Stovky úradníkov absolvujú pred predsedníctvom v EÚ tréningy

Stovky štátnych zamestnancov absolvujú pred naším predsedníctvom v EÚ tréningy zamerané na zdokonalenie komunikačných zručností a schopností viesť rokovania.

20.12.2014 13:06
debata (1)

„Tréning je určený zamestnancom rezortov, úradov a inštitúcií, ktorí sa musia pripraviť na špecifiká súvisiace s efektívnym výkonom predsedníctva SR v Rade EÚ,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Podobné tréningy sú podľa neho bežné pri prípravách členských štátov na prevzatie predsedníctva v Rade EÚ, najmä ak sa predsedníckej funkcie majú ujať po prvý raz. „Primárna cieľová skupina sú budúci predsedovia prípravných orgánov Rady EÚ (napr. pracovných expertných skupín alebo jednotlivých výborov), ako aj ich náhradníci,“ vysvetlil.

Celkový počet rezortných zamestnancov, ktorí by mali absolvovať tréning, bude približne 300. Zhruba 200 z nich bude školených v Bratislave a asi stovka v Bruseli. Rezort diplomacie už na tréning vyhlásil verejné obstarávanie s predpokladanou hodnotou zákazky 306-tisíc eur. Všetko však zaplatí Európsky sociálny fond, ktorý nevyžaduje žiadnu finančnú spoluúčasť zo strany štátu.

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie.

Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