Minimálne dôchodky sú konečne známe: 270 eur a viac

Najnižší garantovaný dôchodok na Slovensku má byť od polovice budúceho roka vyplácaný v sume 269,50 eura mesačne. Nárok naň získa ten, kto dovŕši penzijný vek a 30 rokov platil dôchodkové poistenie.

17.12.2014 20:00
debata (26)

S každým ďalším odpracovaným rokom sa však penzijné minimum bude zvyšovať. Kto napríklad odvádzal 40 rokov, bude mať zaručených 311,10 eura. Kto 45 rokov, až 340,80 eura. Nové pravidlá sa budú vzťahovať na penzie starobné, predčasné starobné, invalidné aj vyplácané v súbehu.

Na návrhu zákona s odstupňovanou sumou minimálneho dôchodku sa napokon po dlhých debatách zhodli odborníci ministerstva práce. Už dnes ho posúvajú do medzirezortného pripomienkového konania. Ak prejde vládou a parlamentom, s jeho účinnosťou sa počíta od júla 2015.

„Jednotlivé sumy nároku sa budú odvíjať od životného minima. Pri 30 rokoch poistenia je to napríklad jeho 1,36-násobok, pri každej ďalšej úrovni sa k tomuto násobku budú pripočítavať dva až tri percentuálne body,“ spresnil štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Aj valorizovať sa podľa neho budú tieto dôchodky rovnakým percentom ako životné minimum.

Štátny tajomník doplnil, že pri zisťovaní nároku na minimálny dôchodok sa bude prihliadať aj na penzie vyplácané zo zahraničia a na výsluhové dôchodky. Priznávať sa bude jednotlivcovi, nie domácnosti. „Ak teda budú v domácnosti dvaja dôchodcovia s nárokom, dostane ho každý z nich,“ vysvetlil Burian. Takýmto zvýšením príjmu niektorých domácností sa podľa neho dosiahne, že mnohí ľudia sa vymania zo sociálnej siete.

Čo sa týka započítavania štúdia, základnej vojenskej služby či materskej dovolenky do doby poistenia, platí podľa Buriana zásada, že zahrnuté budú len vtedy, ak boli absolvované v čase, keď platil zákon, ktorý to umožňoval.

Zavedenie minimálneho dôchodku je jedným z 15 bodov sociálneho balíka, ktorý Smer prijal na svojom júnovom sneme. Novinka má pomôcť asi 100-tisíc dôchodcom. Prilepšia si priemerne o 12, no v niektorých prípadoch aj o 30 eur. Sociálnu poisťovňu bude toto opatrenie stáť približne 35 až 38 miliónov eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Dôchodcovia #minimálny dôchodok