Pellegrini: V roztrieštenom parlamente sú dohody ťažké

Predseda parlamentu Peter Pellegrini zo Smeru tvrdí, že nie je prívržencom nočných rokovaní okrem výnimočných situácií.

30.12.2014 12:00
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini verí, že v prvom polroku predstavia poslanci riešenie, ktoré sprehľadní majetkové priznania.
debata (14)

Povedal, že ak uzná za vhodné, rady si zoberie nielen od svojho predchodcu Pavla Pašku, ale aj od ďalšieho bývalého šéfa parlamentu Pavla Hrušovského z KDH. Sľubuje nájsť riešenie, aby majetkové priznania politikov boli podrobnejšie a verejnosť sa z nich viac dozvedela. Vo funkcii je od konca novembra.

Toto volebné obdobie ste boli štátnym tajomníkom, potom ministrom školstva. Je náročnejšie viesť parlament?
Pokiaľ prácu robíte naplno, nič nie je jednoduché. Ale je veľmi špecifické komunikovať so 149 ľuďmi. Mám veľký rešpekt, keď sedím v predsedníckom kresle, pozerám sa do pléna a čakám, čo môže prísť.

Neodrádzal vás od tejto funkcie fakt, že parlament je rôznorodý a neraz konfliktný?
Problém nie je v rozmanitosti, ale v tej komplikovanej štruktúre. Rozpadli sa nám poslanecké kluby. Keď som počítal, v akých rôznych stranách sú organizovaní poslanci opozície, prišiel som k číslu skoro desať. Neprekáža mi 149 rozdielnych ľudí, prekáža mi, keď sú takto roztrieštení, pretože na poslaneckom grémiu už nevieme ani nejakú dohodu uzavrieť, lebo tam nemáme zástupcov všetkých poslancov.

Vzťahy v parlamente medzi Smerom a opozíciou sú napäté dlhšie. Poľavilo sčasti toto napätie vaším príchodom?
Musia to zhodnotiť iní, ale som veľmi rád, že sa nám podarilo navodiť pracovnú atmosféru a po dlhej dobe sme na decembrovej schôdzi prerokovali úplne všetky body programu. Viac ako 130 bodov. Nemuseli sme nič presúvať. Myslím, že sme slušne ukončili schôdzu, atmosféra za posledné tri týždne bola relatívne pokojná.

Uprednostníte niekedy mäkší prístup k rokovacím pravidlám parlamentu?
Stalo sa to. Treba aj vyjsť v ústrety a treba byť ľudský. Vieme to urobiť vtedy, ak sú poslanci v pohode a je pokoj v sále. Ak by však mala debata skĺznuť k nejakým osobným invektívam, vulgarizmom, treba využiť iné ustanovenia rokovacieho poriadku. Poslancov treba dôrazne upozorniť, že sme všetci ľudia a mali byť sme byť vzorom ostatným, ak chceme, aby bol parlament váženejší ako dnes.

Svojho času sa uvažovalo o parlamentnej stráži. Je táto téma už uzavretá?
Momentálne to nie je na stole. Niekedy sa však niektorí poslanci správali tak, že by si zaslúžili, aby ich parlamentná stráž vyviedla zo sály.

Na počiatku každý predseda parlamentu hovorí o novej politickej kultúre. Prečo sa ju nedarí napĺňať?
Môžete mať kódexy, aké chcete, ak ich ľudia nerešpektujú, tak výsledok chýba. Často sú to už osobné animozity. Tí ľudia sú tak z minulosti dourážaní, že tam sa dá ťažko použiť zmierlivý tón. Poslednou schôdzou sa nám však podarilo prejsť pokojným spôsobom. Jedna lastovička však leto nerobí a uvedomujem si, že ideme do roku, ktorý predchádza voľbám. Bojím sa, že diskusia bude veľmi tvrdá.

Ste v kontakte so svojím predchodcom Pavlom Paškom a dáte si od neho poradiť?
Samozrejme, je to podpredseda Smeru. Tak ako som v kontakte s Pavlom Paškom, som v kontakte aj s Pavlom Hrušovským, s ktorým máme dobrý vzťah ako s parlamentným harcovníkom. Rád načúvam tým, ktorí majú niečo odžité. Tam, kde uznám za vhodné, si od nich radu zoberiem.

Znamená to, že nočné rokovania alebo otvorenie schôdze o odvolaní člena vlády až večer už nehrozia?
Nemyslím si, že by to tak malo byť. Aj na poslednej schôdzi sme rokovali o odvolaní ministra Jána Počiatka cez deň. Môže sa však stať výnimočná situácia pre Slovensko a vtedy bude našou povinnosťou zostať v parlamente aj v noci.

Opozícia požaduje, aby ste vypísali voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), lebo ten súčasný nadsluhuje tri roky. Kedy vypíšte novú voľbu?
Mám veľmi veľký záujem, aby sme na jar volili predsedu NKÚ a nie je to len na podnet opozície. Želám si, aby kandidát získal hlasy naprieč celým parlamentom.

