadne prešetriť a zároveň na ďalšie podobné kauzy upozorňovať. „Tak to vyzerá, keď vládne jedna strana, tak to vyzerá, keď nie je žiadna vnútorná kontrola,“ dodal Bastrnák.

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

Na odvolávaní Pašku sa zatiaľ nedohodli

Opozícia sa zatiaľ nezhodla, či podá návrh na odvolávanie Pavla Pašku z postu predsedu NR SR. Jeho odvolanie chcú iniciovať poslanci za hnutie NOVA, SaS a OĽaNO. Ako uviedol dnes na tlačovej besede predseda NOVA Daniel Lipšic, zatiaľ však sa k nim nechcú pridať ostatné opozičné strany. „Kolegovia z Ľudovej platformy nám oznámili, že nechcú odvolávať Pašku. V pondelok bol ich názor, že netreba odvolávať ministerku Zuzanu Zvolenskú. Zjavne ich udalosti predbehli a možno ich predbehnú znovu. Budeme ich presviedčať. Dnes robiť len mimoriadne výbory pri tak viditeľnej korupcii, ktorá sa týka zdravotníctva, je zakrývanie si očí. Je dôležité hovoriť o týchto kšeftoch v parlamente,“ vyhlásil Lipšic.

Preto trojica strán NOVA, SaS a OĽaNO začali zberať podpisy poslancov NR SR na odvolávanie Pašku, pretože podľa Lipšica skutočným beneficientom týchto kšeftov v zdravotníctve je Paška. Podľa Lipšica totiž odvolanie Zuzany Zvolenskej a Renáty Zmajkovičovej, ktoré pôsobia skôr ako nastrčené figúrky, je nedostatočné. Kšeft sa totiž netýka len piešťanskej nemocnice, kde pôsobila Zmajkovičová, ale aj Martina a Trenčína.

To, či podporia návrh na odvolanie šéfa parlamentu, Novotný nevedel povedať. To isté pritom platí aj pre poslancov za KDH a Most-Híd. “Sme pripravení diskutovať aj o návrhu na odvolanie,” povedal Novotný.

Paška zváži právne kroky

Paška sa dôrazne ohradzuje proti medializovaným obvineniam a tvrdeniam, a po právnej analýze zváži právne kroky. "So spomínanou firmou nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil pred trinástimi rokmi,“ povedal Paška s tým, že to bolo vo februári roku 2002, teda takmer rok predtým, ako sa vôbec po prvý raz stal poslancom NR SR. „Stačí sa korektne pozrieť do obchodného registra,“ dodal. Podľa Pašku je jasné, prečo sa opozícia v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam. Stanovisko Pašku tlmočil jeho hovorca Pavol Chovanec.

Paška sa podľa Lipšica tvári ako jeden z veľkých štátnikov a že so zdravotníctvom nemá nič spoločné, preto odcitoval Lipšic zo spisu Gorila záznam z 22. marca 2006, keď sa stretol Jaroslav Haščák a Robert Fico. „Pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Rozprávajú o Pavlovi Paškovi. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať. Haščák ide budúci týždeň do Londýna. Fico mu dohodne stretnutie s Paškom“. Prepojenia skupiny Medical Group SK s Pavlom Paškom a sponzormi Smeru podľa Lipšica dokazuje aj zverejnená adresa firmy Medical Group SK, ktorá sídli na Trnavskej ceste, kde sídlia firmy sponzorov Smeru Juraja Širokého a Jozefa Brhela.

Lipšic pripomenul, že už pred rokom upozorňoval v parlamente na Medical Group SK a na jej personálne prepojenia. „Člen dozornej rady Stredoslovenského ústavu kardiovaskulárnych chorôb Robert Rigo podnikal v skupinách Medical Group SK. Dodnes je riaditeľ cyperskej spoločnosti bývalého vlastníka firmy, ktorá vlastnila Medical Group SK. Nominant tejto vlády za pána Pašku podnikal v týchto firmách, ktoré sú vlastnené a vlastnili Medical Group SK,“ zdôraznil.

Zisk Medical Group SK začal podľa Lipšica rásť s nástupom Ficovej vlády v roku 2006, potom išiel pomerne prudko dole a potom zase prudko hore za ďalšej vlády. „Ekonomické výsledky Medical Group SK kopírujú obdobia Ficových vlád. Je to náhoda? To je dôkaz, že Medical Group SK je s mocnými v Smere prepojená,“ vyhlásil Lipšic.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka boli by neradi, ak by sa po páde dvoch pešiakov nezabudlo na milión eur, o ktoré bol nákup prístroja predražený. Vyzýva preto nového ministra zdravotníctva, aby tender zrušil a vypísal nový. Podľa Galka však nejde o ojedinelú záležitosť. „Ozvali sa nám viacerí pracovníci nemocníc, že podobný postup s podobnými hráčmi sa uskutočnil aj u nich. Ideme to preveriť. Vyzývam poctivých manažérov v zdravotníctve, aby informovali o takýchto prípadoch. Chobotnica vysávajúca zdravotníctvo prišla včera len o jedno chápadlo, ostatné fungujú ďalej,“ vyhlásil Galko.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #opozícia #Zuzana Zvolenská #Medical Group SK