V jadrovej elektrárni na Ukrajine ohlásili výpadok

V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny došlo k poruche. Agentúra Interfax uviedla, že výpadok postihol tretí blok.

03.12.2014 12:14 , aktualizované: 12:56
Ukrajina, Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Petrovyč Jaceňuk poveril ministerstvo energetiky, aby pre výpadok v jadrovej elektrárni zvolalo tlačovú konferenciu.
debata (90)

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk poveril ministerstvo energetiky, aby zvolalo tlačovú konferenciu. Ministerstvo krátko nato vyhlásilo, že nehoda nepredstavuje žiadnu hrozbu a že problém sa netýka reaktorov. Agentúra Interfax-Ukrajina uviedla, že výpadok postihol blok tri.

„Viem, že v Záporožskej jadrovej elektrárni došlo k nehode,“ povedal Jaceňuk. Dodal, že už vyzval ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna, aby objasnil, kedy bude problém vyriešený a aké boli podniknuté kroky k obnove dodávok elektrickej energie.

„Nič nehrozí. S reaktormi nemáme žiadny problém,“ povedal na brífingu Demčyšyn. Zároveň dodal, že problémy sa „žiadnym spôsobom“ netýkajú samotnej produkcie elektrickej energie. Poruchu spôsobil skrat vo výstupnej časti tretieho zo šiestich blokov zariadenia, postihnutý blok dočasne odpojili od siete.

Ukrajinské ministerstvo energetiky už v utorok popoludní ohlásilo, že rozvodná sieť v krajine sa borí s výkyvmi a že za kolísaním v energetickej sústave môže okrem iného mimoriadna oprava tretieho bloku Záporožského jadrového komplexu.

O výpadku tretieho bloku tejto elektrárne v stredu informovala agentúra Interfax-Ukrajina. Odstavenie bloku, ktoré vraj potrvá do piatku a kde je reaktor s výkonom 1000 MW, ešte viac zhoršilo energetickú situáciu krajiny.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) podľa Reuters zatiaľ incident na Ukrajine nekomentovala.

Najväčšia jadrová elektráreň v Európe

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a treťou najväčšou na svete s celkovým inštalovaným výkonom 6000 MW (šesť energoblokov po 1000 MW). Podľa čistého elektrického výkonu (6 × 950 MW) je piata najväčšia na svete.

  • Generuje asi polovicu jadrovej energie na Ukrajine a viac ako pätinu z celkovej elektrickej energie vyrobenej v krajine.
  • Nachádza sa na juhovýchode Ukrajiny pri meste Energodar pri brehoch Kachovskej priehrady (na rieke Dneper).
  • Stavať sa začala 1. apríla 1981. Prvý blok elektrárne bol spustený v novembri 1984 a do komerčnej prevádzky bol uvedený v roku 1985. Druhý blok bol spustený v roku 1985, tretí v roku 1986 a štvrtý v roku 1987. V roku 1988 bolo rozhodnuté o rozšírení o ďalšie dva bloky – piaty začal prevádzku v auguste 1989 a šiesty v roku 1995.
  • V elektrárni je zamestnaných asi 11 500 ľudí.
  • Vlastníkom je štátna spoločnosť Energoatom, ktorá prevádzkuje všetky štyri fungujúce jadrové elektrárne na Ukrajine.
  • Nehoda v Záporožskej jadrovej elektrárni postihla jej tretí blok, a to už minulý týždeň; informácie o tom však boli zverejnené až v stredu 3. decembra.
90 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina