Slovinci z kauzy turecký kamión budú na Vianoce na slobode

Dvaja Slovinci z kauzy turecký kamión idú po štyroch rokoch väzby na slobodu. Slovenské súdy ich za zorganizovanie nelegálnej prepravy anhydridu kyseliny octovej zo Slovenska do Turecka za štyri roky nedokázali právoplatne odsúdiť.

18.12.2014 17:10
debata (3)

Krajský súd v Trnave vo štvrtok zrušil uznesenie okresného súdu, ktorým rozhodol o predĺžení lehoty väzby Alenovi Ž. a Sebastjanovi M. o tri mesiace. Obaja sa na slobodu dostanú najneskôr 23. decembra, keď im uplynie štvorročná lehota väzby, informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Viktória Pagáčová.

Alena Ž. začiatkom decembra Okresný súd v Trnave odsúdil na 23 rokov a Sebastjana M. na 20 rokov väzenia, rozsudok však nie je právoplatný. Anhydrid je zaradený medzi drogové prekurzory, podľa obžaloby mal slúžiť ako východisková látka na výrobu heroínu v Afganistane, kde by jeho hodnota prekročila dva milióny eur.

Slovenská polícia sa vďaka kľúčovému svedkovi dozvedela o zámere na transport chemickej látky v značnom predstihu ešte v lete 2010, jeho aktérov sledovala a anhydrid kyseliny octovej nechala pod kontrolou polícií zainteresovaných krajín pred koncom roku vyviezť do Turecka ako dezinfekčný prostriedok pre tamojší Červený polmesiac.

Celé mesiace pripravovaný transport chemickej látky skončil prekazením policajnej akcie v Turecku koncom roka 2010. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak v apríli 2011 povedal, že peniaze získané z predaja heroínu mali slúžiť na zabezpečenie zbraní pre teroristické organizácie IRA a ETA.

Obžalovaní svoju vinu od začiatku odmietali, obhajoba poukazovala na to, že hlavným organizátorom nelegálnej činnosti bol práve svedok, ktorý spolupracoval s políciou. Podľa prokurátora Generálnej prokuratúry SR bol postup polície v tomto prípade legitímny, pretože len takto mohla odhaliť a postihnúť páchateľov tejto trestnej činnosti.

Z rovnakých dôvodov bola do prípadu zainteresovaná aj Slovenská informačná služba. Kľúčový svedok je pod ochranou polície. Na akcii sa podieľalo sedem krajín, turecká polícia však kamión aj s vodičom predčasne zadržala, čo znemožnilo zistiť objednávateľa prekurzora.

Vodič českého kamióna Zdeněk Pekara nemal o skutočnom obsahu kontajnerov ani tušenia, napriek tomu strávil Vianoce v tureckom väzení. Slovenské ministerstvo vnútra ho neskôr odškodnilo sumou 25-tisíc eur. V rovnakej kauze sú na Okresnom súde v Trnave vedené aj ďalšie tri konania, obvineniu čelí spolu osem ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Slovinsko #prepustenie #kamión #pašovanie