Najvyšší súd znížil Piťovi trest

Najvyšší súd znížil trest pre Juraja Ondrejčáka prezývaného Piťo z pôvodných 18 rokov na 16 rokov.

25.11.2014 11:34 , aktualizované: 26.11.2014 14:27
pojednávanie, piťovci, Foto: , ,
Pojednávanie so 14 obžalovanými zo skupiny piťovci sprevádzali na súde mimoriadne bezpečnostné opatrenia.
debata (19)

Rozhodol tak na stredajšom verejnom zasadnutí senát v odvolacom konaní s 18 obžalovanými v kauze zločineckej skupiny piťovci. Najvyšší súd upravil pôvodný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z mája tohto roku.

Juraj Ondrejčák si po definitívnom rozhodnutí súdu odsedí 16 rokov vo väzení s najprísnejším strážením. Najvyššie tresty dostali Igor Dvorský a Adam Štefunko, ktorých súd poslal za mreže na 22 rokov. Miroslav Abrahám a Matej Baričiak majú stráviť v base 21 rokov. Martin Padúch dostal 10,5 roka, Peter Bola a Matej Šalaga sedem rokov. Tomášovi Králkovi vymerali trest 4,5 roka. Šesť rokov má stráviť za mrežami Tomáš Bielovič, Andrej Očenáš dostal päťročný trest. Menej ako štyri roky dostal Ladislav Antal a Miroslav Cisár. Podmienečný trest na jeden rok vymeral súd pre Antonína Topercera. Ondrejčák a ďalší siedmi dostali navyše trest prepadnutia majetku. Štyroch mužov oslobodili.

Piťovcov prišli podporiť muži s vyholenými hlavami

V budove Najvyššieho súdu bolo v utorok rušno už od skorého rána. Pred najväčšou pojednávacou miestnosťou postávala netradičná početná skupina dobre stavaných mužov s vyholenými hlavami. Jediné, čo ich odlišovalo od ochrankárov, bolo civilné oblečenie a výrazné tetovania na ramenách či krku. K roztrúseným skupinkám mužov v družnej debate sa onedlho pripojilo zopár žien. Upravené, s luxusnými kabelkami, drahými šálmi a vysokými podpätkami prišli všetci na odvolacie konanie podporiť údajného bosa mafiánskej skupiny piťovcov Juraja O.

Verejnosť mohla do miestnosti vstúpiť až po tom, čo v nej psovod vykonal obhliadku. Vnútri už sedeli obžalovaní, ktorých strážilo po oboch stranách dokopy asi 15 kukláčov. Len údajného bosa najsilnejšieho gangu v podsvetí prezývaného Piťo obklopovalo asi sedem maskovaných mužov. Jednoznačnú prevahu v miestnosti tvorili „podporovatelia“ piťovcov. Hneď po otvorení to však vyzeralo, že prišli nadarmo. Jednej z obhajkýň nebolo totiž doručené predvolanie a pre jej neprítomnosť hrozilo, že sa pojednávanie odročí. Nakoniec sa však začalo s asi polhodinovým oneskorením.

Piťo žiadal zrušenie rozsudku

Pred sudcov sa v utorok postavilo 13 obžalovaných, piati neprišli s tým, že súhlasia, aby sa konalo v ich neprítomnosti. Obžalovaný Juraj O., alias Piťo, si počas toho, ako sudca čítal dlhý výpočet trestných činov každého z piťovcov, nezaujato precvičoval krk. Keď prišiel rad naňho, vyhlásil, že je nevinný a požiadal päťčlenný odvolací senát Najvyššieho súdu, aby mu trest 18 rokov a zhabanie majetku, na ktoré ho v máji odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku, zrušil. „Žiadam o zrušenie rozsudku a o to, aby ste rozhodli podľa vlastného uváženia a odvolanie prokurátora žiadam zamietnuť,“ povedal pred senátom. Výhrady mal k svedeckým výpovediam. Tie označil za bezpredmetné a nepreukazujúce jeho vinu. Sudcovia Špecializovaného trestného súdu opreli svoj verdikt o viacero dôkazov, k hlavným patrila výpoveď Viktora M., bývalého člena gangu.

Na pojednávaní zazneli konečné návrhy prokurátora, ktorý žiadal, aby odvolací súd zrušil rozsudok a vec vrátil Špecializovanému súdu. Odvolania obžalovaných navrhol zamietnuť.

Súd v Pezinku vymeral 14 z 18 obžalo­vaných piťovcov tresty od jedného roka podmienečne až do 24 rokov. Štyroch mužov vtedy oslobodil. Najprísnejšie tresty vo výške 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia dostali Igor D., ktorý pôsobil v Stupave, a Adam Š., ktorý mal pod palcom Trnavu a Hlohovec. Rovnaký trest dostal aj jeho podriadený Matej B., Miroslav A. s prezývkou Floxňa, ktorý mal mať v rámci skupiny na starosti obchod s drogami. Ten si má podľa súdu odsedieť v najprísnejšom väzení 23 rokov. Ostatní členovia gangu dostali nižšie tresty. Piťova pravá ruka Matej¤Š., prezývaný Gaťa, by mal ísť do väzenia na sedem rokov.

V odvolaniach proti týmto rozsudkom napádali obžalovaní najmä hodnotenie dôkazov, samotné súdne konanie, právnu kvalifikáciu skutkov či výšku trestov. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal odvolanie, a to v neprospech všetkých 18 obžalovaných okrem jedného.

Hlavné pojednávanie sa začalo vlani v auguste. Pred súd sa vtedy postavilo 18 mužov, ktorí boli obžalovaní z 19 skutkov. Vyšetrovací spis má 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Piťovcov zadržala polícia pred tromi rokmi pri najväčšej policajnej akcii, počas ktorej asistoval okrem kukláčov a 350 policajtov aj vrtuľník. Gang mal pôsobiť v bratislavskom Lamači, ale aj v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Podľa súdu sa venoval obchodom s drogami a vyberaniu výpalného.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #proces s piťovcami