Krajiny V4 sú za viac investícií zo Švajčiarska

Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Poľsko chcú prilákať viac investícií zo Švajčiarska. V Bratislave sa na tom zhodli premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorí rokovali so švajčiarskym prezidentom Didierom Burkhalterom, povedal novinárom premiér Robert Fico.

09.12.2014 18:37 , aktualizované: 20:08
V4 Foto: ,
(Zľava) Premiér Maďarska Viktor Orbán, prezident Švajčiarskej konfederácie Didier Burkhalter, premiér Slovenskej republiky Robert Fico, premiér Českej republiky Bohuslav Sobotka a premiérka Poľska Ewa Kopaczová na summite šéfov vlád krajín V4 a švajčiarskeho prezidenta v Bratislave.
debata (10)

Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku majú štáty V4 záujem na posilnení vzájomných obchodných vzťahov, ako aj na spolupráci v oblasti výskumu a vývoja. Štátnici tiež upozornili, že v súvislosti s krízou na Ukrajine je potrebné trvať na dodržiavaní medzinárodného prá­va.

"Konkrétnym príkladom (spolupráce) môžu byť švajčiarske investície v krajinách V4, kde vidíme priestor na ich posilnenie vzhľadom k tomu, že Švajčiarsko je druhým najväčším investorom v krajinách Európskej únie. Z celkového objemu má investičné zastúpenie v krajinách V4 na úrovni nižšej ako šesť percent, "povedal Fico.

Sobotka doplnil, že zúčastnené krajiny chcú posilniť vzájomný obchod a majú záujem na spoluprácu v oblasti nových technológií, inovácií, podpory vedy a výskumu s cieľom modernizovať priemysel v zoskupení V4.

Premiéri nechceli komentovať vyjadrenia Fica o hrozbe konfliktu

Štátnici hovorili aj o konflikte na Ukrajine, ktorá vo východnej časti krajiny v uplynulých mesiacoch čelila vojenským akciám proruských aktivistov, a o účasti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na riešení konfliktu.

Nedávne vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica o hrozbe veľkého vojenského konfliktu s pravdepodobnosťou vypuknutia až 70 percent však komentovať nechceli. Premiér Maďarska Viktor Orbán spolu s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom zhodne povedali, že nechcú komentovať vyjadrenia ostatných predsedov vlád V4.

„Ukrajinská kríza ukázala, že je potrebné trvať na dodržiavaní medzinárodného práva. OBSE môže zohrať pozitívnu úlohu pri napĺňaní mierových dohôd z Minsku. Za Českú republiku chcem povedať, že sme pripravení aktivity OBSE na Ukrajine podporovať,“ povedal Sobotka. Práve Švajčiarsko v súčasnosti OBSE predsedá.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #Slovensko #Švajčiarsko #V4 #Ukrajina