Smer teda nebude trvať na svojej niekdajšej požiadavke, aby mal kandidát na post šéfa NKÚ podporu celej opozície?
Smer bude trvať na tom, aby to bol kandidát, ktorý spĺňa najvyššie odborné a morálne predpoklady. Pre mňa aj pre Smer bude rozhodujúca kvalita, nestačí mať za menom len napísané, že je opozičný. To nie je dostatočná kvalifikácia.

Platí stále sľub Smeru, ku ktorému sa zaviazali všetky parlamentné strany pred voľbami 2012, že sa sprísnia majetkové priznania politikov?
Je to téma a veľmi si vážim, že sami poslanci opozície stiahli z rokovania poslednej schôdze svoj návrh novely zákona, pretože vyjadrili nádej, že urobíme definitívne spoločný návrh, ktorý získa širokú podporu. Musíme ho však urobiť precízne, pretože tento problém sa netýka len 150 poslancov a ministrov. Je to viac ako 1¤000 funkcionárov na rôznych úrovniach. Verím, že v prvom polroku predstavíme riešenie, ktoré sprehľadní majetkové priznania.

Bude z nich zrejmý podrobnejší opis majetku a aké medziročné prírastky majetku politici mali?
Určite áno. Už dnes sú v majetkových priznaniach veci, ktoré máme k dispozícii. Vieme, o aké majetky ide, minimálne pokiaľ ide napríklad o nehnuteľnosti. Je však otázka dohody, čo sa má zverejňovať a aký účel má toto zverejňovanie spĺňať.

Doteraz sa zverejňované priznania míňali so svojím účelom pre ich všeobecnosť.
Preto ideme do hlbšej podstaty a budú podrobnejšie a budú výsledkom dohody. Musíme to však urobiť korektne.

Veľkú polemiku vyvolala výstavba podzemných garáží v areáli Bratislavského hradu najmä preto, že sa tam našli významné pamiatky z rímskych čias. Neuvažovali ste nad tým, že by ste tú stavbu zastavili a že by sa garáže nestavali?
Nestavajú sa garáže, ale pokračuje sa v ďalšej etape rekonštrukcie Hradu a jeho areálu. To znamená vo výstavbe repliky veľkej zimnej jazdiarne, krásnej sály s kapacitou viac ako 600 osôb spolu s rekonštrukciou barokovej záhrady. Keďže sa museli urobiť výkopové práce a je tam odkrytý povrch, je správne využiť tento moment na zakomponovanie časti parkovania. Nie sú to garáže pre poslancov, tí svoje parkovanie už zabezpečené majú. Je to parkovanie pre návštevníkov Hradu, Slovenského národného múzea a návštevníkov akcií, ktoré budú v nových priestoroch.

Dbám na to, aby sme nijako nepoškodili pamiatky, ktoré sa našli. Počas služobnej cesty v Ríme som požiadal, aby sa na náš postup pri nakladaní s nimi prišli pozrieť odborníci z Ríma. Zdá sa mi, že niekedy je okolo toho viac emócií ako odbornosti. Garáže mali mať pôvodne väčšiu kapacitu, ale práve kvôli nálezom budú mať atypický tvar v jednej časti. Musia sa vyhnúť nálezu podlahy so základmi stĺpov, ktorá je asi dvetisíc rokov stará a ktorú sme sa rozhodli sprístupniť. Pod barokovou záhradou bude možné vstúpiť do podzemia za sklom s klimatizáciou a verejnosť bude môcť nahliadnuť na túto podlahu.

Známa archeologička Tatiana Štefanovičová si však v tejto súvislosti nevie predstaviť, že by sa garáže pre návštevníkov robili napríklad na aténskej Akropole. Čo si o tom myslíte?
Nemôžem komentovať jednotlivé názory. Môžem však garantovať všetkým, že robíme všetko preto, aby nedošlo k poškodeniu nálezov, aby sa zachovali pre ďalšie generácie a aby boli lákadlom pre turistov a poskytli sme funkčný priestor, ktorým sa ukončí táto etapa rekonštrukcie Hra­du.

Rok 2015 bude rokom volebným, ako sa prejaví v práci parlamentu?
Možno bude väčší problém udržať pokoj, ale nebojím sa, že by sa dialo niečo výnimočné. Mnohí poslanci sa budú predháňať vo svojich návrhoch a budú sa snažiť zaujať. To však patrí k práci poslanca. Každý bude chcieť využiť parlamentnú pôdu na svoju predvolebnú kampaň.

V decembrovom prieskume Polisu ste boli v dôveryhodnosti politikov Smeru na treťom mieste za Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom. Čomu to pripisujete?
Netuším. Bol som prekvapený. Ráno idem vždy do práce s tým, že budem robiť najlepšie, ako viem, a aby som neurobil nikomu hanbu. Je to fajn, ale aj zaväzujúce.

Ako druhý najvyšší ústavný činiteľ budete na volebnej kandidátke Smeru číslo dva za Robertom Ficom?
Ak nám vydrží zdravie a bude všetko v poriadku, tak spolu s podpredsedami strany budem niekde na popredných miestach, ale aké miesto to bude, neviem. Nadľahčene poviem – dúfam, že na mňa nepoužijú metódu pána Matoviča, ktorý chce svojich poslancov dať úplne na chvost kandidátky.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #NR SR #Peter Pellegrini