Penta bude mať v Sme menšinu

Investičná skupina Penta si vo vydavateľstve denníka Sme Petit Press cez firmu NAMAV ponechá menšinu, 45-percentný podiel.

05.11.2014 17:46
debata (15)

Potvrdil to hovorca Penty, ako aj tlačová agentúra SITA, cez ktorej firmu nákup prebieha. Dohoda bola podpísaná v utorok po vyše mesiac trvajúcich rokovaniach. Má upokojiť napätú situáciu, keďže okolo 50 zamestnancov denníka pohrozilo odchodom a v súčasnosti im už plynie výpovedná lehota.

Podľa akcionárskej dohody bude mať väčšinový, 55 percentný podiel vo vydavateľstve Prvá slovenská investičná skupina (PSIS) podnikateľa Petra Vajdu. Dcérska spoločnosť agentúry SITA, firma NAMAV, jej totiž prevedie svojich päť percent a ponechá si zvyšných 45. NAMAV získala polovičný podiel vydavateľstva vďaka peniazom od Penty. Proti tomu sa redaktori vzbúrili. Tvrdili, že v novinách ovládaných finančnou skupinou sa nebude dať robiť nezávislá žurnalistika.

„Memorandum stanovuje, že PSIS má v kompetencii riadiacu a NAMAV/Penta kontrolnú funkciu voči vydavateľstvu,“ píše sa vo vyhlásení. Zmluvné strany preto predpokladajú, že NAMAV nebude potrebovať schválenie Protimonopolným úradom, keďže s menšinovým podielom nebude manažérsky ovládať spoločnosť.

Po trojročnom období môže NAMAV získať predaných päť percent naspäť. Vydavateľstvo by sa tak ocitlo v rovnakej situácii ako dnes, keď má Penta presne polovičný podiel. „Ak by aj došlo k tejto situácii, nič to nezmení na podstate akcionárskych vzťahov. PSIS by malo riadiacu a my kontrolnú funkciu,“ uviedol hovorca Penty Martin Danko.

Za akú cenu sa spomínaných päť percent kupuje, nie je známe. „Predaj bol však za tých istých podmienok, ako keď sme akcie kupovali od pôvodného nemeckého akcionára. Je to alikvótna čiastka“ uviedol Danko. Za 50 percentný podiel vtedy Penta mala zaplatiť okolo 15 miliónov eur. Nákup rozhodujúcich päť percent by tak mohol stáť okolo 1,5 milióna eur.

Kvôli investícii Penty zatiaľ z denníka Sme odišlo dvanásť zamestnancov. Medzi nimi šéfredaktor Matúš Kostolný, jeho zástupcovia, ako aj redaktori. Asi 50 ďalším ľuďom v súčasnosti plynie dvojmesačná výpovedná lehota, ktorá sa skončí 31. decembra. Svoju výpoveď tak ešte môžu prehodnotiť.

Denník Pravda sa obrátil na generálneho riaditeľa Petit Pressu Alexeja Fulmeka s otázkami, kto v súčasnosti vedie redakciu Sme a kto bude novým šéfredaktorom. V tiráži novín sú totiž stále na vedúcich pozíciách uvádzaní Konštantín Čikovský, Tomáš Bella a Lukáš Fila, ktorí mali odísť k 31. októbru. Fulmek v odpovedi uviedol, že Čikovský už z novín odišiel a tiráž bude upravená. O novom šéfredaktorovi ešte nechcel špekulovať. Redakciu denníka do konca novembra povedie Juraj Javorský. Na pozícii zástupcu šéfredaktora je neformálne Marek Chorvatovič.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Petit Press